Varkauden kaupunki ja Savon Voima selvittävät Varkauden Aluelämpöön liittyviä yhteistyö- ja omistajuusvaihtoehtoja

Julkaistu 12.4.2023

Varkauden kaupunki on kaupunkistrategian linjausten mukaisesti käynnistänyt selvitystyön kaupungin, sekä sen yhtiöihin sitoutuneen omaisuuden uudelleenjärjestely- ja realisointimahdollisuuksista. Yhtenä selvityskohteena on ollut Varkauden Aluelämpö Oy. Selvityksessä kaupunki on käynyt läpi Aluelämmön liiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä, kehittämistarpeita sekä yhtiöön sitoutuneen omistaja-arvon kehitystä. Selvitystyötä jatketaan Savon Voima Oyj:n ja Savon Energiaholding Oy:n kanssa. Tavoitteena on, että selvitystyö olisi valmis kesäkuuhun 2023 mennessä. Varkauden kaupungin osalta lopullisen ratkaisun mahdollisten järjestelyjen suhteen tekee kaupunginvaltuusto.

Varkauden kaupunki on kaupunkistrategian linjausten mukaisesti käynnistänyt selvitystyön kaupungin, sekä sen yhtiöihin sitoutuneen omaisuuden uudelleenjärjestely- ja realisointimahdollisuuksista. Selvitystyön kautta on arvioitu kaupungin keskeisten omaisuuserien osalta vaihtoehtoiset mahdollisuudet sekä potentiaalit toiminnan kehittämisen ja talouden näkökulmasta. Selvitystyössä on huomioitu myös julkinen palveluvelvoite sekä omaisuuden arvonkehitykseen liittyvä näkökulma.

Yhtenä selvityskohteena on ollut Varkauden Aluelämpö Oy. Selvityksessä kaupunki on käynyt läpi Varkauden aluelämmön liiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä, kehittämistarpeita sekä yhtiöön sitoutuneen omistaja-arvon kehitystä. Selvityksen pohjalta on käynnistetty neuvottelut Savon Voiman kanssa, joka olisi luonteva kumppani nykyisten keskinäisten omistusten johdosta.

Selvitystyötä jatketaan Savon Voima Oyj:n ja Savon Energiaholding Oy:n kanssa selvittäen sekä Aluelämpö Oy:n koko osakekannan vaihtoa että osakekannan osittaista vaihtoa Savon Energiaholding Oy:n osakkeisiin. Tämän lisäksi selvitetään osittaisen osakekaupan mahdollisuudet. Varkauden kaupunki omistaa tällä hetkellä Savon Voima -konsernista 7,08 %. Savon Voima Oyj omistaa Varkauden Aluelämpö Oy:stä 19,9 %. Tavoitteena on, että selvitystyö olisi valmis kesäkuuhun 2023 mennessä. Varkauden kaupungin osalta lopullisen ratkaisun mahdollisten järjestelyjen suhteen tekee kaupunginvaltuusto.

– Nopeasti muuttuva energia-ala vaatii myös kuntaomisteisilta energiayhtiöiltä vahvuutta vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Aluelämpö Oy on jo nykyisellään merkittävä paikallinen toimija, joka toteuttaa tärkeää tehtävää kaukolämpöyhtiönä. Savon Voima tuntee entuudestaan osaomistajana Aluelämmön vahvuudet ja kehittymismahdollisuudet ja olisi kuntaomisteisena yhtiönä luonteva kumppani vahvistamaan paikallista energiantuotantoa ja sen tulevaisuutta, kertoo Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen.

– Varkauden Aluelämpö on tehnyt vuosien mittaan paljon asiakaskokemuksen kehittämiseksi erilaisia palveluita, joita voimme varmasti hyödyntää laajemminkin Savon Voimalla. Meillä on 21 kaukolämpöverkkoa ja tästä tulisi meille toiseksi suurin verkkoalue. Huomioiden Riikinnevan alueen kehitysmahdollisuudet, pidämme voimavarojen mahdollista yhdistämistä isona askeleena ja mahdollisuutena tulevaisuutta ajatellen, kertoo Savon Voima -konsernin toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Joonas Hänninen, puh. 040 676 5544, joonas.hanninen@varkaus.fi
kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Hynninen, puh. 040 030 6747, kati.hynninen@lh.varkaus.fi
toimitusjohtaja Arto Sutinen, puh. 044 703 3130, arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Häiriöitä Väppi-palvelun käytössä

Häiriöitä Väppi-palvelun käytössä
Lue lisää

Häiriöt,
4.10.2023

Keskiviikon puuskatuulet voivat aiheuttaa sähkökatkoja Pohjois-Savon eteläisellä alueella

Ennusteen toteutuessa tuulenpuuskat aiheuttavat sähkökatkoja erityisestä Joroisten ja Kangaslammin alueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Häiriöt,
3.10.2023

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2023: Toimintaympäristön heikentyneet näkymät haastavat kannattavuutta 

Konsernin liikevaihto oli 147,7 miljoonaa euroa ja pieneni edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 0,5 %.  Konsernin liikevoitto oli 33,9 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 2,7 %.  
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.9.2023

Iisalmen voimalaitoksella käyttöönotetaan uudet polttoaineenkäsittely- ja näytteenottolaitokset

Savon Voiman Iisalmen Parkatin voimalaitoksella tehdyt mittavat investoinnit kiinteän polttoaineenkäsittelyyn ja -näytteenottoon liittyen ovat edenneet käyttöönottovaiheeseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
28.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytyksiä Joensuussa

Keskiviikkona 27.9. kello 7.30–10.30 on Joensuussa Rauhankadun ja Vanamokadun alueella sekä torstaina 28.9. kello 7.30–13.30 Vanatien alueella keskeytys kaukolämmön jakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
26.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmen Paloisvuorentiellä

Keskiviikkona 27.9.2023 kello 8–18 välisenä aikana on Iisalmessa kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
25.9.2023