Savon Voiman toimialueella kaukolämpöä tuotettiin viime vuonna Suomen keskiarvoa vähemmillä päästöillä

Julkaistu 2.2.2024

Vuonna 2023 Savon Voiman kaukolämmön ominaispäästökerroin, eli päästöjen määrä suhteessa myytyyn energiayksikköön oli 74 gCO2/kWh. Koko Suomen kaukolämmön tuotannon ominaispäästökerroin vuonna 2023 oli 83 gCO2/kWh. Niin Savon Voiman kuin koko Suomen kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet voimakkaasti viime vuodet. Vuonna 2022 Savon Voiman ominaispäästökerroin oli 83 gCO2/kWh, kun taas vuonna 2018 vastaava luku oli vielä 170 gCO2/kWh.

”Kaukolämpö on aidosti ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, minkä pitkän aikavälin trendi todistaa. Kaukolämmön lähteet ovat myös kehittyneet vuosien aikana ja lähes 22 prosenttia toimittamastamme lämmöstä tulee hukkalämmöstä. Kehitämme kaukolämpöä siis jatkuvasti ympäristöystävällisemmäksi ilman, että asiakkaan tarvitsee investoida uuteen. Kaukolämpö on yhä Suomen suosituin lämmitysmuoto, ja päästöjen vähentymisen ja eri lämmönlähteiden monipuolistumisen kautta uskon, että sen suosio myös pysyy”, sanoo Savon Voiman kaukolämmön ja sähkötuotannon liiketoimintajohtajan sijainen Kari Anttonen.

Lähes 98 prosenttia lämmöstä tuotetaan paikallisilla lämmönlähteillä

Savon Voima toimitti kaukolämpöä ja höyryä vuonna 2023 1 147 gigawattituntia (2022: 1 136 GWh). Alkuvuosi oli keskimääräistä lämpimämpi, mutta normaalia kylmemmän loppuvuoden seurauksena kaukolämmön ja höyryn myynti toteutui lähes keskivertovuoden suuruisena.

Kaukolämpöä tuotettiin viime vuonna lähes 98 prosenttisesti kotimaisilla ja paikallisilla lämmönlähteillä. Venäjän sotatoimien vaikutukset näkyivät yhä toiminnassamme ja turvetta käytettiin huoltovarmuussyistä suunniteltua enemmän osuuden ollessa lämmönlähteistä 22 prosenttia. Haastavasta vuodesta huolimatta suunnitelmiemme mukaan turpeen käyttö loppuu tuotannossamme vuoteen 2027 mennessä.

Kaukolämmön tuotannon päästöjen vähentyminen vaatii jatkuvia investointeja. Vuonna 2023 merkittäviä investointeja tehtiin muun muassa Iisalmen voimalaitoksella, johon saatiin uusi polttoaineen vastaanottoasema ja näytteenottorobotti. Joensuun voimalaitokselle sen sijaan valmistui puupolttoaineen varasto- ja käsittelykenttä edesauttamaan turpeen korvaamista puupolttoaineella. Veimme eteenpäin kaukolämmön tuotannon sähköistämistä ottamalla käyttöön Joensuun voimalaitoksella sähkökattilan kaukolämmön tuotantoon ja jatkoimme suunnittelua investoitavasta lämpöpumpusta Joensuun kaukolämmön tuotantoon.

Olemme yksi Suomen suurimmista kaukolämmön tuottajista. Tarjoamme lämpöä 21 kaukolämpöverkossa, 13 kunnan alueella. Kaukolämpöverkkoa meillä on noin 627 kilometriä.

Lisätietoja:
Kari Anttonen
Savon Voima, liiketoimintajohtajan sijainen, kaukolämpö ja sähköntuotanto
kari.anttonen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024