Urheiluhistoriaa taiteiltiin muuntamoon Suonenjoella

Julkaistu 26.7.2023

Suonenjoella tuotiin näkyväksi paikallista urheiluhistoriaa, kun Suonenjoen Taideseura ikuisti olympiasankareiden kasvot ja monelle tutun jalkapalloilijan muotokuvan urheilukentän läheisyydessä sijaitsevaan muuntamokaappiin. Taideteosten maalaus on ollut Suonenjoen Taideseuran, Suonenjoen kaupungin ja Savon Voiman yhteisprojekti, jolla toivotaan ympäristön elävöittämisen lisäksi olevan myös muuntamoiden töhrintää vähentävä vaikutus.

Suonenjoella muuntamokaapit ovat yksi toisensa jälkeen saaneet uutta ulkoasua, kun Suonenjoen Taideseura on elävöittänyt niitä ympäristöön sopivilla kuvituksilla. Maalauksia on tehty nyt kolmena kesänä.

– Projekti alkoi keväällä 2019, kun kaupungin teknisistä palveluista oltiin meihin yhteydessä ja yhdessä Savon Voiman kanssa esittivät yhteistyötä kaupunkikuvan elävöittämiseksi muuntamokoppeja maalaamalla. Nyt maalauksia on tehty jo Kruunusillan lähelle ja kukkakaupan viereen, Teboilille ja Liikuntahallin eteen ja nyt tänä vuonna tämä viimeinen urheilukentän parkkipaikan muuntamoon. Jokaisella muuntamokuvituksella on eri tekijät, kertoo Mauri Korhonen Suonenjoen Taideseurasta.

Kuvitetut muuntamokaapit ovat saaneet Suonenjoella positiivisen vastaanoton ja nyt muutaman vuoden kokemuksella näyttäisi, että epämääräiset graffititkin ovat loistaneet poissaolollaan.

– Taideseuran kannalta tämä on ollut mielenkiintoinen projekti. Olemme saaneet kokeilla suuren pinnan maalaamista ja työskentelyä yleisön silmien alla. Maalauksiin on suhtauduttu positiivisesti, meitä on kehuttu ja kannustettu ja itsekin olemme olleet tyytyväisiä. Yhtään maalatuista muuntamoista ei ole sotkettu. Tämä viimeinen on ollut erityisen suosittu, johon Mauri Tuure on kuvannut suonenjokelaisia urheilusankareita, Korhonen kertoo.

Yhdelle seinälle on Mauri Tuuren taiteilemien muotokuvien lisäksi suonenjokelainen sarjakuvapiirtäjä Jope Pitkänen maalannut SuPan logon.

– Homma on nyt saanut hyvän alun ja tietenkin haluaisimme, että tämä projekti vielä jatkuisi, toivoo Korhonen.

SuPan logon vieressä komeilee seuran oma kasvatti, jalkapalloilija Reijo Vaittinen.
Vuoden 1972 Sapporon olympialaisten Suonenjoen Vasaman edustajat ampumahiihtäjät Yrjö Salpakari ja Mauri Röppänen, hiihtäjä Liisa Suihkonen sekä yhdistetyn hiihtäjä Rauno Miettinen
Vuoden 1936 talviolympialaisissa Suomelle kultaa viestissä hiihtänyt Kalle Jalkanen ja Lontoon olympialaisissa vuonna 1948 kisannut juoksija Salomon Könönen
Jäähallin suuntaan katselee tuorein suonenjokelainen olympiavoittaja vuodelta 2022, jääkiekkoilija Iiro Pakarinen.

Mitä uutta?

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2023: Toimintaympäristön heikentyneet näkymät haastavat kannattavuutta 

Konsernin liikevaihto oli 147,7 miljoonaa euroa ja pieneni edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 0,5 %.  Konsernin liikevoitto oli 33,9 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 2,7 %.  
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.9.2023

Iisalmen voimalaitoksella käyttöönotetaan uudet polttoaineenkäsittely- ja näytteenottolaitokset

Savon Voiman Iisalmen Parkatin voimalaitoksella tehdyt mittavat investoinnit kiinteän polttoaineenkäsittelyyn ja -näytteenottoon liittyen ovat edenneet käyttöönottovaiheeseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
28.9.2023

Suunnittele lisäeristäminen hyvin ja rakennuksen ehdoilla

Yläpohjan eristäminen on järkevä tapa pienentää energiakuluja. Hyvä suunnittelu on tärkeää. Aina kannattaa tutustua oman rakennuksen toimintaan ja rakenteisiin kunnolla ja tehdä päätökset niiden mukaan.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
20.9.2023

Sähköasemasaneerauksesta johtuvat jakeluverkon poikkeusjärjestelyt lisäävät sähkökatkoherkkyyttä Pielaveden ja Kiuruveden alueilla lokakuun puolelle

Savon Voiman sähköasemasaneerauksesta johtuvat jakeluverkon poikkeusjärjestelyt lisäävät sähkökatkoherkkyyttä Pielaveden ja Kiuruveden alueilla lokakuun puolelle. Rakentamisen yhteydessä sähköä ohjataan varasyöttöjen varaan, mikä lisää sähkökatkoherkkyyttä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
19.9.2023

Sonkajärvellä pilotoidaan sähköverkon kuntotarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää keskijänniteverkon kuntotarkastusta
Lue lisää

Ajankohtaista,
15.9.2023

Väppi-sovellusta kehitetään asiakasnäkökulmasta

Savon Voiman, Väreen sekä Kuopion Energian yhdessä asiakkailleen tarjoama Väppi-energiasovellus on jatkuvasti kehittyvä asiakasrajapinta.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
15.9.2023