Varkauden kaupunki ja Savon Voima selvittävät Varkauden Aluelämpöön liittyviä yhteistyö- ja omistajuusvaihtoehtoja

Julkaistu 12.4.2023

Varkauden kaupunki on kaupunkistrategian linjausten mukaisesti käynnistänyt selvitystyön kaupungin, sekä sen yhtiöihin sitoutuneen omaisuuden uudelleenjärjestely- ja realisointimahdollisuuksista. Yhtenä selvityskohteena on ollut Varkauden Aluelämpö Oy. Selvityksessä kaupunki on käynyt läpi Aluelämmön liiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä, kehittämistarpeita sekä yhtiöön sitoutuneen omistaja-arvon kehitystä. Selvitystyötä jatketaan Savon Voima Oyj:n ja Savon Energiaholding Oy:n kanssa. Tavoitteena on, että selvitystyö olisi valmis kesäkuuhun 2023 mennessä. Varkauden kaupungin osalta lopullisen ratkaisun mahdollisten järjestelyjen suhteen tekee kaupunginvaltuusto.

Varkauden kaupunki on kaupunkistrategian linjausten mukaisesti käynnistänyt selvitystyön kaupungin, sekä sen yhtiöihin sitoutuneen omaisuuden uudelleenjärjestely- ja realisointimahdollisuuksista. Selvitystyön kautta on arvioitu kaupungin keskeisten omaisuuserien osalta vaihtoehtoiset mahdollisuudet sekä potentiaalit toiminnan kehittämisen ja talouden näkökulmasta. Selvitystyössä on huomioitu myös julkinen palveluvelvoite sekä omaisuuden arvonkehitykseen liittyvä näkökulma.

Yhtenä selvityskohteena on ollut Varkauden Aluelämpö Oy. Selvityksessä kaupunki on käynyt läpi Varkauden aluelämmön liiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä, kehittämistarpeita sekä yhtiöön sitoutuneen omistaja-arvon kehitystä. Selvityksen pohjalta on käynnistetty neuvottelut Savon Voiman kanssa, joka olisi luonteva kumppani nykyisten keskinäisten omistusten johdosta.

Selvitystyötä jatketaan Savon Voima Oyj:n ja Savon Energiaholding Oy:n kanssa selvittäen sekä Aluelämpö Oy:n koko osakekannan vaihtoa että osakekannan osittaista vaihtoa Savon Energiaholding Oy:n osakkeisiin. Tämän lisäksi selvitetään osittaisen osakekaupan mahdollisuudet. Varkauden kaupunki omistaa tällä hetkellä Savon Voima -konsernista 7,08 %. Savon Voima Oyj omistaa Varkauden Aluelämpö Oy:stä 19,9 %. Tavoitteena on, että selvitystyö olisi valmis kesäkuuhun 2023 mennessä. Varkauden kaupungin osalta lopullisen ratkaisun mahdollisten järjestelyjen suhteen tekee kaupunginvaltuusto.

– Nopeasti muuttuva energia-ala vaatii myös kuntaomisteisilta energiayhtiöiltä vahvuutta vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Aluelämpö Oy on jo nykyisellään merkittävä paikallinen toimija, joka toteuttaa tärkeää tehtävää kaukolämpöyhtiönä. Savon Voima tuntee entuudestaan osaomistajana Aluelämmön vahvuudet ja kehittymismahdollisuudet ja olisi kuntaomisteisena yhtiönä luonteva kumppani vahvistamaan paikallista energiantuotantoa ja sen tulevaisuutta, kertoo Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen.

– Varkauden Aluelämpö on tehnyt vuosien mittaan paljon asiakaskokemuksen kehittämiseksi erilaisia palveluita, joita voimme varmasti hyödyntää laajemminkin Savon Voimalla. Meillä on 21 kaukolämpöverkkoa ja tästä tulisi meille toiseksi suurin verkkoalue. Huomioiden Riikinnevan alueen kehitysmahdollisuudet, pidämme voimavarojen mahdollista yhdistämistä isona askeleena ja mahdollisuutena tulevaisuutta ajatellen, kertoo Savon Voima -konsernin toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Joonas Hänninen, puh. 040 676 5544, joonas.hanninen@varkaus.fi
kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Hynninen, puh. 040 030 6747, kati.hynninen@lh.varkaus.fi
toimitusjohtaja Arto Sutinen, puh. 044 703 3130, arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Tiistaina 25.6.2024 kello 08.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa. Keskeytys koskee kiinteistöjä Päiviönkadun, Riistakadun, Rantakadun, Haukiniemenkadun, Iivolankadun, Kirkkopuistonkadun ja Louhenkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
20.6.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 24.6.2024 kello 10–16 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
19.6.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Pieksämäellä kaukolämmön toimituksessa äkillinen katko

Pieksämäellä on sattunut kaukolämpöverkostoon putkirikko, mistä johtuen Pieksämäellä on tällä hetkellä äkillinen kaukolämmön jakelukatko.
Lue lisää

Häiriöt,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024