Savon Voiman kaukolämmön asiakkaat ovat suojassa sähkömarkkinoiden heilahduksilta

Julkaistu 21.9.2022

Sähkömarkkinoiden suuret heilahtelut eivät näy kaukolämmön asiakkaille samalla tavalla kuin monien muiden lämmitysjärjestelmien piirissä oleville. Kaukolämpö on järjestelmänä joustava, koska lämmöntuotannossa eri lämmönlähteitä voidaan tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi saatavuuden tai markkinatilanteen mukaan. Tällä hetkellä Savon Voima tuottaa lämpöä suureksi osaksi uusiutuvilla ja läheltä tulevilla biopolttoaineilla, joista lämpöä riittää tulevalle talvelle.

Energiakriisi kurittaa koko Eurooppaa ja samaan aikaan sähkön ja lämmön riittävyys talven kylminä kuukausina on haasteena erityisesti täällä pohjoisessa. Kaukolämmön asiakkaat ovat monia muita paremmassa asemassa, sillä sähkömarkkinan korkea taso ja suuret heilahtelut eivät suoraan vaikuta kaukolämmön hintaan. Kaukolämpöjärjestelmän suurena hyötynä on järjestelmän joustavuus. Lämpöä voidaan tuottaa useasta lähteestä ja tuotantomuoto valitaan kuhunkin markkinatilanteeseen parhaiten sopivaksi.

”Savon Voiman kaukolämpöasiakkaat voivat olla turvallisin mielin kaukolämmön riittävyyden suhteen kaikissa verkoissa. Kaukolämmitetty kiinteistö on tasainen ja vähän sähköä käyttävä kovimpienkin pakkasten aikaan. Kaukolämmöllä voidaan siis osaltaan turvata sähkön riittävyyttä ja järjestelmän toimintaa toisin kuin esimerkiksi lämpöpumppujärjestelmillä, jotka vaativat pakkasilla toimiakseen runsaasti sähköenergiaa”, kertoo Savon Voiman kaukolämmön ja sähköntuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Energiansäästöä toivotaan kaikilta

Savon Voiman kaukolämpöverkon toiminta-alueella Savossa ja Joensuussa järjestelmän huoltovarmuus turvataan kotimaisin ja paikallisin polttoainein yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa. Kaikilla on tahtotila pitää kodit ja kiinteistöt lämpiminä.

”Vaikka lämpöä riittääkin, niin energiankulutusta on hyvä kaikkien seurata ja välttää turhaa energian käyttöä. Energiansäästö on tällä hetkellä meidän kaikkien yhteinen etu, jotta energiakriisi saadaan tasattua. Ja toki se on myös ympäristöystävällinen ratkaisu”, Räsänen muistuttaa.

Vaikka kaukolämpöverkko on suojassa sähkömarkkinoiden nopeilta ja ennalta-arvaamattomilta heilahduksilta, hintojen nostoa joudutaan tekemään vuoden vaihteen jälkeen nousseiden polttoaine- ja tuotantokustannusten vuoksi myös Savon Voiman kaukolämpöverkostoissa. Korotusten suuruus tarkentuu lokakuussa.

”Kaukolämpö on hinnaltaan ennustettavampi ja tasaisempi kuin moni muu lämmitysmuoto, mutta toki myös nykyinen maailman tilanne vaikuttaa siihen. Paineita hintojen nostoon on ollut keväästä saakka, mutta olemme halunneet säilyttää lämmitysjärjestelmän kustannusten hyvän ennustettavuuden. Siksi hintojen korotus tulee vaan vasta ensi vuoden alussa, jotta asiakkaillamme on mahdollisuus varautua.  Toisaalta meillä on vuosien kokemus kaukolämmön fiksusta käytöstä ja voimme tarjota erilaisia ratkaisuja energiansäästöön, energiankulutuksen seurantaan ja käytön optimointiin, mikä entisestään lisää kaukolämmön ennustettavuutta ja kilpailukykyä”, Räsänen sanoo.

Lisätietoja:

Juha Räsänen
Kaukolämmön ja energiantuotannon liiketoimintajohtaja, Savon Voima
P. 040 746 1220
juha.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.– 31.8.2022: Pitkäjänteinen työ mahdollistaa investointien jatkumisen

Konsernin liikevaihto oli 148,5 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 7,2 prosenttia.
Lue lisää

Ajankohtaista,
3.10.2022

Sähköpula – mistä on kyse?

Tämän syksyn aikana esille on noussut mahdollinen sähköpula ja siitä johtuvat kiertävät sähkökatkot. Kokosimme tietopaketin aiheesta. Lue, mistä sähköpulassa on kyse ja miten siihen voi varautua.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Sähkö,
29.9.2022

Haemme mekaanisen kunnossapidon asentajaa energiantuotantoon

Tehtävässä toimit voimalaitoksen kunnossapitotehtävissä konekunnossapidossa sekä tarvittaessa erilaisissa käyttötehtävissä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
29.9.2022

Haemme sähkö- ja automaatioasentajaa energiantuotantoon 

Haemme kunnossapidon sähkö- ja automaatioasentajaa Joensuun voimalaitokselle.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
29.9.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiässä

Nilsiässä on 28.–29.9.2022 klo 16.00–8.00 kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
26.9.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa Pursitien alueella

Maanantaina 26.9. kello 7.30–15.00 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva lämmönjakelun keskeytys Joensuussa Pursitiellä.
Lue lisää

Häiriöt,
22.9.2022