Unohda johto – mökkiläisen parhaita kavereita ovat pienkoneet, joissa on akku

Julkaistu 29.7.2020

Akkujen tehot kasvavat koko ajan, ladattavuus nopeutuu ja aiempaa järeämpiä laitteita varustetaan akuilla.

Esimerkiksi akkuketjusahoista on tullut varteenotettavia työkaluja. Ne eivät enää juuri häviä ominaisuuksissaan verkkovirta- ja polttomoottorisahoille. Niillä pärjää pihatöissä, rakennuksella, jopa metsässä. Niillä on myös monta valttia hihassaan.

Ensimmäisen edun huomaa jo sahaa käynnistäessään. Bensiiniä ei tarvita, eikä käyntiin repimistä. Riittää kun napsauttaa ladatun akun paikalleen ja painaa starttikytkintä. Pakokaasujakaan ei tarvitse haistella. Teräketjuöljyn riittävyys sentään pitää tarkistaa.

Usein akkukäyttöisiä laitteita, jopa ketjusahoja, kehutaan äänettömiksi. Tämä ei ole aivan totta. Vaikka korvia huumaava polttomoottorisahan pärinä puuttuu, teräketjun pyörintä ja pureutuminen puuhun tuottaa ääntä, jonka voimakkuus voi nousta 90 desibelin tuntumaan. Kuulosuojaimia siis suositellaan. Mutta joka tapauksessa sähkösaha on mökillä ja kotipihalla polttomoottorisahaa naapuriystävällisempi valinta.

Pöllin sahaus.

Tehoakulla työaikaa

Akkukäyttöistä pienkonetta valitessaan on erityisen tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön se tulee. Satunnaisiin ja keveisiin pihatöihin riittää toisenlainen kone kuin ammattimaisiin urakoihin.

Ketjusahoissa on nyt tarjolla jopa 80 voltin (V) litiumakulla varustettuja malleja. Näitä yleisempiä tosin ovat 58-, 36- ja 18-volttiset laitteet. Suurempi jännite merkitsee parempaa työtehoa. Vakiota pitempään työskentelyaikaan taas yltää, kun valitsee perusakun tilalle tehoakun. Tyypillisen perusakun kapasiteetti on 2,5 ampeerituntia (Ah), tehoakkujen 4–5 ampeerituntia.

Täyteen varatulla akulla useimmat ketjusahat toimivat 15–30 minuuttia.

Työskentelyaika riippuu paitsi akun koosta myös siitä, kuinka raskaasti sahaa rasitetaan. Paksun rungon katkaiseminen syö sähköä enemmän kuin oksien karsiminen.

Laitteiden hintavertailussa kannattaa huomata, että ketjusahoista osa myydään ilman akkua ja akkulaturia, osa niiden kanssa. Jos akku ja laturi on ostettava erikseen, laitteiden hinnat eivät ole suoraan vertailukelpoisia. Akku maksaa koostaan riippuen luokkaa satasen tai kaksi, sahoista valtaosa 200 euron tasolta ylöspäin.

Moni laitevalmistaja on siirtynyt käyttämään vain yhdenlaisia akkuja kaikissa pienkoneissaan. Tämä on erittäin kätevää, koska akku on vaihtokelpoinen laitteesta toiseen.

McCulloch ketjusaha.

Alkuun opastusvideolla

Akkutoimisten ketjusahojen työtehoon vaikuttaa muutama muukin seikka kuin voltit ja ampeeritunnit. Korkea ketjunopeus tarkoittaa hyvää työtehoa, kun ketju pureutuu puuhun vaivatta. Pienten perussahojen ketjunopeus on luokkaa viisi metriä sekunnissa, valtaosassa malleja se on 11 metriä sekunnissa, joissakin 21 metriä sekunnissa. Kapea ketju puree leveää paremmin ja sen jälki on siistiä, mutta toisaalta se myös kuluu nopeammin.

Työtehoon vaikuttaa niin ikään sahan laipan pituus. Pienten laitteiden 20 sentin laippa riittää lähinnä oksien karsintaan ja risusavottaan. Puiden sujuvaan kaatamiseen tarvitaan 30–40 sentin pituista laippaa.

Ketjusaha Black & Decker.

Akkusahan tai minkä tahansa muun sähkömoottorilla varustetun laitteen elinkaarta lisää, jos sen moottori on hiiliharjatonta mallia. Perinteiset, hiiliharjalliset moottorit kuluvat loppuun nopeammin

Vielä muutama akkukoneiden etu: Sähköjohtoa ei tarvitse varoa kuten verkkovirtakäyttöisiä pienkoneita käytettäessä, mikä jouduttaa työskentelyä. Toisaalta modernit akut ovat myös pienempiä ja kevyempiä kuin takavuosien kaimansa.

Jos olet ensi kertaa hankkimassa akkutoimista laitetta, erityisesti ketjusahaa, jonka käyttö vaatii aina osaamista ja turvallisuuden ymmärtämistä, kannattaa katsoa opastusvideoita valmistajien ja maahantuojien sivuilta.

Kunnioita akkuasi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tiivistää akkukäyttöisten pienkoneiden tärkeimmän turvallisuusohjeen näin: Kunnioita akkuasi – tarkkaile sen toimintaa. Pihatyökoneissa asia korostuu, koska niitä käytetään vaihtelevissa lämpötila- ja kosteusoloissa.

Akkua ei pidä pudottaa, kolhia tai asettaa alttiiksi puristukselle tai vääntymiselle. Muutoin osa akun kennoista voi vioittua. Tämä voi johtaa akun sisäiseen oikosulkuun ja ylikuumenemiseen, mikä taas voi levitä viereisiin kennoihin ja pahimmillaan aiheuttaa akun räjähtämisen.

Akuissa on suojamekanismi, jonka pitäisi estää räjähtäminen. Se toimii kuin varoventtiili, joka johtaa kuumenneen kaasun ulos. Mutta aina sekään ei toimi. Akku voi tietysti rikkoutua myös siksi, että siinä on valmistusvika. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Tyhjät akut on ladattava oikein, eli käyttöohjeen mukaan ja akkutyypille tarkoitetulla laturilla. Latauksessa olevaa akkua ei saa peittää, ettei se kuumene liikaa. Akut lämpenevät aina ladattaessa. Litiumioniakuille on tyypillistä myös pieni turpoaminen käytön aikana.

Voimakkaasti pullistuva, kuumeneva, ääntelevä tai vaivoin latautuva akku on vikaantunut tai elinkaarensa päässä ja siksi poistettava käytöstä, Tukes neuvoo.

Mitä uutta?

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon
Lue lisää

Häiriöt,
25.6.2022

Joroisten Huutokoskeen 8 000 ­­­järvitaimenen poikasta ­– Uhanalaista järvitaimenkantaa ylläpidetään Savon Voiman tukemilla vapaaehtoisilla kalaistutuksilla

Savon Voiman ja Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n yhteistyönä istutettiin noin 8000 startattua järvitaimenen poikasta Joroisten Huutokoskeen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
21.6.2022

Siilinjärven taajamaan uutta sähköverkkoa – vanha voimajohto puretaan Taivallahden ja Pyylammen asuinalueilta 

Hankkeen eteneminen näkyy nyt Taivallahden alueella, jonne on uutta voimajohtoa varten keväällä raivattu johtokatua, ottaen samalla huomioon mm. liito-oravien elinympäristöt.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
20.6.2022

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna heinäkuussa

Asiakaspalvelupiste on suljettuna 4.7.–29.7. välisen ajan. Voit ottaa meihin yhteyttä chatilla, puhelimitse tai sähköpostilla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
20.6.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 20.6.2022 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä kello 8–15.
Lue lisää

Häiriöt,
16.6.2022

Ilmajohtojen lentotarkastukset jatkuvat juhannusviikolla

Savon Voima Verkko toteuttaa sääolosuhteiden salliessa ilmajohtojen lentotarkastuksia 16.–17.6.2022
Lue lisää

Häiriöt,
16.6.2022