Pidä ilmalämpöpumppu kunnossa – katso energianeuvojan ohjeet omiin huoltotoimiin

Julkaistu 31.3.2021

Ilmalämpöpumppu pysyy paremmin kunnossa, kun muistat välillä  puhdistaa sisäyksikön suodattimet. Pahimmillaan ilmalämpöpumpun suodattimiin kertyy villasukan paksuinen pölykerros, joka kuluttaa pumppua, kasvattaa sähkölaskua ja heikentää sisäilman laatua.

Energianeuvoja Sauli Kuparinen kertoo avanneensa vuosien varrella monta ilmalämpöpumpun sisäyksikköä ja löytäneensä suodattimista jopa villasukan paksuisia pölykerroksia. Vaikka moni ilmalämpöpumpun omistaja hoitaa ja huollattaa laitettaan oikein, jättää turhan moni asian retuperälle, Kuparinen tietää.

– Ensin hankitaan kallis laite, mutta sitten se ei palvelekaan tarkoitustaan, koska sitä ei huolleta. Voi sanoa niinkin, että jos vuosi sitten olisi selvitty halvalla eli pelkällä suodattimen puhdistuksella, saattaakin laite nyt vaatia satojen eurojen huollon, jos likainen suodatin esimerkiksi on alkanut päästää pölyä läpi sisäyksikön uumeniin.

Villasukka ilmalämpöpumpun sisällä.
Tältä ”villasukka” näyttää. Kun suodatin on näin pahoin tukossa, siitä irtoava pöly alkaa kulkeutua laitteen sisäosiin. Tämä haittaa pumpun toimintaa ja lyhentää sen elinikää.

Suodattimen vaihdat helposti

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimen tarkistamista ja puhdistamista on turha pelätä. Jos osaat vaihtaa pölynimurin pölypussin, opit toimimaan ilmalämpöpumpunkin kanssa. Työ käy hetkessä. Avaa luukku, totea ettei pölyä ole, tai jos on, irrota ja puhdista suodatin, palauta se paikalleen, sulje luukku. Koska eri valmistajien pumput ovat hieman erilaisia, neuvoo Kuparinen silti aloittamaan huoltotoimet laitteen käyttöoppaan lukemisesta.

Maallikolle sallittuja tavanomaisia huoltotoimia ovat suodattimen tai suodattimien kunnon tarkistaminen ja puhdistus. Laitteessa voi olla erikseen karkea ja hieno suodatin. Jonkin suodattimen saa pestä, toista ei, vaan se imuroidaan tai vaihdetaan. Oikea menettely selviää käyttöoppaasta. Pumpun sisäyksikön etupaneeli ja lamellit, joilla säädetään puhalluksen suuntaa, ovat monessa laitteessa irrotettavat – ne irrotetaan ja pestään. Kiinteät lamellit imuroidaan tai pyyhitään kostealla.

Jos pumppua käytetään jäähdytykseen, on pumpun kondenssivesiletkun toimintaa tarkkailtava. Koska ohuessa letkussa kulkee kondenssivettä vain toisinaan, saattaa se tukkeutua pölystä tai liasta. Tukkeuma aiheuttaa pahimmillaan vesivahingon, kun vesi valuu laitteesta suoraan lattialle. Putken suihkauttaa puhtaaksi vaikkapa paineilmasprayllä. Markkinoille viime vuosina tulleisiin ilmalämpöpumppujen puhdistussuihkeisiin Kuparinen sen sijaan suhtautuu varauksella. Tuotteiden mainoslauseet lupaavat usein turhan suuria.

Suodattimen imurointi.
Mikäli suodatin on imuroitavaa mallia, se imuroidaan harjapäisellä suulakkeella. Joissakin laitteissa suodattimen voi pestä, joissakin se on vaihdettava.

Huolto kuuluu ammattilaiselle

Keväällä ilmalämpöpumppu kytketään pois lämmitystoiminnolta, jos lämmitystä ei enää tarvita. Kuparisen mukaan pumppua ei yleensä kannata naksauttaa automaattitoiminnolle tai ainakaan unohtaa sille talveksi, koska silloin pumpun ”äly” voi tehdä tepposet. Automaattiasetuksella ilmalämpöpumppu pyrkii pitämään huoneiston sisälämpötilan laitteeseen säädetyssä lukemassa, vaikkapa +21 asteessa. Pulma syntyy, jos uunissa polttaa puita pesällisen tai pari. Huonelämpötila kohoaa hetkellisesti korkeammaksi, jolloin pumpun automatiikka tulkitsee, että sisällä on jo liian kuuma ja aloittaa jäähdytyksen.

– Pumppu siis taistelee uunia vastaan! Kun kytkee pumpun joko lämmityskäytölle tai jäähdytyskäytölle, tietää varmasti, mitä se tekee, Kuparinen sanoo.

Juuri tämän enempää ei maallikko voi tehdä ilmalämpöpumpun oikean toiminnan varmistamiseksi. Nämä toimet kuitenkin riittävät siihen, että ammattimaista huoltoa tarvitaan vain keskimäärin kolmen vuoden välein. Huoltoväliin vaikuttavat esimerkiksi kodin sijainti, karvaiset lemmikit ja pumpun käyttötunnit. Huolto maksaa tyypillisesti 100–300 euroa. Lasku kelpaa kotitalousvähennykseen omassa verotuksessa.

Kuparinen huomauttaa, että ammattilaisen tekemässä huollossa paljastuu melkein aina myös joitain muuta puhdistustarpeen lisäksi. Kylmäaine on saattanut vajeta tai täyttö ollut alun perin pielessä, putkieristeet ovat ehkä hapertuneet pakkasessa ja auringossa, syy sisäyksikön jäähdytyskauden tiputteluunkin saattaa selvitä.

Viisas välttää vahingot

– Ilmalämpöpumppua ei pidä itse korjata tai edes huoltaa käyttöohjeessa sallittua enempää, Kuparinen korostaa. Jo pölyjen taitamaton imurointi pumpun sisäosista, kuten lämmönvaihtimen pinnalta, voi johtaa vaurioihin. Lämmönvaihtimen kennot valmistetaan ohuista alumiinilamelleista, ja ne vääntyvät helposti. Vääntynyt kenno taas toimii vaillinaisesti. Pumpun sisällä on lisäksi sähköverkkoon kiinteästi kytkettyjä osia, joten sähköiskun vaara on todellinen. Niin sähkön kuin kylmäaineiden käsittely vaatii ammattitaitoa ja asianmukaiset luvat.

Kondenssivesiletkun irrottaminen taas voi aiheuttaa kotiin vesivahingon. On hyvä muistaa, että vakuutusyhtiöt vetäytyvät korvausvastuusta, jos toteavat vahingon johtuvan asiakkaan huolimattomuudesta.

– Pahimmillaan tee-se-itse-henkilö rikkoo koko laitteen, Kuparinen tietää. Tämä taas tietää uuden laitteen hankintaa ja turhaa kuluerää.

Näistä merkeistä tiedät, että ilmalampöpumppu kaipaa isompaa huoltoa.

Lisätietoa:

 

Mitä uutta?

Varo sähkökaapelia, kun kaivat – selvitä kaapelin sijainti etukäteen

Jos kaivutyöt ovat ajankohtaiset alueella, jolla voi olla sähköjohtoja, selvitä niiden sijainti etukäteen. Kaapelinäyttöpalvelu auttaa paikallistamisessa.
Lue lisää

Verkossa,
14.4.2021

Joroisten Maaveden vesivoimalaitos on otettu saneerauksen jälkeen tuotantokäyttöön

Savon Voima on uusinut Maaveden vesivoimalaitoksen loppuun palvelleet voimalaitoskoneistot ja -automaation. Uusitun laitteiston myötä laitoksen aiheuttama ympäristökuormitus pienenee, sillä turbiinirakenteissa ei käytetä öljyjä vaan voiteluaineena on vesi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
9.4.2021

Savon Voima Oyj:n yhtiökokoustiedote 2021

Savon Voima Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 9.4.2021 Siilinjärvellä. Emoyhtiön ja konsernin tuloslaskelma ja tase edelliseltä tilikaudelta vahvistettiin yhtiökokouksessa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.4.2021

Onko sähkölaite turvallinen? Tarkista nämä, kun ostat sähkölaitteita verkkokaupasta

Sähkölaitetta ostaessa on hyvä tarkistaa muutama asia, etenkin jos olet tekemässä ostoksia verkkokaupassa EU-alueen ulkopuolella. Myös vastuu voi olla yllättävää näissä tilanteissa.
Lue lisää

Kotona,
7.4.2021

Sähköasemakatkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Lauantaina 3.4.2021 klo 5.45 laukesi Fingridin asemalta Iloharjusta katkaisija Suonenjoen suuntaan aiheuttaen laajan sähkökatkon, joka koski noin 23 000 asiakasta Suonenjoen, Rautalammin, Konneveden, Vesannon, Keiteleen, Pielaveden, Maaningan ja Karttulan alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
3.4.2021

Toivon pilkahduksia järvitaimenelle

Järvitaimenella ei mene hyvin. Vaeltavat kannat ovat vuosikymmenten mittaan kärsineet muun muassa uittoon, voimantuotantoon tai vesistöjen säännöstelyyn liittyvien ruoppausten ja patoamisten, ravinnekuormituksen sekä tehostuneen kalastuksen johdosta. Energiayhtiönä emme ole jääneet katselemaan tilannetta sivusta.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
1.4.2021