Savon Voima ja P2X Solutions tuomassa vihreän vedyn laitoksen Joensuuhun

Julkaistu 19.8.2022

Savon Voima ja P2X Solutions selvittävät teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitoksen rakentamista Savon Voiman Joensuun voimalaitosalueelle. Toteutuessaan laitos tuottaisi vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä 30–50 MW kapasiteetilla ja tuottaisi sivuvirtana 15–20 prosenttia Joensuun kaukolämmön tarpeesta.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen viereen P2X Solutionsin vihreän vedyn tuotantolaitos, jossa sähkön avulla erotetaan vedestä happi ja vety. Prosessissa hyödynnetään Savon Voiman sähkön ja lämmön tuotannosta tulevia hiilidioksidipäästöjä, joista jatkojalostetaan vihreän vedyn kanssa muun muassa sähköpolttoaineita. Sivutuotteena vetylaitos tuottaa merkittävän määrän lämpöä, jonka Savon Voima taas ottaa talteen ja tuottaa näin päästöttömästi kaukolämpöä asiakkailleen.

Valmistuessaan vetylaitoksen on mahdollisuus vähentää Suomen CO2-päästöjä jopa 100 tuhatta tonnia vuosittain ja sivuvirtana saatavalla lämmöllä voitaisiin tuottaa arvioilta 15–20 prosenttia koko Joensuun kaukolämmön kulutuksesta. Hankkeen työllisuusvaikutukset rakentamisvaiheessa ovat arviolta 500 henkilövuotta ja hankkeen valmistumisen jälkeen pysyviä työpaikkoja arvioidaan syntyvän noin 50. Hanke on tällä hetkellä esiselvitysvaiheessa, jonka jälkeen tehdään varsinainen investointipäätös. Tavoitteena on, että Joensuun vetylaitos olisi toiminnassa vuonna 2025.

”Vedystä ja sen mahdollisuuksista energia-alalla on ollut jo vuosia puhe. Tämä on maailmanluokan esimerkki vetyhankkeesta ja kiertotaloudesta. Tämä on myös paikallisia vahvuuksia edistävä ja työllistävä hanke, jossa jokainen mukana oleva toimija tuottaa toiselle hyötyä. Toteutuessaan hanke on tärkeä palanen Savon Voiman hiilineutraalisuustavoitetta. On ilo olla edelläkävijänä Suomessa yhdessä P2X Solutionsin ja Joensuun kaupungin kanssa tekemässä tulevaisuuden visioista todellisuutta. Lisäksi kun bioenergian hiilidioksidi otetaan talteen ja kierrätetään uudelleen hiilivetyjen valmistukseen, syntyy hiilineutraalia kaukolämpöä, josta myös joensuulaiset asiakkaamme pääsevät hankkeen valmistuttua nauttimaan”, kertoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.

”Meidän tavoitteenamme on rakentaa merkittävää uutta potentiaalia teollisuuden ja liikenteen vihreään siirtymään sekä luoda edellytyksiä kestäville investoinneille ja uusille työpaikoille. Näemme yhteistyössä Savon Voiman kanssa merkittävää synergiaa, ja samalla mahdollinen investointi Joensuuhun tukee Itä-Suomen alueen elinvoimaisuuden kehittämistä. Investoinnit vihreään siirtymään ovat päivä päivältä ajankohtaisempia, ja niitä on nopeutettava käsillä olevan energiakriisin ratkaisemiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, toteaa P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

”P2X Solutions Oy:n investointisuunnitelmat osoittavat Joensuun seudun ja sen toimijoiden vetovoiman uuden sukupolven teollisten investointien sijoittumiskohteena. Vetytalouden jalkautuminen alueelle edesauttaa koko Itä-Suomen sähkönsiirtokapasiteetin ja elinkeinoelämän kehittymistä sekä avaa mahdollisuuksia myös jatkoinvestoinneille aiheeseen liittyen. Tiivis yhteistyö Savon Voiman, Joensuun kaupungin ja Business Joensuun kesken osoittaa P2X Solutionsin hankkeen myötä jälleen voimansa osana Biotien yritysalueelle keskittyneiden investointiuutisten sarjaa, jolle on lupa odottaa jatkoa myös tulevaisuudessa”, sanoo Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Tällä hetkellä P2X Solutionsilla on rakenteilla Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitos Harjavaltaan. Alustavien suunnitelmien mukaan Joensuun hanke olisi valmistuttuaan kapasiteetiltaan merkittävästi suurempi kuin Harjavallan laitos.

Lisätietoja:
Arto Sutinen
toimitusjohtaja, Savon Voima
+358 44 703 3130
arto.sutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Juha Räsänen Savon Voiman uudeksi toimitusjohtajaksi joulukuun alusta alkaen

Savon Voima Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön toimitusjohtajaksi DI Juha Räsäsen 1.12.2023 alkaen. Juha Räsänen on toiminut vuodesta 2019 alkaen Savon Voiman energiantuotannon ja kaukolämmön liiketoimintajohtajana.
Lue lisää

Ajankohtaista,
30.11.2023

Savon Voima Oyj lisää varavoimaa Joensuussa

Savon Voima Oyj on investoinut Joensuun alueen lämmöntuotantoon uuden sähkön varavoimakoneen vuoden 2023 aikana.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
27.11.2023

Joensuun voimalaitoksen alueella muurattiin biohiilitehtaan peruskivi

Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa Savon Voiman CHP-voimalaitos ja rakenteilla oleva Taalerin omistama Joensuu Biocoalin Euroopan suurin teollisen mittaluokan torrefioidun biomassan tuotantolaitos. Torstaina 23.11.2023 juhlistettiin projektin etenemistä peruskiven muurauksella.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
24.11.2023

Sähkönmyyntiyhtiö Väre kasvaa – 80 000 asiakasta siirtymässä Väreelle

Kymenlaakson Sähkön sähkönmyynnin asiakkaat siirtyvät energiapalveluyhtiö Väre Oy:n asiakkaiksi 1.1.2024 alkaen.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.11.2023

Savon Voima toimittaa PeeÄssälle lämmön ja jäähdytyksen Tahkolla

Savon Voima Oyj ja Osuuskauppa PeeÄssä ovat sopineet Break Sokos Hotel Tahkon uudisosan lämmittämisestä ja viilentämisestä lämpöpumpputeknologian ja kaukolämmön yhdistelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
15.11.2023

Savon Voiman kaukolämpöhinnastoon maltillinen muutos vuoden vaihteessa

Savon Voiman kaukolämpöhinnat korottuvat vuoden vaihteessa maltillisesti. Hinnoittelun muutoksella vastataan yleiseen inflaation nousuun ja kasvaneisiin polttoainekustannuksiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Hinnat ja ehdot,
14.11.2023