Savon Voima mukana järvitaimenen mätirasiaistutuksissa Kuvansinjoella

Julkaistu 18.4.2023

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen ystävät ry valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä aiotaan lähivuosina toteuttaa joessa olevien koskien kunnostuksia, mutta jo ennen tätä poikas- ja mätirasiaistutuksin pyritään käynnistämään kalakantojen elvytys.

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä on tarkoitus toteuttaa joessa olevien kolmen kosken kalataloudellisia kunnostuksia, joilla pyritään parantamaan kalojen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia kyseisellä alueella. Sähkökalastuksen perusteella Kuvansinjoki on hyvin potentiaalinen kohde kunnostushankkeelle, sillä merkkejä niin järvilohen kuin taimenenkin esiintymisestä sieltä on saatu.

Parhaillaan yhdistys ja paikalliset toimijat kilpailuttavat ja valitsevat kohteelle suunnittelijan ja suunnitelman valmistuttua haetaan töiden aloittamiseksi aluehallintovirastosta vesitalouslupaa. Kun lupa- ja rahoitusasiat ovat kunnossa, voidaan kunnostustyöt aloittaa. Arvion mukaan kunnostukset voitaisiin toteuttaa aikahaarukassa vuosina 2024–2026.

Poikasistutuksia alueelle pyritään tekemään koko ajan myös ennen kunnostustöitä, jolloin kalakantojen elvytys saadaan heti käyntiin. Alueelle istutetaan järvilohta, järvitaimenta ja myös harjuksen osalta kohde voisi olla otollinen.

Poikasistutusten lisäksi Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. toteutti Kuvansinjokeen maaliskuun lopussa järvitaimenen mätirasiaistutuksia. Niillä pyritään järvitaimenen luonnonlisääntymisen käynnistämiseen luomalla istutuspaikkaan leimautunut taimenkanta, joka aikanaan palaa samalle alueelle lisääntymään omaehtoisesti.

​Mätirasiaistutukset toteutetaan aina kevättalvella, jolloin mäti on kehittynyt silmäpisteasteelle. Istutuksissa käytetään biohajoavia rasioita, jotka hyvin sijoittettuina eivät ajaudu virran vietäväksi ja ne myös ehkäisevät mätijyvien tukehtumista joen pohjasakkaan. Biohajoavia rasioita ei myöskään tarvitse kerätä pois, eikä riskinä ole muovisten rasioiden katoaminen ja jääminen ympäristöön. Näin uudelle taimenkannalle pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvä alku niille luontaisessa jokiympäristössä.​

Lisätietoja

Pekka Huupponen
Puheenjohtaja, Saimaan lohikalojen ystävät ry
p. 050 341 2437

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024