Töihin energia-alalle

Julkaistu 13.4.2022

Energia-ala on täynnä mielenkiintoisia työtehtäviä. Lisääntyvän digitalisaation ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien haasteiden ansiosta työtehtävien luonne muuttuu ja monipuolistuu jatkuvasti. Millaista sitten on tehdä uraa verkkoyhtiössä?

Joel Kari aloitti kesäkuun alussa yleissuunnittelijana Savon Voima Verkko Oy:ssä.  

– Tehtävänäni on verkostostrategian vieminen käytäntöön. Se tarkoittaa sähköverkon kehittämistä ja pitkän tähtäimen suunnittelua sekä hankkeiden eteenpäinviemistä. Yhteydenpito kumppaneiden kanssa on tiivistä ja työ monipuolista. Vastaan ei ole vielä tullut kahta samanlaista päivää, kertoo Joel Kari.

Joel sai kosketuksen alalle käytännön kokemuksen kautta.  

Pääsin ammattikorkeakouluopintojen aikana töihin käyttökeskukseen sähköverkon valvontatehtäviin. Siitä se kipinä syttyi alalle. Verkkopuolen tehtävät tuntuivat alueelta, jossa haluan työskennellä ja kehittyä. Samalla löytyi myös pääaine, kun jatkoin opiskelua yliopistossa.  

Mikä työssä on parasta? Mikä haastavaa? 

– Sähkön saannin turvaaminen on tärkeää työtä, sillä on iso konkreettinen merkitys alueen ihmisille. Uteliaana katson myös tulevaisuuteen. Tässä tehtävässä olen aitiopaikalla seuraamassa kehitystä, niin tekniseltä kuin myös ilmastonmuutoksen kannalta. Pitää tehdä oikeita ratkaisuja. Sähköverkon tulee toimia myös tulevaisuudessa, vaikka maailma ja sähkönkäyttö muuttuvat. 

Miksi alalle kannattaa hakea? 

Sähköala on todella monipuolinen. Alan koulutus avaa monia ovia monenlaisiin tehtäviin ja työpaikkoihin. Voin lämpimästi suositella. 

Aiheesta lisää Linjoja pitkin -podcastin jaksossa 6.

Kuuntele lisää Linjoja pitkin -podcastista 

SARJAN PODCASTIT:

Jakso 1: Kestääkö sähköverkko? 

Kestääkö sähköverkko tulevaisuuden muutokset? Linjoilla ovat keskustelemassa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä sekä Savon Voima Verkko Oy:n toimitusjohtaja Lauri Siltanen.

Jakso 2: Tulevaisuuden mahdollistaja 

Sähköverkon toimitusvarmuutta on parannettu suurilla investoinneilla, mikä on samalla nostanut verkkopalvelumaksuja. Miten uusi sähkömarkkinalaki vaikuttaa investointeihin? Keskustelemassa Arto
Rajala Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Jouni Pylvänäinen Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä.

Jakso 3: Kuinka säilytämme maakuntien elinvoiman globaaleissa muutoksissa?

Miten säilytämme alueellisen elinvoiman? Mikä rooli on sähköverkoilla ja sähkö-
verkkoyhtiöillä? Keskustelemassa Pohjois-
Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja PKS Sähkönsiirto Oy:n toimitus-
johtaja Pertti Menonen.

Jakso 4: Kunnat ilmastotavoitteiden edessä 

Millaisia ratkaisuja ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii ja kuinka energiayhtiöiden osaaminen valjastetaan kuntien avuksi. Keskustelemassa Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska ja Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Jakso 5: Sujuva yhteistyö verkonrakentamisen lupakäytännöissä 

Sujuva yhteistyö on tärkeää niin verkkoyhtiöille kuin maanomistajillekin. Kuinka sitä voisi kehittää edelleen? Keskustelemassa Tuomo Hakkarainen Kymenlaakson Sähköverkosta ja Vesa Kallio MTK Etelä-Savosta.

Jakso 6: Energia – monien mahdollisuuksien ala

Onko energia-ala kiinnostava nuorille ja kuinka saada kiinnostumaan alasta? Keskustelemassa nuoret työntekijät Tatja Syrjämäki Järvi-Suomen Energiasta ja Joel Kari Savon Voimasta, sekä Maiju Korhonen Energiateollisuudesta.

Mitä uutta?

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2023: Toimintaympäristön heikentyneet näkymät haastavat kannattavuutta 

Konsernin liikevaihto oli 147,7 miljoonaa euroa ja pieneni edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 0,5 %.  Konsernin liikevoitto oli 33,9 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 2,7 %.  
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.9.2023

Iisalmen voimalaitoksella käyttöönotetaan uudet polttoaineenkäsittely- ja näytteenottolaitokset

Savon Voiman Iisalmen Parkatin voimalaitoksella tehdyt mittavat investoinnit kiinteän polttoaineenkäsittelyyn ja -näytteenottoon liittyen ovat edenneet käyttöönottovaiheeseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
28.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytyksiä Joensuussa

Keskiviikkona 27.9. kello 7.30–10.30 on Joensuussa Rauhankadun ja Vanamokadun alueella sekä torstaina 28.9. kello 7.30–13.30 Vanatien alueella keskeytys kaukolämmön jakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
26.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmen Paloisvuorentiellä

Keskiviikkona 27.9.2023 kello 8–18 välisenä aikana on Iisalmessa kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
25.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella
Lue lisää

Häiriöt,
25.9.2023

Väppi-palvelussa voi esiintyä hitautta

Teemme tietojärjestelmien päivityksiä keskiviikosta 20.9.2023 kello 15.00 alkaen ja muutostöiden on arvioitu olevan ohi torstaina 21.9.2023 iltapäivällä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.9.2023