Tutkimme kuluttaja-asiakkaiden verkkopalvelutuotteiden harmonisointia

Julkaistu 22.2.2022

Sähköverkkoyhtiöissä ollaan laajamittaisesti siirtymässä myös kuluttaja-asiakkaiden hinnoittelussa perinteisen perusmaksun ja käytetyn energian sisältävistä tuotteista tehotuotteisiin. Niissä laskulle tulee mukaan tehokomponentti. Tämä lisäys ei tarkoita automaattista hinnankorotusta, kun samalla alennetaan perusmaksun ja energiamaksun osuutta. Tavoitteena on, että jatkossa asiakas pystyy nykyistä enemmän itse vaikuttamaan siirtomaksuunsa. Mitä tasaisemmin sähköä käyttää, sitä enemmän se palkitsee laskun loppusummassa.

Miksi tehotuote?  

Mitä suurempaa tehoa tarvitaan, sitä järeämpää sähköverkkoa meidän on rakennettava. Tehon mukaantulo verkkopalvelumaksuihin myös kuluttaja-asiakkailla muuttaa sähkönsiirrosta maksettavaa hintaa entistä enemmän kustannuksia vastaavaksi. Kustannuksia ohjataan jatkossa aiheuttamisperiaatteen mukaisesti enemmän niille, jotka verkkoa oikeasti kuormittavat. 


Väpistä löytyy jo nyt työkalu kuukausikohtaisen huipputehon tarkasteluun.

Lisää vaikutusmahdollisuuksia sähkölaskuun  

Kun tehomaksu määräytyy käytetyn huipputehon mukaan, on edullisempaa ajoittaa sähkönkäyttö tasaisesti niin, ettei kulutushuippuja syntyisi. Omaa sähkönkäytön ohjausta voi tehdä itse ajoittamalla omia toimintojaan. Automaattisesti se voidaan  hoitaa erilaisten ohjausjärjestelmien avulla. Ohjauksessa on hyvä käyttää talotekniikkaa ja huomioida asia esim. tulevissa remonteissa.

Tehotuotteen rakenne   

Tutkimme parhaillaan sitä, millainen tehotuote soveltuu parhaiten kuluttaja-asiakkaille ja joitakin linjauksia olemme jo tehneet. Tehomaksu tulee perustumaan käytetyn sähkön huipputehoon. Maksu ei rankaise yksittäisestä piikistä, vaan siinä huomioidaan kuukauden kolmen suurimman tuntitehon keskiarvo. Tehomaksu määritetään erikseen joka kuukaudelle, joten esim. talviaikaiset tehopiikit eivät rasita kesäajan sähkölaskuja.   

Vähemmän sähköä käyttäville asiakkaille muutoksella ei ole vaikutusta, koska  tehomaksu tulee laskutukseen vain, jos huipputeho ylittää tuotteelle määritetyn kynnystehon. Sen suuruus tämän hetken arvion mukaan tulee olemaan 5-8 kW välillä. Tyypillisesti alle 10 000 kWh:a vuodessa käyttävillä asiakkailla tehot jäävät noiden arvojen alle. Asiakkaalta veloitettavalla perusmaksulla
katetaankin kynnystehon alle jäävä teho-osuus.  

Milloin tehomaksu otetaan käyttöön ja ketä se koskettaa?  

Teemme selvitystä tuoterakenteen muutokselle ja tehotuotteet tullaan ottamaan käyttöön portaittain lähivuosien aikana. Se, mihin nykyisiin tuotteisiin (yleissähkö, kausisähkö ja yösähkö) tämä vaikuttaa ja miten – on vielä selvitettävänä. Tehon osuus on kuitenkin merkityksellinen jo alle 3×63 A asiakkailla, mikäli vuotuinen sähkönkäyttö on yli 10 000 kWh:a vuodessa.  

Kerromme asiasta tarkemmin selvitystyön jälkeen ja tuomme myös esille konkreettisia keinoja huipputehojen pienentämiseen.

Jos oman sähkönkäyttösi huipputehot kiinnostavat, Väppi-palvelusta löytyy helposti edellisen kuukauden viisi suurinta tuntitehoa ja tarvittaessa sieltä saat ladattua käyttöösi kokonaisen vuoden tuntitehotiedot. 

Mitä uutta?

Savon Voiman hinta- ja sopimusehtoviestintä uudistuu 1.12.2024 alkaen

Joulukuun alusta lähtien viestimme hinta- ja sopimusehtomuutoksista ensisijaisesti sähköisesti uusien verkkopalveluehtojen mukaisesti. Pääasiallinen viestintäkanavamme on asiakkaan meille ilmoittama sähköpostiosoite.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Hinnat ja ehdot,
8.10.2024

Savon Voima Verkko vaihtaa sähkömittareita – Miksi niitä vaihdetaan ja mitä eroja uusissa mittareissa on verrattuna vanhoihin?

Joka puolella Suomea on parhaillaan menossa mittarien massavaihdot, joissa sähkömittareita vaihdetaan uusiin isompia määriä kerralla.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ohjeet ja vinkit, Sähkö,
5.11.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Leppävirralla

Tiistaina 5.11.2024 klo 8.00–16.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Leppävirran Kalliontien alueella
Lue lisää

Häiriöt,
1.11.2024

Pitkän käyttöiän salaisuus piilee kiinteistöjen ja lämmönjakolaitteiden säännöllisessä huollossa

Kiinteistöjen ja niiden teknisten laitteiden kuntoon liittyvissä arvioissa törmää usein sanapariin "tekninen käyttöikä". Termi tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, kuinka kauan jokin rakenteen osa tai tekninen laite kestää käytössä. Mutta millä perusteella jollekin laitteelle voi arvioida käyttöikää, ja voiko tuohon elinkaareen vaikuttaa omilla toimilla?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Ohjeet ja vinkit,
1.11.2024

Haemme metsäasiantuntijaa vahvistamaan hankintatiimiämme

Savon Voiman tavoitteena on tuottaa energiaa kestävästi ja luontoarvot huomioiden. Energiantuotannossa tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Etsimme nyt kokenutta asiantuntijaa tytäryhtiöömme Itä-Suomen Biomassa Oy:lle vahvistamaan kestävää polttoaineiden hankintaa ja kehittämään luontoarvoja huomioivaa palveluketjua energiantuotannon ja sähköverkon liiketoiminnoissa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
29.10.2024

Savon Voima tuottaa Pielaveden kunnan vesimittauksen etäluentapalveluna

Savon Voima on sopinut ensimmäisen vedenkulutukseen keskittyvän mittaus- ja etäluentapalvelusopimuksen Pielaveden vesilaitoksen kanssa. Sopimuksen puitteissa Pielaveden kunnan vesilaitoksen asiakkaille on asennettu mobiilitiedonsiirtoa hyödyntävät vesimittarit, joiden toiminta perustuu niin sanottuun NB-iot-tiedonsiirtoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
28.10.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 28.10.2024 klo 8.00–18.00 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Papinkadun ja Eteläkadun välisellä alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
28.10.2024