Savon Voima mukana järvitaimenen mätirasiaistutuksissa Kuvansinjoella

Julkaistu 18.4.2023

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen ystävät ry valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä aiotaan lähivuosina toteuttaa joessa olevien koskien kunnostuksia, mutta jo ennen tätä poikas- ja mätirasiaistutuksin pyritään käynnistämään kalakantojen elvytys.

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä on tarkoitus toteuttaa joessa olevien kolmen kosken kalataloudellisia kunnostuksia, joilla pyritään parantamaan kalojen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia kyseisellä alueella. Sähkökalastuksen perusteella Kuvansinjoki on hyvin potentiaalinen kohde kunnostushankkeelle, sillä merkkejä niin järvilohen kuin taimenenkin esiintymisestä sieltä on saatu.

Parhaillaan yhdistys ja paikalliset toimijat kilpailuttavat ja valitsevat kohteelle suunnittelijan ja suunnitelman valmistuttua haetaan töiden aloittamiseksi aluehallintovirastosta vesitalouslupaa. Kun lupa- ja rahoitusasiat ovat kunnossa, voidaan kunnostustyöt aloittaa. Arvion mukaan kunnostukset voitaisiin toteuttaa aikahaarukassa vuosina 2024–2026.

Poikasistutuksia alueelle pyritään tekemään koko ajan myös ennen kunnostustöitä, jolloin kalakantojen elvytys saadaan heti käyntiin. Alueelle istutetaan järvilohta, järvitaimenta ja myös harjuksen osalta kohde voisi olla otollinen.

Poikasistutusten lisäksi Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. toteutti Kuvansinjokeen maaliskuun lopussa järvitaimenen mätirasiaistutuksia. Niillä pyritään järvitaimenen luonnonlisääntymisen käynnistämiseen luomalla istutuspaikkaan leimautunut taimenkanta, joka aikanaan palaa samalle alueelle lisääntymään omaehtoisesti.

​Mätirasiaistutukset toteutetaan aina kevättalvella, jolloin mäti on kehittynyt silmäpisteasteelle. Istutuksissa käytetään biohajoavia rasioita, jotka hyvin sijoittettuina eivät ajaudu virran vietäväksi ja ne myös ehkäisevät mätijyvien tukehtumista joen pohjasakkaan. Biohajoavia rasioita ei myöskään tarvitse kerätä pois, eikä riskinä ole muovisten rasioiden katoaminen ja jääminen ympäristöön. Näin uudelle taimenkannalle pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvä alku niille luontaisessa jokiympäristössä.​

Lisätietoja

Pekka Huupponen
Puheenjohtaja, Saimaan lohikalojen ystävät ry
p. 050 341 2437

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoen Sairaalapolun alueella

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoen Sairaalapolun alueella
Lue lisää

Häiriöt,
24.5.2023

Siilinjärven taajaman uusi 110 kilovoltin toimitusvarmuutta parantava sähköverkko otettiin käyttöön – suunnittelussa ja rakentamisessa huomioitu myös liito-oravat

Erityishuomiota vaati alueelle sijoittuva liito-oravien elinympäristö. Saneerauksen myötä voimajohto siirtyi osittain valtatien kanssa samaan infrakäytävään ja vanha johto purkautui pois asuinalueelta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
23.5.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Jalkalantien ympäristössä Suonenjoella

Keskiviikkona 24.5.2023 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on Suonenjoella Jalkalantien ympäristössä kaukolämpöverkon saneerauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
22.5.2023

Energiansäästöön uusi palvelusivusto – Savon Voima avaa voimapiste.fi -sivuston

Savon Voima avaa 22.5. voimapiste.fi -sivuston, josta Savon Voima Verkon alueella asuvat pääsevät tarkastelemaan energiankulutustietojaan entistä reaaliaikaisemmin. Palvelun tarjoaman rajapinnan avulla voi seurata omaa energiankulutusta ja löytää tapoja energiansäästöön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä,
22.5.2023

Keskiviikkona 17.5.2023 puhelinpalvelumme on auki kello 16.00 saakka

Helatorstain aattona puhelinpalvelumme on avoinna kello 8.00-16.00 välisen ajan.Tiesithän, että lasku- ja sopimustiedot sekä energiankäyttötiedot löydät Väppi-palvelustamme.Perjantaina 19.5.2023 palvelemme normaalisti kello 8.00-17.00
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
16.5.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Keskiviikkona 17.5.2023 kello 7.30–13.00 on kaukolämpöverkoston rakennustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2023