Netottava sähkönmittaus parantaa pientuottajien aurinkosähkön tuottoa

Julkaistu 30.6.2021

Vuoden alussa tuli voimaan laki, joka mahdollistaa asiakas­­­ystävällisemmän mittauksen pientuottajan tuottamasta sähköstä. Savon Voima pyrkii siirtymään netottavaan pientuotannon mittaukseen vuoden 2021 aikana.

Jatkossa pientuottaja saa tuottamansa aurinkosähkön entistä tarkemmin omaan käyttöönsä. Uudessa mallissa tuotanto ja kulutus lasketaan yhteen tunnin mittaisen mittausjakson sisällä eli netotetaan. Näin ollen ylijäämää eli sähkön myyjälle myytävää sähköä syntyy ainoastaan silloin, kun oma tuotanto ylittää kulutuksen tunnin mittausjakson aikana. Näin pientuottaja ei enää osta ja myy sähköä yhtä aikaa saman tunnin aikana, vaan käyttää kaiken tuotannon omaan käyttöön. Asialla on merkitystä, sillä aurinkosähkön oma käyttö on tuottajalle edullisempaa, kuin sen myynti verkkoon.  

Netotusmenetelmä otetaan käyttöön sähköverkkoyhtiöissä viimeistään vuoden 2023 alkuun mennessä.  

Asiakkailta ei vaadita mitään toimenpiteitä, vaan uuteen menetelmään siirrytään automaattisesti kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Netotuksen käyttöönotto voidaan tehdä aikaisintaan syyskuussa, jolloin kaikkien asiakkaiden laskutus on saatu muutettua lukemalaskuista tuntimittauksiin perustuviksi. 

Netotuksen vaikutus aurinkosähkön tuottoon  

Netotuksen ansiosta tuotettu aurinkosähkö saadaan tarkasti omaan käyttöön.

Kun tuotettu sähkö (1 kWh) käytetään itse
– säästyy sähköenergian hinta
+ verkkopalvelumaksu + alv.
+ sähkövero = n. 15 snt.

Kun ylimääräinen tuotettu sähkö (1 kWh) myydään verkkoon  
– saadaan korvaus sähköenergiasta n. 0,4 snt

Lähde: Karoliina Auvinen

Oletko ryhtymässä sähköntuottajaksi?

Sivuiltamme löydät tietoa ja ohjeita sähkön pien- ja mikrotuotannon suunnitteluun, toteutukseen sekä laitteistojen sähköverkkoon liittämiseen. Katso myös omaan sähköntuotantoon liittyvät jakeluverkon liittämis- ja mitoitusohjeet.

Tutustu: savonvoima.fi/oma-sahkontuotanto

Mitä uutta?

Valitse lähiruokaa kaupasta ja toreilta – voit vähentää hiilipäästöistä lähes kolmanneksen

Paikallisesti tuotettu ruoka on tuoretta ja ilmastoystävällistä. Lähipalveluita käyttämällä mahdollistat myös niiden säilymisen.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
4.8.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Tiistaina 3.8.2021 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä. Arvioitu keskeytysaika on kello 8.00–19.00.
Lue lisää

Häiriöt,
30.7.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärven Leppäkaarteessa

Keskiviikkona 28.7.2021 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärvellä Leppäkaarteessa. Arvioitu keskeytysaika on kello 8.00–20.00.
Lue lisää

Häiriöt,
28.7.2021

Savon Voiman sähkölaskut perustuvat jatkossa mittarinlukemien sijasta tuntimittaukseen

Siirrymme vaiheittain elokuun alusta alkaen tuntimittaukseen perustuvaan sähkön laskutukseen.
Lue lisää

Ajankohtaista,
28.7.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Ruuhitiellä

Joensuussa on tiistaina 27.7.2021 kello 8.00–15.00 kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva jakelukeskeytys Ruuhitien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
26.7.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Yhtylän alueella Kiuruvedellä

Tiistaina 27.7.2021 kello 8.00-17.00 välisenä aikana on Kiuruveden Yhtylän alueella verkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
22.7.2021