Netottava sähkönmittaus parantaa pientuottajien aurinkosähkön tuottoa

Julkaistu 30.6.2021

Vuoden alussa tuli voimaan laki, joka mahdollistaa asiakas­­­ystävällisemmän mittauksen pientuottajan tuottamasta sähköstä. Savon Voima pyrkii siirtymään netottavaan pientuotannon mittaukseen vuoden 2021 aikana.

Jatkossa pientuottaja saa tuottamansa aurinkosähkön entistä tarkemmin omaan käyttöönsä. Uudessa mallissa tuotanto ja kulutus lasketaan yhteen tunnin mittaisen mittausjakson sisällä eli netotetaan. Näin ollen ylijäämää eli sähkön myyjälle myytävää sähköä syntyy ainoastaan silloin, kun oma tuotanto ylittää kulutuksen tunnin mittausjakson aikana. Näin pientuottaja ei enää osta ja myy sähköä yhtä aikaa saman tunnin aikana, vaan käyttää kaiken tuotannon omaan käyttöön. Asialla on merkitystä, sillä aurinkosähkön oma käyttö on tuottajalle edullisempaa, kuin sen myynti verkkoon.  

Netotusmenetelmä otetaan käyttöön sähköverkkoyhtiöissä viimeistään vuoden 2023 alkuun mennessä.  

Asiakkailta ei vaadita mitään toimenpiteitä, vaan uuteen menetelmään siirrytään automaattisesti kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Netotuksen käyttöönotto voidaan tehdä aikaisintaan syyskuussa, jolloin kaikkien asiakkaiden laskutus on saatu muutettua lukemalaskuista tuntimittauksiin perustuviksi. 

Netotuksen vaikutus aurinkosähkön tuottoon  

Netotuksen ansiosta tuotettu aurinkosähkö saadaan tarkasti omaan käyttöön.

Kun tuotettu sähkö (1 kWh) käytetään itse
– säästyy sähköenergian hinta
+ verkkopalvelumaksu + alv.
+ sähkövero = n. 15 snt.

Kun ylimääräinen tuotettu sähkö (1 kWh) myydään verkkoon  
– saadaan korvaus sähköenergiasta n. 0,4 snt

Lähde: Karoliina Auvinen

Oletko ryhtymässä sähköntuottajaksi?

Sivuiltamme löydät tietoa ja ohjeita sähkön pien- ja mikrotuotannon suunnitteluun, toteutukseen sekä laitteistojen sähköverkkoon liittämiseen. Katso myös omaan sähköntuotantoon liittyvät jakeluverkon liittämis- ja mitoitusohjeet.

Tutustu: savonvoima.fi/oma-sahkontuotanto

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä

Torstaina 20.1.2022 kello 8.00-12.00 välisenä aikana on Joensuussa Rantakylän Aaponpuistikon alueella kaukolämmön jakelukeskeytys. Katkon syynä on kaukolämpöputken vuotokohdan korjaustyöt.
Lue lisää

Häiriöt,
19.1.2022

Väpin energiankulutustietojen päivittymisessä on viiveitä

Väpin energiatietojen päivittymisessä on viiveitä ja suurimmalla osalla asiakkaista tuoreimmat energiankäytön vuorokausitiedot ovat tiistailta 11.1.2022. Ongelmaa selvitetään ja pyrimme saamaan tilanteen normaaliksi mahdollisimman pikaisesti. Pahoittelut häiriöstä.
Lue lisää

Häiriöt,
14.1.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kerpputiellä Joensuussa

Perjantaina 14.1.2022 kello 8.00–12.00 on Joensuun Noljakassa Kerpputien alueella kaukolämmön jakelussa keskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
13.1.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruveden Hovin alueella

Keskiviikkona 12.1.2022 kello 8.00-14.00 välisenä aikana on Kiuruveden Hovin alueella keskeytys lämmönjakelussa. Katkon syynä on verkostovaurion korjaustyöt.
Lue lisää

Häiriöt,
11.1.2022

Haemme sähköasentajaa kaukolämpötoimintaan

Haemme kunnossapidon sähköasentajaa Iisalmen voimalaitokselle.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
10.1.2022

Haemme osa-aikaisia asiakasneuvojia

Tehtäviisi kuuluu monipuolisia sähkön verkkopalveluihin ja kaukolämpöön liittyviä asiakas- ja sopimushallinnan tehtäviä ensisijaisesti puhelinpalvelutyössä, mutta pääset näyttämään kyntesi myös sähköisten kanavien asiakaspalvelussa. Työpaikkasi sijaitsee Savon Voiman pääkonttorin palvelukeskuksessa Kuopion kupeessa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
5.1.2022