Savon Voima mukana järvitaimenen mätirasiaistutuksissa Kuvansinjoella

Julkaistu 18.4.2023

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen ystävät ry valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä aiotaan lähivuosina toteuttaa joessa olevien koskien kunnostuksia, mutta jo ennen tätä poikas- ja mätirasiaistutuksin pyritään käynnistämään kalakantojen elvytys.

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä on tarkoitus toteuttaa joessa olevien kolmen kosken kalataloudellisia kunnostuksia, joilla pyritään parantamaan kalojen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia kyseisellä alueella. Sähkökalastuksen perusteella Kuvansinjoki on hyvin potentiaalinen kohde kunnostushankkeelle, sillä merkkejä niin järvilohen kuin taimenenkin esiintymisestä sieltä on saatu.

Parhaillaan yhdistys ja paikalliset toimijat kilpailuttavat ja valitsevat kohteelle suunnittelijan ja suunnitelman valmistuttua haetaan töiden aloittamiseksi aluehallintovirastosta vesitalouslupaa. Kun lupa- ja rahoitusasiat ovat kunnossa, voidaan kunnostustyöt aloittaa. Arvion mukaan kunnostukset voitaisiin toteuttaa aikahaarukassa vuosina 2024–2026.

Poikasistutuksia alueelle pyritään tekemään koko ajan myös ennen kunnostustöitä, jolloin kalakantojen elvytys saadaan heti käyntiin. Alueelle istutetaan järvilohta, järvitaimenta ja myös harjuksen osalta kohde voisi olla otollinen.

Poikasistutusten lisäksi Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. toteutti Kuvansinjokeen maaliskuun lopussa järvitaimenen mätirasiaistutuksia. Niillä pyritään järvitaimenen luonnonlisääntymisen käynnistämiseen luomalla istutuspaikkaan leimautunut taimenkanta, joka aikanaan palaa samalle alueelle lisääntymään omaehtoisesti.

​Mätirasiaistutukset toteutetaan aina kevättalvella, jolloin mäti on kehittynyt silmäpisteasteelle. Istutuksissa käytetään biohajoavia rasioita, jotka hyvin sijoittettuina eivät ajaudu virran vietäväksi ja ne myös ehkäisevät mätijyvien tukehtumista joen pohjasakkaan. Biohajoavia rasioita ei myöskään tarvitse kerätä pois, eikä riskinä ole muovisten rasioiden katoaminen ja jääminen ympäristöön. Näin uudelle taimenkannalle pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvä alku niille luontaisessa jokiympäristössä.​

Lisätietoja

Pekka Huupponen
Puheenjohtaja, Saimaan lohikalojen ystävät ry
p. 050 341 2437

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa

Maanantaina 10.6. kello 8–15 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa.
Lue lisää

Häiriöt,
7.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024