Savon Voiman kaukolämmön asiakkaat ovat suojassa sähkömarkkinoiden heilahduksilta

Julkaistu 21.9.2022

Sähkömarkkinoiden suuret heilahtelut eivät näy kaukolämmön asiakkaille samalla tavalla kuin monien muiden lämmitysjärjestelmien piirissä oleville. Kaukolämpö on järjestelmänä joustava, koska lämmöntuotannossa eri lämmönlähteitä voidaan tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi saatavuuden tai markkinatilanteen mukaan. Tällä hetkellä Savon Voima tuottaa lämpöä suureksi osaksi uusiutuvilla ja läheltä tulevilla biopolttoaineilla, joista lämpöä riittää tulevalle talvelle.

Energiakriisi kurittaa koko Eurooppaa ja samaan aikaan sähkön ja lämmön riittävyys talven kylminä kuukausina on haasteena erityisesti täällä pohjoisessa. Kaukolämmön asiakkaat ovat monia muita paremmassa asemassa, sillä sähkömarkkinan korkea taso ja suuret heilahtelut eivät suoraan vaikuta kaukolämmön hintaan. Kaukolämpöjärjestelmän suurena hyötynä on järjestelmän joustavuus. Lämpöä voidaan tuottaa useasta lähteestä ja tuotantomuoto valitaan kuhunkin markkinatilanteeseen parhaiten sopivaksi.

”Savon Voiman kaukolämpöasiakkaat voivat olla turvallisin mielin kaukolämmön riittävyyden suhteen kaikissa verkoissa. Kaukolämmitetty kiinteistö on tasainen ja vähän sähköä käyttävä kovimpienkin pakkasten aikaan. Kaukolämmöllä voidaan siis osaltaan turvata sähkön riittävyyttä ja järjestelmän toimintaa toisin kuin esimerkiksi lämpöpumppujärjestelmillä, jotka vaativat pakkasilla toimiakseen runsaasti sähköenergiaa”, kertoo Savon Voiman kaukolämmön ja sähköntuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Energiansäästöä toivotaan kaikilta

Savon Voiman kaukolämpöverkon toiminta-alueella Savossa ja Joensuussa järjestelmän huoltovarmuus turvataan kotimaisin ja paikallisin polttoainein yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa. Kaikilla on tahtotila pitää kodit ja kiinteistöt lämpiminä.

”Vaikka lämpöä riittääkin, niin energiankulutusta on hyvä kaikkien seurata ja välttää turhaa energian käyttöä. Energiansäästö on tällä hetkellä meidän kaikkien yhteinen etu, jotta energiakriisi saadaan tasattua. Ja toki se on myös ympäristöystävällinen ratkaisu”, Räsänen muistuttaa.

Vaikka kaukolämpöverkko on suojassa sähkömarkkinoiden nopeilta ja ennalta-arvaamattomilta heilahduksilta, hintojen nostoa joudutaan tekemään vuoden vaihteen jälkeen nousseiden polttoaine- ja tuotantokustannusten vuoksi myös Savon Voiman kaukolämpöverkostoissa. Korotusten suuruus tarkentuu lokakuussa.

”Kaukolämpö on hinnaltaan ennustettavampi ja tasaisempi kuin moni muu lämmitysmuoto, mutta toki myös nykyinen maailman tilanne vaikuttaa siihen. Paineita hintojen nostoon on ollut keväästä saakka, mutta olemme halunneet säilyttää lämmitysjärjestelmän kustannusten hyvän ennustettavuuden. Siksi hintojen korotus tulee vaan vasta ensi vuoden alussa, jotta asiakkaillamme on mahdollisuus varautua.  Toisaalta meillä on vuosien kokemus kaukolämmön fiksusta käytöstä ja voimme tarjota erilaisia ratkaisuja energiansäästöön, energiankulutuksen seurantaan ja käytön optimointiin, mikä entisestään lisää kaukolämmön ennustettavuutta ja kilpailukykyä”, Räsänen sanoo.

Lisätietoja:

Juha Räsänen
Kaukolämmön ja energiantuotannon liiketoimintajohtaja, Savon Voima
P. 040 746 1220
juha.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiän Tahkovuorella

Maanantaina 22.7. kello 4.00–16.00 on Nilsiän Tahkovuoren Ahopellontien, Golftien, Etelä- ja Pohjois-Aspan, Syvärinkaaren, Sääskiniementien, Tähtitien, Pointintien, Ukontien, Keitaankadun, Mailatien ja Hotelli Tahkovuoren alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
19.7.2024

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmen Karjalankadulla

Maanantaina 15.7. kello 8.00–15.00 on Iisalmen Karjalankadun alueella kaukolämpöverkon saneeraustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
12.7.2024

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Iltapäivälle odotettavissa ukkosta Pohjois-Savoon – Savon Voima valmiudessa mahdollisiin vian korjauksiin

Iltapäivälle on ennustettu lounaasta nouseva sade- ja ukkosrintama, joka etenee idän suuntaan ja tavoittaa viimeisenä Pohjois-Karjalan alueen. Uusimman ennusteen mukaan saderintama saavuttaa Savon Voima Verkon jakelualueen tänään puolen päivän aikoihin.
Lue lisää

Häiriöt,
9.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Torstaina 4.7. kello 8.00–21.00 on Pieksämäellä Kalevalankadun, keskuskadun ja Välikadun alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
1.7.2024