Netottava sähkönmittaus parantaa pientuottajien aurinkosähkön tuottoa

Julkaistu 30.6.2021

Vuoden alussa tuli voimaan laki, joka mahdollistaa asiakas­­­ystävällisemmän mittauksen pientuottajan tuottamasta sähköstä. Savon Voima pyrkii siirtymään netottavaan pientuotannon mittaukseen vuoden 2021 aikana.

Jatkossa pientuottaja saa tuottamansa aurinkosähkön entistä tarkemmin omaan käyttöönsä. Uudessa mallissa tuotanto ja kulutus lasketaan yhteen tunnin mittaisen mittausjakson sisällä eli netotetaan. Näin ollen ylijäämää eli sähkön myyjälle myytävää sähköä syntyy ainoastaan silloin, kun oma tuotanto ylittää kulutuksen tunnin mittausjakson aikana. Näin pientuottaja ei enää osta ja myy sähköä yhtä aikaa saman tunnin aikana, vaan käyttää kaiken tuotannon omaan käyttöön. Asialla on merkitystä, sillä aurinkosähkön oma käyttö on tuottajalle edullisempaa, kuin sen myynti verkkoon.  

Netotusmenetelmä otetaan käyttöön sähköverkkoyhtiöissä viimeistään vuoden 2023 alkuun mennessä.  

Asiakkailta ei vaadita mitään toimenpiteitä, vaan uuteen menetelmään siirrytään automaattisesti kaikilla pientuottajilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Netotuksen käyttöönotto voidaan tehdä aikaisintaan syyskuussa, jolloin kaikkien asiakkaiden laskutus on saatu muutettua lukemalaskuista tuntimittauksiin perustuviksi. 

Netotuksen vaikutus aurinkosähkön tuottoon  

Netotuksen ansiosta tuotettu aurinkosähkö saadaan tarkasti omaan käyttöön.

Kun tuotettu sähkö (1 kWh) käytetään itse
– säästyy sähköenergian hinta
+ verkkopalvelumaksu + alv.
+ sähkövero = n. 15 snt.

Kun ylimääräinen tuotettu sähkö (1 kWh) myydään verkkoon  
– saadaan korvaus sähköenergiasta n. 0,4 snt

Lähde: Karoliina Auvinen

Oletko ryhtymässä sähköntuottajaksi?

Sivuiltamme löydät tietoa ja ohjeita sähkön pien- ja mikrotuotannon suunnitteluun, toteutukseen sekä laitteistojen sähköverkkoon liittämiseen. Katso myös omaan sähköntuotantoon liittyvät jakeluverkon liittämis- ja mitoitusohjeet.

Tutustu: savonvoima.fi/oma-sahkontuotanto

Mitä uutta?

Joensuun Rantakylässä putkirikosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys

Tänään torstaina 14.10.2021 kello 8.00-11.30 välisenä aikana on Rantakylässä Utrantiellä Pataluodon- ja Puronsuunkadun välisellä osuudella äkillisestä putkivauriosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys. Pahoittelemme häiriötä.
Lue lisää

Häiriöt,
14.10.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Karhunmäessä

Torstaina 14.10.2021 kello 8.00–11.00 on Joensuun Karhunmäessä kaukolämpöverkoston uudisrakentamisesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
13.10.2021

Asiaa energiasta -kuntalaistilaisuudet Energiansäästöviikolla

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään aina vuosittain lokakuussa. Tänä vuonna viikkoa vietetään viikolla 41 eli ajalla 11.–17.10.2021. Viikko viestii meitä kaikkia koskettavista asioista, kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä,
11.10.2021

Haemme tilinpäätöstaitoista kirjanpitäjää

Kirjanpitäjänä vastaat emoyhtiön ja tytäryhtiöidemme päivittäisestä kirjanpidosta sekä osavuosi- ja vuositilinpäätöksiin liittyvistä työtehtävistä. Tulet työskentelemään osana ammattitaitoista ja mukavaa kahdeksan hengen taloushallinnon tiimiä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
8.10.2021

Savon Voima siirtyy 1.1.2022 uuteen kaukolämmön hinnoittelumalliin

Savon Voima tarjoaa kaukolämpöä noin 5700 asiakkaalle Joensuussa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa. Vuodenvaihteessa alueiden välisiä hinnoittelumalleja yhdenmukaistetaan. Tehomaksun määräytymisperusteet muuttuvat Savossa, mutta säilyvät ennallaan Joensuussa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
8.10.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Vehkalahdessa

Torstaina 7.10.2021 kello 18.00 - perjantaina 8.10.2021 kello 05.00 välisenä aikana on Joensuussa kaukolämmön jakelukeskeytys alueilla Vehkalahti, Mäntylä sekä Penttilä. Keskeytys johtuu katutöistä Sammonkadulla.
Lue lisää

Häiriöt,
6.10.2021