Uuden sukupolven sähkömittarien vaihdot ovat käynnissä

Julkaistu 4.1.2024

Savon Voima Verkko on aloittanut uuden sukupolven etäluettavien Aidon 7000 -sarjan mittareihin siirtymisen vuoden 2023 alussa. Mittarien massavaihdot alueittain suorittaa Savon Voima Verkon aliurakoitsijat Omexom ja Voimatel.

Mittarien vaihto on Savon Voima Verkko Oy:n asiakkaille ilmainen päivitys, joka vaatii ainoastaan vaihtohetken sopimisen urakoitsijan kanssa. Mikäli kiinteistön sähkömittari sijaitsee lukitussa tilassa, on asiakkaan oltava avaamassa ovia mittarin vaihdon aikana. Vaihtotyö on nopea toimenpide, eikä aiheuta asiakkaalle kuin noin viidentoista minuutin sähkökatkon.

Uuden sukupolven sähkönmittauksessa monenlaisia etuja

Uuden sukupolven sähkömittarien avulla sähkönkulutustietoa aletaan lukea neljä kertaa tunnissa, mikä parantaa mittausdatan tarkkuutta. Uusien mittarien kautta kyetään myös havaitsemaan paremmin mahdollisia sähköverkon tai kiinteistön sähköjärjestelmän häiriötiloja sekä valvomaan verkossa liikkuvan sähkön laatua.

Uudet mittarit tarjoavat lisää kuormanohjauksen mahdollisuuksia – voit esimerkiksi ajastaa sähkökäyttöisiä laitteistoja, kuten lämminvesivaraajaa tai varaavaa lämmitystä entistä monipuolisemmin. Mittarit avaavat asiakkaidemme omille laitteille uuden liityntärajapinnan (HAN-portti), jonka kautta saa mittausdatan käyttöön esimerkiksi kotiautomaatiojärjestelmää varten. Lisäksi asiakkaillamme on jatkossa mahdollisuus määrittää yhdessä asiakaspalvelumme kanssa yksilöllisestä sähkökuorman ohjauksen ajastamisesta.

Lue lisää: Sähkökuorman ohjaus – ajasta sähkökäyttöisten laitteistojen käynnistymistä

Savon Voiman Väppi-sovelluksen kautta uudet mittarit tulevat tarjoamaan aikaisempaa tarkemman näkymän sähkön kulutustietoihin. Kehitämme jatkuvasti sovellusta hyödyntäen uusien sähkömittarien ominaisuuksia, tarjoten asiakkaillemme enemmän mahdollisuuksia tarkastella ja säätää omaa energiankulutustaan.

Miksi sähkömittarit vaihdetaan?

Savon Voima Verkko päivittää asiakkaidensa sähkömittareita mahdollistaakseen paremmin toimivaa sähköverkkoa, jolle säiden vaikutuksesta muuttuva sähköntuotanto sekä kehittyvät pientuotannon ja lataamisen tarpeet asettavat jatkuvasti kasvavia tarpeita. Lisäksi uuden sähkönmittaustekniikan myötä varmistutaan sähkömarkkinalain asettamien reunaehtojen täyttymisestä.

Mittarin vaihdon suorittaa aina Savon Voima Verkko Oy:n määrittämä urakoitsija

Mittarin vaihdosta asiakkaan kanssa sopii ja mittarin vaihtaa Savon Voima Verkko Oy:n alueella toimivat sopimusurakoitsijat Omexom sekä Voimatel. Urakoitsijan edustajan tunnistaa helposti yrityksen tunnuksilla varustetuista ajoneuvoista, työvaatteista ja henkilökortista.

Sähkömittarin vaihdon prosessi toimii monimittauskeskuksien osalta (kerrostalot, rivitalot ja vastaavat) siten, että kiinteistöjen ilmoitustaululle jaetaan 2–4 päivää ennen ilmoitus tulevasta mittarin vaihdosta, jossa on tieto aiheutuvasta noin 15 minuutin sähkökatkosta. Omakotitalojen osalta urakoitsijat lähettävät tekstiviestin tai soittavat asiakkaalle etukäteen ja sopivat mittarin vaihdolle asennusajan.

Mittarin vaihdon mahdolliset kustannukset

Savon Voima Verkko Oy:n alueittain etenevät ja urakoitsijan aikatauluttamat sähkömittarien vaihdot ovat asiakkaillemme maksuton toimenpide. Mikäli asiakas haluaa vaihdattaa mittarin alueellisesta vaihtoaikataulusta poiketen nopeammin, veloitetaan työstä tällöin palveluhinnaston mukaisesti 120 € suuruinen mittarinvaihtomaksu.

Sähkömittarin vaihdon edellytykset ja vaatimukset

Mittarin vaihdon edellytys on, että nykyinen mittari ei täytä enää uuden mittaustavan mukaista standardia. Mikäli mittariasi ei tulla vaihtamaan on nykyinen mittarisi jo valmiiksi Aidon 7000 -mallisarjaa ja tarjoaa uudet ominaisuudet.

Lue lisää: Mittaus ja etäluenta sekä sähkömittareiden käyttöohjeet

Vaatimuksena onnistuneelle mittarin vaihdolle on esteetön pääsy mittarille. Mittarin edustan on oltava tyhjä tavaroista ja esteistä, jotta vaihtotyö voidaan suorittaa turvallisesti ja ripeästi. Lisäksi kohteissa, joissa sähkömittari sijaitsee lukitussa tilassa, vaaditaan asiakkaan läsnäoloa, jotta kulku mittarille on mahdollista. Muista myös huolehtia, että mahdolliset kotieläimet eivät haittaa mittarin vaihtoa.

Osassa kohteista mittari voi sijaita asunnon ulkopuolella lukitsemattomassa tilassa. Näissä asentaja voi käydä vaihtamassa mittarin ilman asiakkaan pakollista läsnäoloa.

Kerrostaloissa sähkömittarit sijaitsevat taloyhtiön tiloissa, joten asiakkailla ei niissä kohteissa ole paikallaolovelvoitetta. Mittarin vaihdosta aiheutuvasta lyhyestä sähkökatkosta ilmoitetaan taloyhtiön ilmoitustaululla.

Vanha sähkömittari päätyy kierrätykseen

Savon Voima Verkko yhdessä aliurakoitsijoidensa kanssa huolehtii poistettavan vanhan sähkömittarin toimittamisesta kierrätykseen. Mittarit ovat SER-romua ja ne päätyvät kierrätysprosessin myötä raaka-aineeksi uusiokäyttöön.

Lisätietoja:

Mikko Vähäsaari
Palveluvastaava, Savon Voima Oyj
mikko.vahasaari@savonvoima.fi

Mittareiden vaihto pähkinänkuoressa

Yleisimmät mittareihin liittyvät kysymykset ja vastaukset löydät täältä.

Mitä uutta?

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024