Näin laitat mökin talviteloille – muistathan tehdä nämä asiat ennen pakkasten tuloa

Julkaistu 13.8.2018

Tässä muistilista siitä, mitä kaikkea mökillä pitää tehdä ennen pakkasia. Samalla voit vähentää energiankäyttöä mukavuudesta tinkimättä.

Tyhjennä vedet

Tyhjennä vedet putkista ja laitteista aina, jos se suinkin on mahdollista, etenkin jos et ole menossa mökille vähään aikaan. Tuo myös pumput lämpimään tilaan. Vedet kannattaa tyhjentää, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle.

Tyhjennä jääkaapin pakastelokero

Jos käytössäsi on jääkaappi, jossa on pakastelokero tai yksikompressorinen jää-pakastinkaappiyhdistelmä, pakastinosa voi sulaa, vaikka jääkaappi pysyisikin +5 asteessa.

 Hyödynnä ohjaustekniikkaa

Säädä oikea peruslämpö

Talvisaikaan vapaa-ajan asunnolla energiaa kuluu eniten lämmittämiseen. Jos lasket huonelämpötilaa normaalissa huonelämpötilassa yhdellä asteella, säästät lämmityskuluissa 5 prosenttia.

Sopisiko mökille kuivanapitolämmitys?

Kuivanapitolämmityksessä mökkiä pidetään 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Jos ulkona on –25 astetta pakkasta, mökissä riittää lämpötilaksi noin –20 astetta pitämään kosteuden ja homeen poissa rakenteista.

Pari keskeisellä paikalla olevaa säädettävällä termostaatilla varustettua pakkasvahtia tai lämpöpatteria riittävät pitämään lämpötilan hieman ulkolämpötilaa korkeammalla. Tarvittava lämmitysteho on noin 5–15 W/m2 riippuen mökin ominaisuuksista ja rakenteista. Näin esimerkiksi 50 neliön mökkiin tarvitaan lämmitystä noin 250–750 W. Tehon tarpeeseen vaikuttavat muun muassa lämmöneristykset, ilmanpitävyys ja ilmanvaihto.

Muista tämä

Kuivanapitolämmitykseen sopii myös aurinkoilmalämmitin. Siinä järjestelmän keräin lämmittää ilmaa ja aurinkopaneelilta sähkön saava puhallin siirtää lämmenneen ilman sisälle. Järjestelmä ei tarvitse toimiakseen ollenkaan verkkovirtaa.

Lisätietoja kuivanapitolämmityksestä.

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Tiistaina 25.6.2024 kello 08.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa. Keskeytys koskee kiinteistöjä Päiviönkadun, Riistakadun, Rantakadun, Haukiniemenkadun, Iivolankadun, Kirkkopuistonkadun ja Louhenkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
20.6.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 24.6.2024 kello 10–16 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
19.6.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Pieksämäellä kaukolämmön toimituksessa äkillinen katko

Pieksämäellä on sattunut kaukolämpöverkostoon putkirikko, mistä johtuen Pieksämäellä on tällä hetkellä äkillinen kaukolämmön jakelukatko.
Lue lisää

Häiriöt,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024