Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Julkaistu 11.7.2024

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.

Savon Voiman Joensuun Iiksenvaaran CHP-laitoksen uusin investointi, kaukolämpöakku on saavuttanut kesän aikana lakikorkeutensa. Aina 48 metriin yltävä sylinterin muotoinen rakennelma näkyy pitkälle voimalaitosalueen ulkopuolelle. Kaukolämpöakun tarkoituksena on toimia kaukolämmön tuotannossa lämpöakkuna eli kansankielisesti lämminvesivaraajana, jonne voimalaitoksella tullaan tuottamaan lämmitysenergiaa puskurivarastoon. Investointina kaukolämpöakku on ollut noin 6 miljoonaa euroa ja se on saanut Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaista RRF-energiainvestointitukea.

Kaukolämpöakun tilavuus on 15 000 kuutiometriä ja se tarjoaa jopa 700 MWh:n lämpöenergian varastointimahdollisuuden. Käytännössä tämä tarkoittaa Joensuussa kesäkaudella jopa n. 3 päivän kaukolämpöenergian varastointimahdollisuutta. Kaukolämpöakun rakentamisesta on vastannut akkusäiliön osalta Petrox oy, Putkituksesta on vastannut ETH-Group oy ja Joen Talo oy on vastannut muusta rakentamisesta.

Kaukolämpöakku tarjoaa voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin. Akun avulla on mahdollisuus ottaa talteen lämpöä muun muassa sähkökattilalla tuottaen ja näin hyödyntää edulliset sähkön spottihinnat. Tämä auttaa vähentämään puuhakkeen polttamista ja pienentää päästöjä sekä polttoaineen kulutusta sekä auttaa parantamaan lämmön toimitusvarmuutta. Lisäksi akku auttaa tasaamaan laitoksen prosessin toimintaa ja auttaa näin parantamaan myös laitoksen hyötysuhdetta.

Heinäkuun aikana kaukolämpöakun ympärille aloitetaan eristyksen ja ulkoverhouksen asennukset sekä sisäpuolelle tehtävien putkituksien asennukset viimeistellään. Akun täyttäminen vedellä on tarkoitus alkaa elokuun aikana, jonka jälkeen järjestelmää ja akkua tullaan testaamaan syksyn mittaan ennen varsinaista käyttöönottoa.

Lisätietoja:

Veli-Matti Keronen
Käyttöpäällikkö, Savon Voima Oyj
puhelin: +358 44 0882 121
sähköposti: veli-matti.keronen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiän Tahkovuorella

Maanantaina 22.7. kello 4.00–16.00 on Nilsiän Tahkovuoren Ahopellontien, Golftien, Etelä- ja Pohjois-Aspan, Syvärinkaaren, Sääskiniementien, Tähtitien, Pointintien, Ukontien, Keitaankadun, Mailatien ja Hotelli Tahkovuoren alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
19.7.2024

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmen Karjalankadulla

Maanantaina 15.7. kello 8.00–15.00 on Iisalmen Karjalankadun alueella kaukolämpöverkon saneeraustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
12.7.2024

Iltapäivälle odotettavissa ukkosta Pohjois-Savoon – Savon Voima valmiudessa mahdollisiin vian korjauksiin

Iltapäivälle on ennustettu lounaasta nouseva sade- ja ukkosrintama, joka etenee idän suuntaan ja tavoittaa viimeisenä Pohjois-Karjalan alueen. Uusimman ennusteen mukaan saderintama saavuttaa Savon Voima Verkon jakelualueen tänään puolen päivän aikoihin.
Lue lisää

Häiriöt,
9.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Torstaina 4.7. kello 8.00–21.00 on Pieksämäellä Kalevalankadun, keskuskadun ja Välikadun alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
1.7.2024

Ukkosrintama aiheutti sähkökatkoja Savon Voima Verkon jakelualueella

Sähköttömiä asiakkaita oli enimmillään 8500 noin klo 13. Suurin osa vioista saatiin korjattu illan ja yön aikana, jolloin ilman sähköjä oli noin 180 asiakasta.
Lue lisää

Häiriöt,
29.6.2024