Savon Voiman toimialueella kaukolämpöä tuotettiin viime vuonna Suomen keskiarvoa vähemmillä päästöillä

Julkaistu 2.2.2024

Vuonna 2023 Savon Voiman kaukolämmön ominaispäästökerroin, eli päästöjen määrä suhteessa myytyyn energiayksikköön oli 74 gCO2/kWh. Koko Suomen kaukolämmön tuotannon ominaispäästökerroin vuonna 2023 oli 83 gCO2/kWh. Niin Savon Voiman kuin koko Suomen kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet voimakkaasti viime vuodet. Vuonna 2022 Savon Voiman ominaispäästökerroin oli 83 gCO2/kWh, kun taas vuonna 2018 vastaava luku oli vielä 170 gCO2/kWh.

”Kaukolämpö on aidosti ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, minkä pitkän aikavälin trendi todistaa. Kaukolämmön lähteet ovat myös kehittyneet vuosien aikana ja lähes 22 prosenttia toimittamastamme lämmöstä tulee hukkalämmöstä. Kehitämme kaukolämpöä siis jatkuvasti ympäristöystävällisemmäksi ilman, että asiakkaan tarvitsee investoida uuteen. Kaukolämpö on yhä Suomen suosituin lämmitysmuoto, ja päästöjen vähentymisen ja eri lämmönlähteiden monipuolistumisen kautta uskon, että sen suosio myös pysyy”, sanoo Savon Voiman kaukolämmön ja sähkötuotannon liiketoimintajohtajan sijainen Kari Anttonen.

Lähes 98 prosenttia lämmöstä tuotetaan paikallisilla lämmönlähteillä

Savon Voima toimitti kaukolämpöä ja höyryä vuonna 2023 1 147 gigawattituntia (2022: 1 136 GWh). Alkuvuosi oli keskimääräistä lämpimämpi, mutta normaalia kylmemmän loppuvuoden seurauksena kaukolämmön ja höyryn myynti toteutui lähes keskivertovuoden suuruisena.

Kaukolämpöä tuotettiin viime vuonna lähes 98 prosenttisesti kotimaisilla ja paikallisilla lämmönlähteillä. Venäjän sotatoimien vaikutukset näkyivät yhä toiminnassamme ja turvetta käytettiin huoltovarmuussyistä suunniteltua enemmän osuuden ollessa lämmönlähteistä 22 prosenttia. Haastavasta vuodesta huolimatta suunnitelmiemme mukaan turpeen käyttö loppuu tuotannossamme vuoteen 2027 mennessä.

Kaukolämmön tuotannon päästöjen vähentyminen vaatii jatkuvia investointeja. Vuonna 2023 merkittäviä investointeja tehtiin muun muassa Iisalmen voimalaitoksella, johon saatiin uusi polttoaineen vastaanottoasema ja näytteenottorobotti. Joensuun voimalaitokselle sen sijaan valmistui puupolttoaineen varasto- ja käsittelykenttä edesauttamaan turpeen korvaamista puupolttoaineella. Veimme eteenpäin kaukolämmön tuotannon sähköistämistä ottamalla käyttöön Joensuun voimalaitoksella sähkökattilan kaukolämmön tuotantoon ja jatkoimme suunnittelua investoitavasta lämpöpumpusta Joensuun kaukolämmön tuotantoon.

Olemme yksi Suomen suurimmista kaukolämmön tuottajista. Tarjoamme lämpöä 21 kaukolämpöverkossa, 13 kunnan alueella. Kaukolämpöverkkoa meillä on noin 627 kilometriä.

Lisätietoja:
Kari Anttonen
Savon Voima, liiketoimintajohtajan sijainen, kaukolämpö ja sähköntuotanto
kari.anttonen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiän Tahkovuorella

Maanantaina 22.7. kello 4.00–16.00 on Nilsiän Tahkovuoren Ahopellontien, Golftien, Etelä- ja Pohjois-Aspan, Syvärinkaaren, Sääskiniementien, Tähtitien, Pointintien, Ukontien, Keitaankadun, Mailatien ja Hotelli Tahkovuoren alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
19.7.2024

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmen Karjalankadulla

Maanantaina 15.7. kello 8.00–15.00 on Iisalmen Karjalankadun alueella kaukolämpöverkon saneeraustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
12.7.2024

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Iltapäivälle odotettavissa ukkosta Pohjois-Savoon – Savon Voima valmiudessa mahdollisiin vian korjauksiin

Iltapäivälle on ennustettu lounaasta nouseva sade- ja ukkosrintama, joka etenee idän suuntaan ja tavoittaa viimeisenä Pohjois-Karjalan alueen. Uusimman ennusteen mukaan saderintama saavuttaa Savon Voima Verkon jakelualueen tänään puolen päivän aikoihin.
Lue lisää

Häiriöt,
9.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Torstaina 4.7. kello 8.00–21.00 on Pieksämäellä Kalevalankadun, keskuskadun ja Välikadun alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
1.7.2024