Joustava ja toimintavarma sähköverkko haja-asutusalueilla vaatii joustoresurssien vuoropuhelua ja uusia ratkaisuja
Sähkönjakeluala on voimakkaassa murroksessa. Kaupungistuminen, aurinkosähköjärjestelmien ja sähkövarastojen yleistyminen, muutokset kiinteistöjen lämmitystavoissa sekä liikenteen sähköistyminen muuttavat radikaalisti sähkön kysyntää ja sähkön toimituksen tärkeyttä.
Valtaosa Suomen jakeluverkoista sijaitsee harvaan asutuilla alueilla, joissa on merkittäviä saneeraustarpeita lähivuosille. Tarve keskeytyksettömälle ja hyvälaatuiselle sähkölle on jatkuvassa kasvussa, mutta asiakkaiden tarpeissa on suuria eroja. Osalle sähkönkäyttäjistä lyhyetkin katkot voivat aiheuttaa haittoja. Toisille pitkäkestoisetkaan sähköttömät ajat eivät aiheuta ongelmia, mikäli asiakkaalla on käytössään häiriötilanteiden varalle esimerkiksi aggregaatti.
Missä mittakaavassa sähkön toimitusvarmuutta voitaisiin ratkaista muilla keinoilla kuin vain sähköverkkoa uusimalla? Muun muassa tämä kysymys on ajankohtainen haja-asutusalueilla, joilla toimivat sähköverkkoyhtiöt operoivat suuria verkkopituuksia.
Sähkönjakeluverkkojen kehittämisen kysymyksiin haetaan vastauksia LUT-yliopiston, Savon Voima Verkko Oy:n, Järvi-Suomen Energia Oy:n, Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n ja PKS Sähkönsiirto Oy:n käynnistämässä monivuotisessa tutkimuksessa Joustava ja toimintavarma sähkönjakeluverkko.
– Entistä useammalla sähkönkäyttäjällä on omaa tuotantoa, esimerkiksi auringosta. Akkuteknologian kustannukset ovat alentuneet ja mitä ilmeisimmin kehitys jatkuu. Kuinka ja missä mittakaavassa esimerkiksi nämä seikat yhdistettynä kuormien joustavaan käyttöön voivat olla osa toimintamallia, jolla varmistetaan ympärivuotisesti elintärkeitä yhteiskunnan ja sähkönkäyttäjien toimintoja?, kuvaa LUT-yliopiston professori Jarmo Partanen tutkimustyön tehtäväasettelua.
– Sähkönjakelu muuttuu tulevaisuudessa yhä vaikeammin hallittavaksi kulutuksen muuttuessa yhä epätasaisemmaksi ja toisaalta paikallisen sähköntuotannon lisääntyessä jakeluverkoissa. Myös muuttoliike haja-asutusalueilta taajamiin tulee vaikuttamaan sähköverkkoihin, sanoo toimitusjohtaja Matti Ryhänen Savon Voima Verkko Oy:stä.
Joustava ja toimintavarma sähkönjakeluverkko -tutkimus on jatkoa aiemmalle Sähköasiakas ja sähköverkko 2030 -tutkimukselle. Vuonna 2018 päättyneen tutkimuksen aineistoja, sekä siinä kehitettyä analysointimetodiikkaa ja tuloksia hyödynnetään nyt käynnistyneessä, vuoteen 2022 asti jatkuvassa tutkimuksessa.
Lisätietoa:
Jarmo Partanen, professori, LUT-yliopisto
p. 040 506 6564, jarmo.partanen@lut.fi
Lauri Siltanen, toimitusjohtaja, Savon Voima Verkko Oy
lauri.siltanen@savonvoima.fi