Savon Voima ja P2X Solutions tuomassa vihreän vedyn laitoksen Joensuuhun

Julkaistu 19.8.2022

Savon Voima ja P2X Solutions selvittävät teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantolaitoksen rakentamista Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen viereen. Toteutuessaan laitos tuottaisi vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä 30–50 MW kapasiteetilla ja tuottaisi sivuvirtana 15–20 prosenttia Joensuun kaukolämmön tarpeesta.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen viereen P2X Solutionsin vihreän vedyn tuotantolaitos, jossa sähkön avulla erotetaan vedestä happi ja vety. Prosessissa hyödynnetään Savon Voiman sähkön ja lämmön tuotannosta tulevia hiilidioksidipäästöjä, joista jatkojalostetaan vihreän vedyn kanssa muun muassa sähköpolttoaineita. Sivutuotteena vetylaitos tuottaa merkittävän määrän lämpöä, jonka Savon Voima taas ottaa talteen ja tuottaa näin päästöttömästi kaukolämpöä asiakkailleen.

Valmistuessaan vetylaitoksen on mahdollisuus vähentää Suomen CO2-päästöjä jopa 100 tuhatta tonnia vuosittain ja sivuvirtana saatavalla lämmöllä voitaisiin tuottaa arvioilta 15–20 prosenttia koko Joensuun kaukolämmön kulutuksesta. Hankkeen työllisuusvaikutukset rakentamisvaiheessa ovat arviolta 500 henkilövuotta ja hankkeen valmistumisen jälkeen pysyviä työpaikkoja arvioidaan syntyvän noin 50. Hanke on tällä hetkellä esiselvitysvaiheessa, jonka jälkeen tehdään varsinainen investointipäätös. Tavoitteena on, että Joensuun vetylaitos olisi toiminnassa vuonna 2025.

”Vedystä ja sen mahdollisuuksista energia-alalla on ollut jo vuosia puhe. Tämä on maailmanluokan esimerkki vetyhankkeesta ja kiertotaloudesta. Tämä on myös paikallisia vahvuuksia edistävä ja työllistävä hanke, jossa jokainen mukana oleva toimija tuottaa toiselle hyötyä. Toteutuessaan hanke on tärkeä palanen Savon Voiman hiilineutraalisuustavoitetta. On ilo olla edelläkävijänä Suomessa yhdessä P2X Solutionsin ja Joensuun kaupungin kanssa tekemässä tulevaisuuden visioista todellisuutta. Lisäksi kun bioenergian hiilidioksidi otetaan talteen ja kierrätetään uudelleen hiilivetyjen valmistukseen, syntyy hiilineutraalia kaukolämpöä, josta myös joensuulaiset asiakkaamme pääsevät hankkeen valmistuttua nauttimaan”, kertoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.

”Meidän tavoitteenamme on rakentaa merkittävää uutta potentiaalia teollisuuden ja liikenteen vihreään siirtymään sekä luoda edellytyksiä kestäville investoinneille ja uusille työpaikoille. Näemme yhteistyössä Savon Voiman kanssa merkittävää synergiaa, ja samalla mahdollinen investointi Joensuuhun tukee Itä-Suomen alueen elinvoimaisuuden kehittämistä. Investoinnit vihreään siirtymään ovat päivä päivältä ajankohtaisempia, ja niitä on nopeutettava käsillä olevan energiakriisin ratkaisemiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, toteaa P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

”P2X Solutions Oy:n investointisuunnitelmat osoittavat Joensuun seudun ja sen toimijoiden vetovoiman uuden sukupolven teollisten investointien sijoittumiskohteena. Vetytalouden jalkautuminen alueelle edesauttaa koko Itä-Suomen sähkönsiirtokapasiteetin ja elinkeinoelämän kehittymistä sekä avaa mahdollisuuksia myös jatkoinvestoinneille aiheeseen liittyen. Tiivis yhteistyö Savon Voiman, Joensuun kaupungin ja Business Joensuun kesken osoittaa P2X Solutionsin hankkeen myötä jälleen voimansa osana Biotien yritysalueelle keskittyneiden investointiuutisten sarjaa, jolle on lupa odottaa jatkoa myös tulevaisuudessa”, sanoo Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Tällä hetkellä P2X Solutionsilla on rakenteilla Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitos Harjavaltaan. Alustavien suunnitelmien mukaan Joensuun hanke olisi valmistuttuaan kapasiteetiltaan merkittävästi suurempi kuin Harjavallan laitos.

Lisätietoja:

Juha Räsänen
Toimitusjohtaja, Savon Voima
juha.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Sähköiset maksumuistutukset käyttöön laskutuksessa

Mikäli unohdat maksaa laskusi eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen samassa sähköisessä kanavassa, johon olet alkuperäisen laskusi vastaanottanut. Sähköinen maksumuistutus on nopea sekä vaivaton tapa reagoida maksamattomaan laskuun.
Lue lisää

Ajankohtaista,
17.4.2024

Etsimme Savon Voimalle tuotantopäällikköä

Tuotantopäällikkönä johdat kaukolämmön ja sähköntuotannon noin 70 ammattilaisen tuotantotiimiä ja vastaat tehokkaasta toiminnasta sekä tuotannon toimintavarmuudesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
16.4.2024

Kevään sulamisvesitilanteen ennakoidaan olevan normaali – vesivoimalla keskeinen rooli tulvien hallinnassa

Menneen talven lumen määrä on ollut poikkeuksellisen suuri Savon Voiman alueella, mutta kevään edistymisen myötä on voitu ennakoida, että tulevalle keväälle ei ole luvassa lumien sulamisesta johtuvaa poikkeuksellista kevättulvaa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
11.4.2024

Kari Anttonen aloittanut Savon Voiman kaukolämmön ja sähkötuotannon liiketoimintajohtajana

Huhtikuun alussa liiketoimintajohtajana aloittaneen Kari Anttosen mukaan asiakkaiden energiapalvelutarpeeseen vastaaminen ja hiilineutraalisuuden saavuttaminen ovat Savon Voiman tärkeimpiä tehtäviä.
Lue lisää

Ajankohtaista,
10.4.2024

Savon Voima Oyj:n yhtiökokoustiedote

Savon Voima Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 9.4.2024 Siilinjärvellä. Emoyhtiön ja konsernin tuloslaskelma ja tase edelliseltä tilikaudelta vahvistettiin yhtiökokouksessa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.4.2024

Pieksämäki luistelee Savon Voiman jäähdyttämällä jäällä

Pieksämäen jäähalli käyttää toiminnassaan energiatehokasta tapaa tuottaa hallin jäähdytys ja lämmitys hyödyntämällä Savon Voiman kaukolämpöä sekä hankkimalla jäähdytykseen tarkoitetun lämpöpumppulaitteiston palveluna Savon Voimalta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
3.4.2024