Varkauden kaupunki ja Savon Voima selvittävät Varkauden Aluelämpöön liittyviä yhteistyö- ja omistajuusvaihtoehtoja

Julkaistu 12.4.2023

Varkauden kaupunki on kaupunkistrategian linjausten mukaisesti käynnistänyt selvitystyön kaupungin, sekä sen yhtiöihin sitoutuneen omaisuuden uudelleenjärjestely- ja realisointimahdollisuuksista. Yhtenä selvityskohteena on ollut Varkauden Aluelämpö Oy. Selvityksessä kaupunki on käynyt läpi Aluelämmön liiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä, kehittämistarpeita sekä yhtiöön sitoutuneen omistaja-arvon kehitystä. Selvitystyötä jatketaan Savon Voima Oyj:n ja Savon Energiaholding Oy:n kanssa. Tavoitteena on, että selvitystyö olisi valmis kesäkuuhun 2023 mennessä. Varkauden kaupungin osalta lopullisen ratkaisun mahdollisten järjestelyjen suhteen tekee kaupunginvaltuusto.

Varkauden kaupunki on kaupunkistrategian linjausten mukaisesti käynnistänyt selvitystyön kaupungin, sekä sen yhtiöihin sitoutuneen omaisuuden uudelleenjärjestely- ja realisointimahdollisuuksista. Selvitystyön kautta on arvioitu kaupungin keskeisten omaisuuserien osalta vaihtoehtoiset mahdollisuudet sekä potentiaalit toiminnan kehittämisen ja talouden näkökulmasta. Selvitystyössä on huomioitu myös julkinen palveluvelvoite sekä omaisuuden arvonkehitykseen liittyvä näkökulma.

Yhtenä selvityskohteena on ollut Varkauden Aluelämpö Oy. Selvityksessä kaupunki on käynyt läpi Varkauden aluelämmön liiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä, kehittämistarpeita sekä yhtiöön sitoutuneen omistaja-arvon kehitystä. Selvityksen pohjalta on käynnistetty neuvottelut Savon Voiman kanssa, joka olisi luonteva kumppani nykyisten keskinäisten omistusten johdosta.

Selvitystyötä jatketaan Savon Voima Oyj:n ja Savon Energiaholding Oy:n kanssa selvittäen sekä Aluelämpö Oy:n koko osakekannan vaihtoa että osakekannan osittaista vaihtoa Savon Energiaholding Oy:n osakkeisiin. Tämän lisäksi selvitetään osittaisen osakekaupan mahdollisuudet. Varkauden kaupunki omistaa tällä hetkellä Savon Voima -konsernista 7,08 %. Savon Voima Oyj omistaa Varkauden Aluelämpö Oy:stä 19,9 %. Tavoitteena on, että selvitystyö olisi valmis kesäkuuhun 2023 mennessä. Varkauden kaupungin osalta lopullisen ratkaisun mahdollisten järjestelyjen suhteen tekee kaupunginvaltuusto.

– Nopeasti muuttuva energia-ala vaatii myös kuntaomisteisilta energiayhtiöiltä vahvuutta vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Aluelämpö Oy on jo nykyisellään merkittävä paikallinen toimija, joka toteuttaa tärkeää tehtävää kaukolämpöyhtiönä. Savon Voima tuntee entuudestaan osaomistajana Aluelämmön vahvuudet ja kehittymismahdollisuudet ja olisi kuntaomisteisena yhtiönä luonteva kumppani vahvistamaan paikallista energiantuotantoa ja sen tulevaisuutta, kertoo Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen.

– Varkauden Aluelämpö on tehnyt vuosien mittaan paljon asiakaskokemuksen kehittämiseksi erilaisia palveluita, joita voimme varmasti hyödyntää laajemminkin Savon Voimalla. Meillä on 21 kaukolämpöverkkoa ja tästä tulisi meille toiseksi suurin verkkoalue. Huomioiden Riikinnevan alueen kehitysmahdollisuudet, pidämme voimavarojen mahdollista yhdistämistä isona askeleena ja mahdollisuutena tulevaisuutta ajatellen, kertoo Savon Voima -konsernin toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Joonas Hänninen, puh. 040 676 5544, joonas.hanninen@varkaus.fi
kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Hynninen, puh. 040 030 6747, kati.hynninen@lh.varkaus.fi
toimitusjohtaja Arto Sutinen, puh. 044 703 3130, arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024