Urheiluhistoriaa taiteiltiin muuntamoon Suonenjoella

Julkaistu 26.7.2023

Suonenjoella tuotiin näkyväksi paikallista urheiluhistoriaa, kun Suonenjoen Taideseura ikuisti olympiasankareiden kasvot ja monelle tutun jalkapalloilijan muotokuvan urheilukentän läheisyydessä sijaitsevaan muuntamokaappiin. Taideteosten maalaus on ollut Suonenjoen Taideseuran, Suonenjoen kaupungin ja Savon Voiman yhteisprojekti, jolla toivotaan ympäristön elävöittämisen lisäksi olevan myös muuntamoiden töhrintää vähentävä vaikutus.

Suonenjoella muuntamokaapit ovat yksi toisensa jälkeen saaneet uutta ulkoasua, kun Suonenjoen Taideseura on elävöittänyt niitä ympäristöön sopivilla kuvituksilla. Maalauksia on tehty nyt kolmena kesänä.

– Projekti alkoi keväällä 2019, kun kaupungin teknisistä palveluista oltiin meihin yhteydessä ja yhdessä Savon Voiman kanssa esittivät yhteistyötä kaupunkikuvan elävöittämiseksi muuntamokoppeja maalaamalla. Nyt maalauksia on tehty jo Kruunusillan lähelle ja kukkakaupan viereen, Teboilille ja Liikuntahallin eteen ja nyt tänä vuonna tämä viimeinen urheilukentän parkkipaikan muuntamoon. Jokaisella muuntamokuvituksella on eri tekijät, kertoo Mauri Korhonen Suonenjoen Taideseurasta.

Kuvitetut muuntamokaapit ovat saaneet Suonenjoella positiivisen vastaanoton ja nyt muutaman vuoden kokemuksella näyttäisi, että epämääräiset graffititkin ovat loistaneet poissaolollaan.

– Taideseuran kannalta tämä on ollut mielenkiintoinen projekti. Olemme saaneet kokeilla suuren pinnan maalaamista ja työskentelyä yleisön silmien alla. Maalauksiin on suhtauduttu positiivisesti, meitä on kehuttu ja kannustettu ja itsekin olemme olleet tyytyväisiä. Yhtään maalatuista muuntamoista ei ole sotkettu. Tämä viimeinen on ollut erityisen suosittu, johon Mauri Tuure on kuvannut suonenjokelaisia urheilusankareita, Korhonen kertoo.

Yhdelle seinälle on Mauri Tuuren taiteilemien muotokuvien lisäksi suonenjokelainen sarjakuvapiirtäjä Jope Pitkänen maalannut SuPan logon.

– Homma on nyt saanut hyvän alun ja tietenkin haluaisimme, että tämä projekti vielä jatkuisi, toivoo Korhonen.

SuPan logon vieressä komeilee seuran oma kasvatti, jalkapalloilija Reijo Vaittinen.
Vuoden 1972 Sapporon olympialaisten Suonenjoen Vasaman edustajat ampumahiihtäjät Yrjö Salpakari ja Mauri Röppänen, hiihtäjä Liisa Suihkonen sekä yhdistetyn hiihtäjä Rauno Miettinen
Vuoden 1936 talviolympialaisissa Suomelle kultaa viestissä hiihtänyt Kalle Jalkanen ja Lontoon olympialaisissa vuonna 1948 kisannut juoksija Salomon Könönen
Jäähallin suuntaan katselee tuorein suonenjokelainen olympiavoittaja vuodelta 2022, jääkiekkoilija Iiro Pakarinen.

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024