Savon Voiman juhlavuoden lahjoituksella parannetaan kalojen lisääntymismahdollisuuksia Kuvansinjoessa

Julkaistu 6.2.2023

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden 2 000 euron lahjoituksen saajaksi valikoitui Saimaan Lohikalojen Ystävät ry, joka on perustettu vuonna 2016. Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on erilaisin hankkein edistää koko Saimaan alueen lohikalakantojen elinvoimaisuutta ja yleistä tietoisuutta niiden tilasta.

Käytännön toimenpiteinä yhdistys tekee sekä mädin, että lohikalojen istutuksia ja kunnostaa Saimaan vesistöalueella jokia ja puroja niin, että lohi- ja taimenkannat voisivat jatkossa lisääntyä niissä luontaisesti.

– Savon Voiman lahjoituksen osalta saimme itse etsiä kyseiselle summalle mielestämme parhaan kohteen ja sellaiseksi valitsimme Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansijoen. Siellä meillä on tavoitteena tehdä koskien kalataloudellista kunnostusta, ja sillä pyritään parantamaan kalojen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia kyseisellä alueella. Sähkökalastuksen perusteella kyseinen kohde on hyvin potentiaalinen, sillä merkkejä niin järvilohen, kuin taimenenkin esiintymisestä sieltä saatiin, toteaa Saimaan Lohikalojen Ystävät ry:n puheenjohtaja Pekka Huupponen.

Tämän alkuvuoden aikana yhdistys ja paikalliset toimijat kilpailuttavat ja valitsevat kohteelle suunnittelijan. Suunnitelman valmistuttua haetaan töiden aloittamiseksi aluehallintovirastosta vesitalouslupaa. Kun lupa- ja rahoitusasiat ovat kunnossa, voidaan kunnostustyöt aloittaa. Arvion mukaan tämä tapahtuu aikahaarukassa vuosina 2024–2026.

– Poikasistutuksia alueelle pyritään tekemään koko ajan myös ennen kunnostustöitä, jolloin kalakantojen elvytys saadaan heti käyntiin. Alueelle istutetaan järvilohta, järvitaimenta ja myös harjuksen osalta kohde voisi olla otollinen, arvio Huupponen.

Juhlavuoden lahjoituksen yhteydessä järjestimme myös asiakasarvonnan, johon asiakkaat pystyivät Väppi-palvelun palautelomakkeen kautta osallistumaan ja samalla jokainen sitä kautta lähetetty osallistuminen kasvatti myös lahjoituspotin suuruutta. Palkintona olleen TahkoSpa-viikonloppupaketin voitti Hilkka K Lapinlahdelta.

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa

Maanantaina 10.6. kello 8–15 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa.
Lue lisää

Häiriöt,
7.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024