Sähköverkon lentotarkastukset alkavat – tarkastuksilla parannetaan kunnonhallintaa ja toimitusvarmuutta

Julkaistu 24.5.2024

Savon Voima Verkko teettää lentotarkastuksia ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten kesäkuun aikana kahdessa vaiheessa. Eläinten laidunalueet ja hevostallit pyritään aina mahdollisuuksien mukaan kiertämään. Arkojen eläinten osalta on kuitenkin hyvä varautua etukäteen.

Savon Voima Verkko kuvauttaa helikopterilennoin sähköverkkoa kesäkuussa kahdessa vaiheessa. Nyt lennettävän ensimmäisen vaiheen kuvauksen toteuttaa Helikopterikeskus Oy, jossa keski- ja suurjänniteverkkoa kuvataan noin 600 kilometriä.

Kuvaukset alkavat maanantaina 27.5., jolloin lennetään alue Siilinjärveltä Lapinlahdelle. Tiistaina 28.5. kuvaukset tehdään Rautavaaran pohjoispuolella ja keskiviikkona 29.5. Keiteleen ympäristössä. Tarkastuksien toinen vaihe tehdään kesäkuun lopulla ja siitä tiedotetaan lähempänä ajankohtaa, kun reittisuunnitelmat ovat vahvistuneet.

Lentojen toteuttamiseen on varattu noin neljä viikkoa aikaa. Helikopteriin asennetulla mittalaitteella valokuvataan verkon komponentit ja muodostetaan kolmiulotteinen laserkeilausaineisto. Kerätystä aineistosta tehdään kuntotarkastustiedot ja kasvustoanalyysi johtokatujen raivaustarpeen määrittelemiseksi.

Lentosuunnitelmaan vaikuttavat sääolosuhteet ja sadekeliä pyritään välttämään. Sääennuste lupaa alkuviikolle poutaa, joten tarkastukset alkavat suurella todennäköisyydellä aikataulussaan.

Tarkastutukset lennetään matalilla korkeuksilla, jotta havainnointi olisi mahdollisimman tarkkaa ja johtokadun kuvaus ja laserkeilaus onnistuisivat. Kaikki ilmasta havaittavat eläinten laidunalueet ja hevostallit pyritään kiertämään.

– Hevostallien sijainneista meillä on jo varsin kattava etukäteistieto olemassa. Arkojen eläinten osalta suosittelemme kuitenkin varautumaan lentoihin ennakolta, jos se suinkin vain on mahdollista, kehottaa käyttö- ja kunnossapitoinsinööri Tomi Kyhyräinen Savon Voima Verkko Oy:stä.

Kartta suunnitelluista lentoalueista

Maanantaina 27.5. lennetään alue Siilinjärveltä Lapinlahdelle. Tiistaina 28.5. kuvaukset tehdään Rautavaaran pohjoispuolella ja keskiviikkona 29.5. Keiteleen ympäristössä.

Lisätietoa:

Tomi Kyhyräinen, käyttö- ja kunnossapitoinsinööri
Savon Voima Verkko Oy
p. 044 723 7501
tomi.kyhyrainen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024