Savon Voima ja Kuopion Energia mukaan Suomen suurimpaan tuulivoimapuistoon – rakentaminen alkaa heti

Julkaistu 19.11.2021

Savon Voima ja Kuopion Energia ovat mukana energia-alan toimijoiden yhteisessä tuulipuistohankkeessa, jossa uusiutuvan energian yhtiö OX2 on yhdessä Kymppivoiman, Kuopion Energian ja Oulun Energian muodostaman yhteenliittymän kanssa allekirjoittanut sopimuksen 455,4 megawatin tuulipuiston toteuttamisesta Lestijärvelle. Savon Voima on yksi Kymppivoiman perustajista ja omistajista.

Jouttikallion tuulipuisto

Kuvassa OX2:n rakennuttama ja hallinnoima Jouttikallion tuulipuisto. Kuva: Mikko Havusela.

Kyseessä on Suomen suurin tuulivoimahanke. Vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 1,3 terawattituntia, joka vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Valmistuttuaan Lestijärven tuulipuisto tuottaa merkittävän määrän uusiutuvaa energiaa suomalaistalouksiin.

Tuulipuistoon rakennetaan 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 lopussa ja käyttöön otettavan vuoden 2025 alussa. Kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa ja se sisältää myös tuulipuiston tuotannollisen hallinnoinnin.

Savon Voima on hankkeessa mukana Kymppivoima Oy:n kautta. Kymppivoima omistaa hankkeesta kaikkiaan 65 prosenttia, josta Savon Voiman osuus Kymppivoiman sisällä on 23,1 prosenttia. Savon Voiman osuus vastaa noin 15 prosentin osuutta koko Lestijärven tuulipuistohankkeesta. Tämä tarkoittaa 68 megawatin osuutta enimmäistehosta ja ennustetusta vuosituotantoenergiasta hieman vajaata 200 gigawattituntia. Energiamäärältään Savon Voiman osuus vastaa noin 40 000 kerrostalo- tai rivitalokotitalouden vuosittaista kulutusta.

– Osuutemme on merkittävä vastaten noin kolmasosaa Savon Voiman nykyisestä sähkön tuotannon kapasiteetista. Osuus tuulipuistossa kasvattaa sähkön tuotantoamme 32 prosenttia, vahvistaa Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen. – Meille tämä on tärkeä lisäys päästöttömään tuotantoon ja haluamme vastata energiamurroksen myötä kasvavaan sähkön kysyntään. Tällä hetkellä Suomessa uusista tuotantomuodoista maatuulivoima on edullisin sähköntuotannon muoto, joten hanke on järkevä, jatkaa Sutinen.

Kuopion Energia on tuulivoimayhtiön suora osakas 10 prosentin omistusosuudella, mikä vastaa noin 46 megawatin osuutta tuulipuiston tehosta. Kuopion Energia saa puistosta sähköä vuosittain noin 130 gigawattituntia. Yhtiö tuottaa nykyisin Haapaniemen voimalaitoksella sähköä noin 340 gigawattituntia vuodessa.

– Investoiminen tuulivoimaan on yhtiöllemme jälleen merkittävä askel kohti hiilineutraaliutta. Polttamiseen perustuva energiantuotanto korvautuu päästöttömillä vaihtoehdoilla ja haluamme olla tässä kehityksessä mukana, kertoo Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm.

– Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita, toteaa OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen, ja jatkaa – tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan.

OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta.

Lestijärven tuulipuiston lisäksi OX2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa ja se vastaa 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

Tietoja Lestijärven tuulipuistohankkeesta:

Yhteyshenkilöt:

Arto Sutinen, toimitusjohtaja
Savon Voima Oyj, p. 044 703 3130, arto.sutinen(at)savonvoima.fi

Esa Lindholm, toimitusjohtaja
Kuopion Energia Oy, p. 040 709 7101, esa.lindholm(at)kuopionenergia.fi


Savon Voima on monipuolisia energiapalveluita tarjoava energiakonserni ja Itä-Suomen tunnetuin energia-alan brändi. Tavoitteemme on olla kokonaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Savon Voima -konsernin muodostavat emoyhtiö Savon Voima Oyj ja sen tytäryhtiöt Savon Voima Verkko Oy ja Savon Voima Joensuu Oy. Konsernin omistaa kokonaan Savon Energiaholding Oy, jonka omistajia ovat toimialueen 20 kuntaa. Konsernin liiketoimintaa ovat sähkönsiirto, sähköntuotanto ja kaukolämpö sekä energia-alan toimijoille tarjottavat asiakaspalvelut. Konsernin budjetoitu liikevaihto on vuonna 2021 noin 208 miljoonaa euroa ja henkilöstöä konsernissa on noin 210.

Sähköä tuotetaan Savon Voiman 11 vesivoimalaitoksessa sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantona Iisalmen, Pieksämän ja Joensuun voimalaitoksissa. Etenemme voimalla kohti hiilineutraalia tuotantoa. Sähkön tuotantomme on kokonaan hiilineutraalia vuoteen 2027 mennessä.

Suomen suurimpiin kaukolämmön tuottajiin kuuluvana yrityksenä, tarjoamme lämpöä 21 kaukolämpöverkossa, 13 kunnan alueella. Savon alueella toimittamamme kaukolämpö tuotetaan 98 prosenttisesti lähellä tuotetuista energialähteistä. Kaikkiaan uusiutuvien energianlähteiden osuus on tällä hetkellä 66 prosenttia.

Savon Voima Verkko Oy vastaa yli 117 000 asiakkaan sähkön siirrosta ja verkkopalveluista Pohjois-Savon ja osin Etelä-Savon sekä Keski-Suomen alueilla. Sähköverkkoa yhtiöllä on noin 27 000 kilometriä.

Puhtaus ja kestävyys ovat osa toimintamme ydintä. Oikeilla valinnoilla varmistamme ympäristömme kestävyyden. Vastuullisena toimijana luomme mahdollisuuksia sujuvalle arjelle.

Kuopion Energia -konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja tytäryhtiö Kuopion Sähköverkko Oy:stä. Emoyhtiössä ovat energiantuotanto- ja kaukolämpöliiketoiminnot, liiketoimintateknologiayksikkö sekä talous- ja henkilöstöhallinto. Sähköverkkoliiketoiminta on tytäryhtiössä. Kuopion Energia on kokonaisuudessaan Kuopion kaupungin omistama. Olemme kokonaisvastuullinen, kehittyvä ja taloudellisesti vakaa energiayhtiö. Asiakkaat pitävät meitä asiatuntevina, ammattitaitoisina ja luotettavina. Yhtiössämme työskentelee noin 130 energia-alan ammattilaista. Liikevaihtomme on noin 88 miljoonaa euroa ja palvelemme 60 000 sähkönsiirto- ja 6 100 kaukolämpöasiakasta.

OX2 kehittää ja myy tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. Se on ottanut johtavan aseman laajamittaisen maatuulivoiman rakentajana toteutettuaan 16 viime vuoden aikana noin 2,5 GW tuulivoimaa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Puolaan muun muassa Allianzille, Ardianille ja IKEAlle. Vuosina 2014–2020 OX2 toteutti Eurooppaan enemmän maatuulivoimaa kuin mikään muu toimija. Lisäämällä uusiutuvan energian saatavuutta OX2 edistää siirtymistä kohti kestävämpää tulevaisuutta. OX2 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Liettuassa, Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Vuonna 2020 liikevaihto oli 5 201 miljoonaa kruunua ja liikevoitto 416 miljoonaa kruunua. OX2 on listattu Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalle. Lisätietoja osoitteessa www.ox2.com.

Konsortio lyhyesti

Konsortion muodostavat kotimaiset energia-alan toimijat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 prosenttia, Oulun Energian 25 ja Kuopion Energian kymmenen.

Kymppivoima on usean kunnallisen sähköyhtiön omistama yhtiö. Sen omistajia ovat muun muassa Kymenlaakson Sähkö Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Savon Voima Oyj, Oulun Seudun Sähkö, Iin Energia Oy, KSS Energia Oy, Ounastuotanto Oy, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy ja Tornionlaakson Sähkö Oy.

Oulun Energia -konserniin kuuluvat emoyhtiö Oulun Energia Oy:n lisäksi Oulun Energia Sähköverkko Oy, Turveruukki Oy ja Huoltovoima Oy. Kuopion Energia -konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja tytäryhtiö Kuopion Sähköverkko Oy:stä.

Kymppivoiman osakkaat Osuus hankkeesta
Kymenlaakson Sähkö Oy 9,99 %
Suur-Savon Sähkö Oy 14,99 %
Savon Voima Oyj 14,99 %
Oulun Seudun Sähkö 9,99 %
Iin Energia Oy 1,23 %
KSS Energia Oy 2,42 %
Ounastuotanto Oy 0,91 %
Pohjois-Karjalan Sähkö Oy 6,05 %
Torniolaakson Sähkö Oy 4,38 %
Yhteensä 65,0 %

Mitä uutta?

Juha Räsänen Savon Voiman uudeksi toimitusjohtajaksi joulukuun alusta alkaen

Savon Voima Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön toimitusjohtajaksi DI Juha Räsäsen 1.12.2023 alkaen. Juha Räsänen on toiminut vuodesta 2019 alkaen Savon Voiman energiantuotannon ja kaukolämmön liiketoimintajohtajana.
Lue lisää

Ajankohtaista,
30.11.2023

Savon Voima Oyj lisää varavoimaa Joensuussa

Savon Voima Oyj on investoinut Joensuun alueen lämmöntuotantoon uuden sähkön varavoimakoneen vuoden 2023 aikana.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
27.11.2023

Joensuun voimalaitoksen alueella muurattiin biohiilitehtaan peruskivi

Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa Savon Voiman CHP-voimalaitos ja rakenteilla oleva Taalerin omistama Joensuu Biocoalin Euroopan suurin teollisen mittaluokan torrefioidun biomassan tuotantolaitos. Torstaina 23.11.2023 juhlistettiin projektin etenemistä peruskiven muurauksella.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
24.11.2023

Sähkönmyyntiyhtiö Väre kasvaa – 80 000 asiakasta siirtymässä Väreelle

Kymenlaakson Sähkön sähkönmyynnin asiakkaat siirtyvät energiapalveluyhtiö Väre Oy:n asiakkaiksi 1.1.2024 alkaen.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.11.2023

Savon Voima toimittaa PeeÄssälle lämmön ja jäähdytyksen Tahkolla

Savon Voima Oyj ja Osuuskauppa PeeÄssä ovat sopineet Break Sokos Hotel Tahkon uudisosan lämmittämisestä ja viilentämisestä lämpöpumpputeknologian ja kaukolämmön yhdistelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
15.11.2023

Savon Voiman kaukolämpöhinnastoon maltillinen muutos vuoden vaihteessa

Savon Voiman kaukolämpöhinnat korottuvat vuoden vaihteessa maltillisesti. Hinnoittelun muutoksella vastataan yleiseen inflaation nousuun ja kasvaneisiin polttoainekustannuksiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Hinnat ja ehdot,
14.11.2023