Urheiluhistoriaa taiteiltiin muuntamoon Suonenjoella

Julkaistu 26.7.2023

Suonenjoella tuotiin näkyväksi paikallista urheiluhistoriaa, kun Suonenjoen Taideseura ikuisti olympiasankareiden kasvot ja monelle tutun jalkapalloilijan muotokuvan urheilukentän läheisyydessä sijaitsevaan muuntamokaappiin. Taideteosten maalaus on ollut Suonenjoen Taideseuran, Suonenjoen kaupungin ja Savon Voiman yhteisprojekti, jolla toivotaan ympäristön elävöittämisen lisäksi olevan myös muuntamoiden töhrintää vähentävä vaikutus.

Suonenjoella muuntamokaapit ovat yksi toisensa jälkeen saaneet uutta ulkoasua, kun Suonenjoen Taideseura on elävöittänyt niitä ympäristöön sopivilla kuvituksilla. Maalauksia on tehty nyt kolmena kesänä.

– Projekti alkoi keväällä 2019, kun kaupungin teknisistä palveluista oltiin meihin yhteydessä ja yhdessä Savon Voiman kanssa esittivät yhteistyötä kaupunkikuvan elävöittämiseksi muuntamokoppeja maalaamalla. Nyt maalauksia on tehty jo Kruunusillan lähelle ja kukkakaupan viereen, Teboilille ja Liikuntahallin eteen ja nyt tänä vuonna tämä viimeinen urheilukentän parkkipaikan muuntamoon. Jokaisella muuntamokuvituksella on eri tekijät, kertoo Mauri Korhonen Suonenjoen Taideseurasta.

Kuvitetut muuntamokaapit ovat saaneet Suonenjoella positiivisen vastaanoton ja nyt muutaman vuoden kokemuksella näyttäisi, että epämääräiset graffititkin ovat loistaneet poissaolollaan.

– Taideseuran kannalta tämä on ollut mielenkiintoinen projekti. Olemme saaneet kokeilla suuren pinnan maalaamista ja työskentelyä yleisön silmien alla. Maalauksiin on suhtauduttu positiivisesti, meitä on kehuttu ja kannustettu ja itsekin olemme olleet tyytyväisiä. Yhtään maalatuista muuntamoista ei ole sotkettu. Tämä viimeinen on ollut erityisen suosittu, johon Mauri Tuure on kuvannut suonenjokelaisia urheilusankareita, Korhonen kertoo.

Yhdelle seinälle on Mauri Tuuren taiteilemien muotokuvien lisäksi suonenjokelainen sarjakuvapiirtäjä Jope Pitkänen maalannut SuPan logon.

– Homma on nyt saanut hyvän alun ja tietenkin haluaisimme, että tämä projekti vielä jatkuisi, toivoo Korhonen.

SuPan logon vieressä komeilee seuran oma kasvatti, jalkapalloilija Reijo Vaittinen.
Vuoden 1972 Sapporon olympialaisten Suonenjoen Vasaman edustajat ampumahiihtäjät Yrjö Salpakari ja Mauri Röppänen, hiihtäjä Liisa Suihkonen sekä yhdistetyn hiihtäjä Rauno Miettinen
Vuoden 1936 talviolympialaisissa Suomelle kultaa viestissä hiihtänyt Kalle Jalkanen ja Lontoon olympialaisissa vuonna 1948 kisannut juoksija Salomon Könönen
Jäähallin suuntaan katselee tuorein suonenjokelainen olympiavoittaja vuodelta 2022, jääkiekkoilija Iiro Pakarinen.

Mitä uutta?

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024