Salahmin vesivoimalaitoksen saneeraus on valmistunut – ympäristöriskit pienenevät ja hyötysuhde paranee oleellisesti

Julkaistu 29.8.2019

Savon Voiman Vieremällä sijaitsevan Salahmin vesivoimalaitoksen tuotantokoneiston täyssaneeraus on valmistunut ja voimalaitos on otettu koekäyttövaiheen jälkeen asteittain tuotannolliseen käyttöön kuluneen kesän aikana. Koneiston modernisointi poistaa öljyvuotoriskit ja kasvattaa vesivoimalaitoksen tehoa merkittävästi.

Vuonna 1954 valmistuneen ja kertaalleen vuonna 1996 saneeratun vesivoimalaitoksen tuotantokoneiston täydellinen uusinta on ollut mittava hanke, joka on aiheuttanut voimalaitoksen toiminnassa reilun puolen vuoden seisokin. Huono vesitilanne on vaikeuttanut laitoksen testausta ja pitkittänyt osaltaan voimalaitoksen käyttöönottoa.

Saneerauksessa entiset pienemmät turbiinigeneraattorit korvattiin yhdellä ympäristöystävällisemmällä ja portaattomasti säädettävällä Kaplan-vesiturbiinilla. Uudistuksen myötä voimalaitoksen teho kasvoi 40 prosentilla 1,1 megawattiin. Erityisesti laaja säädettävyys hyvän hyötysuhteen tukemana mahdollistaa nyt voimalaitoksen toiminnan paremmin erilaisissa vedenkorkeustilanteissa.

– Modernin voimalaitoskoneiston ansiosta laitoksen vuosituotanto voi kasvaa jopa 50 prosenttia riippuen vuosittaisesta vesitilanteesta. Lisäksi turbiinin ympäristöystävällinen tekniikka poistaa öljyvuotojen riskit koneistosta vesistöön. Salahmin vuosituotanto vastaa yli 2000:n normaalin kerrostaloasunnon vuotuista sähkönkäyttöä, kertoo kunnossapitopäällikkö Juha Räsänen.

Vaasa Engineering Oy on vastannut kokonaistoimituksesta, joka on käsittänyt voimalaitoksen paikallisautomaatiojärjestelmän sekä tsekkiläisen Mavelin valmistaman turbiinin ja G&E:n valmistaman tahtigeneraattorin. Rakennusteknisistä muutostöistä on vastannut savolainen Ramago Oy.

Lisätietoa:

Juha Räsänen
Kunnossapitopäällikkö, vesivoima
juha.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Lapinlahden Hyvä Eväs pitää grillin kuumana läpi kesän

Lapinlahdella 5-tien varressa maamerkiksi muodostunut grilli Hyvä Eväs on toiminut Salonsalmen levähdysalueella vuodesta 2005 saakka.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Sähkö,
1.5.2024

Tule vaikuttamaan tulevaisuuden sähköverkon kehittämiseen – anna palautetta kehittämissuunnitelmaan

Avasimme sivuston, jonka kautta asiakkaat pääsevät tutustumaan sähköverkon kehityssuunnitelmaan. Tule mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden verkon kehittämiseen ja anna palautetta 2.6.2024 mennessä!
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
30.4.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat vapun ja helatorstain aikaan

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna 9.–10.5. Myös puhelinpalvelussa on poikkeusaikataulu.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
30.4.2024

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024