Savon Voiman kaukolämmön asiakkaat ovat suojassa sähkömarkkinoiden heilahduksilta

Julkaistu 21.9.2022

Sähkömarkkinoiden suuret heilahtelut eivät näy kaukolämmön asiakkaille samalla tavalla kuin monien muiden lämmitysjärjestelmien piirissä oleville. Kaukolämpö on järjestelmänä joustava, koska lämmöntuotannossa eri lämmönlähteitä voidaan tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi saatavuuden tai markkinatilanteen mukaan. Tällä hetkellä Savon Voima tuottaa lämpöä suureksi osaksi uusiutuvilla ja läheltä tulevilla biopolttoaineilla, joista lämpöä riittää tulevalle talvelle.

Energiakriisi kurittaa koko Eurooppaa ja samaan aikaan sähkön ja lämmön riittävyys talven kylminä kuukausina on haasteena erityisesti täällä pohjoisessa. Kaukolämmön asiakkaat ovat monia muita paremmassa asemassa, sillä sähkömarkkinan korkea taso ja suuret heilahtelut eivät suoraan vaikuta kaukolämmön hintaan. Kaukolämpöjärjestelmän suurena hyötynä on järjestelmän joustavuus. Lämpöä voidaan tuottaa useasta lähteestä ja tuotantomuoto valitaan kuhunkin markkinatilanteeseen parhaiten sopivaksi.

”Savon Voiman kaukolämpöasiakkaat voivat olla turvallisin mielin kaukolämmön riittävyyden suhteen kaikissa verkoissa. Kaukolämmitetty kiinteistö on tasainen ja vähän sähköä käyttävä kovimpienkin pakkasten aikaan. Kaukolämmöllä voidaan siis osaltaan turvata sähkön riittävyyttä ja järjestelmän toimintaa toisin kuin esimerkiksi lämpöpumppujärjestelmillä, jotka vaativat pakkasilla toimiakseen runsaasti sähköenergiaa”, kertoo Savon Voiman kaukolämmön ja sähköntuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Energiansäästöä toivotaan kaikilta

Savon Voiman kaukolämpöverkon toiminta-alueella Savossa ja Joensuussa järjestelmän huoltovarmuus turvataan kotimaisin ja paikallisin polttoainein yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa. Kaikilla on tahtotila pitää kodit ja kiinteistöt lämpiminä.

”Vaikka lämpöä riittääkin, niin energiankulutusta on hyvä kaikkien seurata ja välttää turhaa energian käyttöä. Energiansäästö on tällä hetkellä meidän kaikkien yhteinen etu, jotta energiakriisi saadaan tasattua. Ja toki se on myös ympäristöystävällinen ratkaisu”, Räsänen muistuttaa.

Vaikka kaukolämpöverkko on suojassa sähkömarkkinoiden nopeilta ja ennalta-arvaamattomilta heilahduksilta, hintojen nostoa joudutaan tekemään vuoden vaihteen jälkeen nousseiden polttoaine- ja tuotantokustannusten vuoksi myös Savon Voiman kaukolämpöverkostoissa. Korotusten suuruus tarkentuu lokakuussa.

”Kaukolämpö on hinnaltaan ennustettavampi ja tasaisempi kuin moni muu lämmitysmuoto, mutta toki myös nykyinen maailman tilanne vaikuttaa siihen. Paineita hintojen nostoon on ollut keväästä saakka, mutta olemme halunneet säilyttää lämmitysjärjestelmän kustannusten hyvän ennustettavuuden. Siksi hintojen korotus tulee vaan vasta ensi vuoden alussa, jotta asiakkaillamme on mahdollisuus varautua.  Toisaalta meillä on vuosien kokemus kaukolämmön fiksusta käytöstä ja voimme tarjota erilaisia ratkaisuja energiansäästöön, energiankulutuksen seurantaan ja käytön optimointiin, mikä entisestään lisää kaukolämmön ennustettavuutta ja kilpailukykyä”, Räsänen sanoo.

Lisätietoja:

Juha Räsänen
Kaukolämmön ja energiantuotannon liiketoimintajohtaja, Savon Voima
P. 040 746 1220
juha.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Juha Räsänen Savon Voiman uudeksi toimitusjohtajaksi joulukuun alusta alkaen

Savon Voima Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön toimitusjohtajaksi DI Juha Räsäsen 1.12.2023 alkaen. Juha Räsänen on toiminut vuodesta 2019 alkaen Savon Voiman energiantuotannon ja kaukolämmön liiketoimintajohtajana.
Lue lisää

Ajankohtaista,
30.11.2023

Savon Voima Oyj lisää varavoimaa Joensuussa

Savon Voima Oyj on investoinut Joensuun alueen lämmöntuotantoon uuden sähkön varavoimakoneen vuoden 2023 aikana.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
27.11.2023

Joensuun voimalaitoksen alueella muurattiin biohiilitehtaan peruskivi

Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa Savon Voiman CHP-voimalaitos ja rakenteilla oleva Taalerin omistama Joensuu Biocoalin Euroopan suurin teollisen mittaluokan torrefioidun biomassan tuotantolaitos. Torstaina 23.11.2023 juhlistettiin projektin etenemistä peruskiven muurauksella.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
24.11.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Keskiviikkona 22.11. on Iisalmessa kaukolämpövaurionkorjauksesta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
22.11.2023

Sähkönmyyntiyhtiö Väre kasvaa – 80 000 asiakasta siirtymässä Väreelle

Kymenlaakson Sähkön sähkönmyynnin asiakkaat siirtyvät energiapalveluyhtiö Väre Oy:n asiakkaiksi 1.1.2024 alkaen.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.11.2023

Äkillinen kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Vuotokorjauksen yhteydessä vaurioituneen kaukolämpöputken vuoksi joudumme keskeyttämään kaukolämmön jakelun Iisalmessa maanantaina 20.11.2023. Putken korjaus on aloitettu välittömästi ja arvion mukaan lämmönjakelu saadaan normalisoitua alkuiltaan mennessä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.11.2023