Pieksämäki luistelee Savon Voiman jäähdyttämällä jäällä

Julkaistu 3.4.2024

Pieksämäen jäähalli käyttää toiminnassaan energiatehokasta tapaa tuottaa hallin jäähdytys ja lämmitys hyödyntämällä Savon Voiman kaukolämpöä sekä hankkimalla jäähdytykseen tarkoitetun lämpöpumppulaitteiston palveluna Savon Voimalta. Kokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden kaksisuuntaiseen lämmönsiirtoon, joka hyödyttää jäähallin lisäksi myös muita Savon Voiman Pieksämäen kaukolämmön asiakkaita.

Vuonna 2003 valmistunut Pieksämäen jäähalli jäähdytti alkuperäisessä muodossaan jäälaatan erillisellä konttiin asennetulla kylmälaitteistolla, jonka käyttöikä alkoi tulla tiensä päähän vuoden 2021 tienoilla. Tuolloin Pieksämäen jäähallille ryhdyttiin kartoittamaan uutta ratkaisua jäähdytykseen.

– Käytimme kylmälaitteiston mitoitustarvekartoituksessa ulkopuolista konsultointia, jonka hoiti silloinen AX-Suunnittelun konsultti Markus Laine. Ja pakko sanoa, että tuolloin saadut kulutus- ja käyttöarviot ovat pitäneet erittäin hyvin paikkaansa, kertoo Pieksämäen jäähallin toimitusjohtaja Petri Kokko.

Pieksämäen jäähalli on vuodessa noin 1000 tuntia jääkäytössä, kertoo toimitusjohtaja Petri Kokko.

Uuden laitteiston vaihtoehtoina oli hankkia jäähallille oma laitteisto tai vaihtoehtoisesti hankkia jäähdytys kokonaan ostopalveluna Savon Voimalta. Vaakakuppi kallistui nopeasti Savon Voiman tarjoaman ratkaisun puolelle, jossa niin jäähdytyslaitteisto kuin sen huolto ja ylläpitokin kuuluvat palvelun tarjoajan eli Savon Voiman vastuulle.

Jäähalli on monipuolisesti käytössä

Pieksämäen jäähalli on vuositasolla noin 1000 tuntia jääkäytössä, mikä on Kokon mukaan suhteellisen pieni luku, mutta vastaa hyvin Pieksämäen kokoisen paikkakunnan käyttötarvetta. Toisaalta halli on tuon ajan monipuolisesti eri lajien kuten jääkiekon, curlingin ja ringetten käytössä, joiden kaikkien kolmen lajin jäämerkinnät löytyvät kaukalosta.

Pääkäyttö koostuu PiPS:in eli Pieksämäen Pallo-Sepot ry:n harjoitus- ja pelivuoroista, joiden lisäksi jäähallia käyttävät muut paikalliset seurat, koulut, yhdistykset ja yritykset. Vilkkainta käyttö on arki-iltoina, ja hiljaisinta toisaalta viikonloppuisin sekä arkena päiväaikaan.

Halli tarjoaa monipuoliset ja nykyaikaiset tilat, joihin kuuluu liigakokoisen kaukalon ja 1000 hengelle suunnitellun viihtyisän katsomon lisäksi kuusi pukuhuonetta sekä vuokrattavissa olevan lämpimän kahvion, kokoustilan ja oheisharjoittelutilat.

– Jäätä ylläpidetään hallissa keskimäärin elokuun lopusta huhtikuun puoleen väliin, ja kesän ajan halli on jäättömässä kesäkäytössä mahdollistaen muun muassa messujen ja näyttelyiden järjestämisen, Kokko kertoo.

Järjestelmän vaihtaminen sujui ennätyksellisen nopeasti

Pieksämäen jäähallin uudistetun kylmälaitteiston kokonaisuus muodostui järjestelmästä, jossa jäähdytys hoidetaan lämpöpumpuilla ja lämmön tuotto tarvittaessa kaukolämmöllä. Uusi järjestelmä myös palauttaa jäähdytyksessä syntyvän hukkalämmön takaisin kaukolämpöverkostoon energiatehokkaasti.

Itse laitteisto on konttiasenteinen, kuten myös edellinen jäähdytyslaitteisto. Nykyinen kontti on ainoastaan pari metriä pidempi kuin aikaisempi, ja se sopii hienosti samalle asennuspaikalle.

– Laitteiston asentaminen sujui jäähallin näkökulmasta erittäin vaivattomasti, ja itse kytkemiseen kului ainoastaan yksi päivä, Petri Kokko kiittelee.

Nykyisen järjestelmän tarvitsemat kaukolämpökytkennät sekä muut työt hoituivat Savon Voiman kautta, ja jäähdytyksen sekä lämmityksen osalta kokonaisuus toimii mutkattomasti 15 vuoden mittaisen sekä matalariskisen ostopalvelusopimuksen turvin.

Uusi laitteisto on konttiasenteinen ja sopi hyvin vanhan laitteiston asennuspaikalle. Petri Kokko kiittelee uuden laitteiston säätämisen helppoutta ja tarkkuutta, sillä niillä on suuri merkitys jääolosuhteiden optimoinnissa.

– Nykyinen sopimusmalli on jäähallille erittäin hyvä, koska meillä ei välttämättä tarvitse olla omaa osaamista laitteiston huollon tai säätämisen suhteen. Sopimus kattaa 24 tunnin vikapäivystyksen ja laitteiston kaikki mahdolliset päivitykset tai korjaukset kuuluvat laitteiston omistajalle eli Savon Voimalle. Tämä pienentää mahdollisia kustannusriskejä, joita oman laitteiston kanssa olisi pitänyt olla valmis ottamaan, Kokko perustelee.

Positiivisia käyttökokemuksia

Uudesta jäähdytyslaitteistosta saadut käyttökokemukset ovat olleet pelkästään positiivia. Laitteiston teho on ollut huomattavan paljon suurempi kuin mihin aikaisempi laitteisto oli pystynyt. Nykyinen järjestelmä kykenee jäähdyttämään ja muodostamaan jäälaatan jopa viikossa, kun aikaisemmalla laitteistolla jäädyttämiseen oli kulunut noin kaksi viikkoa.

Tehokkuuden lisäksi uuden laitteiston säätäminen on tarkempaa ja helpompaa, millä on suuri merkitys jääolosuhteiden optimoinnissa. Jään on pysyteltävä noin 4–5 miinusasteen tuntumassa ja hallin lämpötila on puolestaan pidettävä noin 5–8 plusasteessa. Nyrkkisääntönä Kokko ohjeistaa, että hallin lämpötilan tulisi olla noin plus kuusi astetta laidan reunassa ja noin metrin korkeudessa jään pinnasta.

– Me ostamme jäänhoidon Pieksämäen liikuntatoimelta, josta meille tulee kolmen hengen tiimi. Heidän lisäksi hoidan itse tuuraavaa roolia jäänhoidon tehtävissä. Olemme tiiminä opetelleet nyt lämpötilojen säätöä jään kuntoa optimoidaksemme sekä selvittääksemme, miten ennakoivalla jäähdytyksen ajastamisella pystytään parantamaan jääolosuhteita pelien ja harjoitusten ajaksi, Kokko kertoo.

Savon Voima osallistuu laitteiston säätämiseen tarjoamalla osaamista ja apua muun muassa lauhdelämpöjen hyödyntämisen osalta. Ja yhteistyö saa myös Kokolta kiitosta.

– Savon Voiman osaaminen ja apu ovat olleet meille tärkeitä, ja olemmekin saaneet rakennettua todella hyvän yhteistyömallin. Ideoita ja toiveita heitellään puolin ja toisin, ja toistaiseksi kaikki tehdyt toimenpiteet ovat olleet meille kustannuksia laskevia sekä käyttökokemusta parantavia, Kokko kiittelee.

Lisätietoa: https://sport.pieksamaki.fi/liikuntapaikat/jaahalli/

Verkon varrelta -juttusarjassa nostamme parrasvaloihin mielenkiintoisia henkilöitä ja asiakastarinoita yksityis- ja yritysasiakkaidemme joukosta. Jutuissa tuomme esille asiakkaidemme ajatuksia energian käytöstä ja siitä, millaista on olla verkkopalvelu- tai kaukolämpöasiakkaana.

Mitä uutta?

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024