Sähköpula – mistä on kyse?
Keskusteluissa on noussut esille mahdollinen sähköpula ja siitä johtuvat kiertävät sähkökatkot. Kokosimme tietopaketin aiheesta. Lue alta, mistä sähköpulassa on kyse ja miten siihen voi varautua.
Mikä on sähköpula?
- Sähköjärjestelmässä sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava kaiken aikaa tasapainossa. Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sähkön kulutus uhkaa kasvaa käytettävissä olevaa kotimaan tuotantoa ja tuontisähkön saatavuutta suuremmaksi. Tällöin koko maan sähköjärjestelmän kaatumisen estämiseksi on viimeisenä keinona ryhdyttävä rajoittamaan asiakkaiden sähkönkäyttöä.
Mitä sähköpulatilanteesta seuraa?
- Kantaverkkoyhtiö Fingrid vastaa koko Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta ja sähköpulan uhatessa ottaa ensimmäisenä tehoreservissä olevat voimalaitokset käyttöön ja pyytää sähkönkulutuksen joustoon kykenevät kohteet pienentämään kuormiaan. Mikäli tilanne ei helpotu näillä toimenpiteillä, Fingrid ohjaa eri sähköverkkoyhtiöitä tarvittavien sähkökatkojen toteuttamiseksi. Tämän hetken tiedon mukaan tämä voisi käytännössä tarkoittaa eri alueilla kiertäviä, noin kahden tunnin sähkökatkoja, kunnes sähköpulatilanne on ohi.
- Äkillisissä tilanteissa, esimerkiksi merkittävän voimalaitoksen vikaantuessa, on kulutusta vähennettävä pikaisesti. Tällöin Fingrid voi tehotasapainon saavuttamiseksi ohjata suoraan laajoja alueita sähköttömiksi ilman ennakkovaroitusta.
Miksi sähköpulan riski on nyt ajankohtainen?
- Sähkön ja kaasun tuonnin loppuminen Venäjältä Suomeen Ukrainan sodan seurauksena.
- Mahdollisesti Olkiluoto 3 (1 600 MW) kaupallisen käyttöönoton viivästyminen.
- Pohjoismaisten vesivarastojen tilanne. Pohjoismainen sähköjärjestelmä on vesivoimavaltainen ja kuivan kesän jäljiltä varastotilanne on normaalitasoa pienempi. Tilanne saattaa muuttua paremmaksi tai huonommaksi riippuen syksyn sateista.
- Naapurimaiden siirtoyhteyksien mahdollinen vikaantuminen.
- Sähköpula tai sähkön niukkuus naapurimaassa, jolloin sähköä ei pystytä siirtämään Suomeen.
- Yllättävät häiriöt sähköä tuottavissa voimalaitoksissa.
- Uusiutuvan energiantuotannon vaihtelevuus. Yhä suurempi osa sähköstä tuotetaan puhtaasti tuulella tai auringolla. Vaihteleva energiantuotanto voi aiheuttaa sen, että tuulettomina kausina tuulivoimatuotanto voi olla pientä ja aurinkovoiman tuotanto on vähäistä.
Kuinka minun pitäisi varautua mahdollisiin sähkökatkoihin?
- Mieti jo ennakolta, mitä noin kahden tunnin sähkökatkon aikana tulisit tarvitsemaan ja kuinka siitä parhaiten selviydyt. Voit esimerkiksi testata ennakkoon kuinka hoitaisit aamutoimet ilman sähköjä.
- Pidä puhelimesi ja mahdollinen varavirtapankki aina ladattuna. Puhelimesta löydät myös taskulampun, mutta lisäksi on hyvä varustautua jollain muulla patterikäyttöisellä valonlähteellä.
- Suunnitelluista sähkökatkoista saat tietoa tekstiviestein. Huolehdi, että Savon Voimalla on voimassaoleva puhelinnumerosi. Numerosi voit käydä tarkistamassa Väppi-palvelussamme.
- Hanki kotiisi kotivara, mikäli sinulla ei sellaista vielä ole. Vaikka lyhyissä katkoissa pärjää vähemmällä, on viisasta varautua pahempaankin. Kotivarassa on ruokaa, ruoanvalmistusvälineet, vettä, välttämättömät lääkkeet ja muita tarvikkeita pidemmänkin katkon varalle. Lue lisää täältä.
- Jos sinulla on varavoimakone tai agregaatti, testaa sen toimivuus ja polttoaineen riittävyys.
- Muista, että katkojen aikana hissit, eivätkä myöskään muut sähkökäyttöiset avustuslaitteet, kuten esimerkiksi sähkösäätöiset sängyt ja uniapnealaitteet toimi ilman varavoimaa.
- Lue lisää vinkkejä täältä.
Miten toimin sähkökatkon alkaessa?
- Sulje katkon alkaessa kaikki päälle jääneet sähkölaitteet. Voit kuitenkin jättää esimerkiksi yhden valaisimen päälle, jotta huomaat sähkökatkon päättymisen. Vältä myös jääkaapin ja pakastimen turhaa availua.
- Sähkölaitteiden sammuttaminen katkon alkaessa on tärkeää, koska sen päättyessä sähköpula voi olla edelleen akuutti ja katko on vain siirtynyt toiselle alueelle. Siksi katkon jälkeenkin sähköä on hyvä käyttää säästeliäästi. Kaikkien laitteiden yhtäaikainen päällekytkeytyminen voi myös aiheuttaa ongelmia sähköverkossa. Lisäksi näistä voi aiheutua vaaratilanteita. Jos päälle on jäänyt esimerkiksi liesi, kahvinkeitin tai silitysrauta ja katkon aikana on poistuttu kotoa, sähköjen palauduttua päälle jäänyt laite aiheuttaa merkittävän tulipalon riskin.
Millä tavalla mahdolliset kiertävät sähkökatkot on tarkoitus toteuttaa?
- Savon Voima Verkko vastaa mahdollisissa sähköpulatilanteissa verkkoalueellaan Fingridin pyytämien sähkökatkojen järjestämisestä. Laajempivaikutteisissa äkkitilanteissa sähköjen katkaisun voi suorittaa myös Fingrid, ja tuolloin ilman sähköä jää huomattavasti suurempia alueita, esimerkiksi koko Savon Voiman verkkoalue.
- Sähkökatkot toteutamme suunnitellusti ja mahdollisimman tasapuolisesti koko sähköverkkoalueella. Kestoiltaan ne tulevat olemaan tämän hetken tiedon mukaan noin kaksi tuntia.
- Yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittiset kohteet, kuten esimerkiksi sairaalat, vesihuolto, sähköntuotanto (ei sähkön pientuotanto), kaukolämpö, sähkönjakelu, poliisi, pelastuslaitos, Yle:n mastot, viranomaisviestintä, vankilat, kuntien johtokeskukset ja maa- ja lentoliikenteen keskeiset valvomot pyritään jättämään katkojen ulkopuolelle.
- Myös kriittiset kohteet voivat jäädä sähköttä, jos päädytään tilanteeseen, jossa Fingrid joutuu pudottamaan kuormia laajemmilta alueilta. Tyypillisesti kohteissa, joissa sähkökatkoja ei saa esiintyä, sähkönsaanti on varmennettu varavoimalaitteilla.
Jos näihin katkoihin joudutaan turvautumaan, niin mikä on todennäköisin ajankohta?
- Mahdollinen tarve sähkökuormien pienentämiseksi tulee silloin, kun sähkönkulutus on suurimmillaan. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 7-10 ja klo 16-20. Sähköpulan riskiä laskee leuto ja tuulinen talvi ja toisaalta tarvetta lisää kylmä pakkasjakso, voimalaitoksen tai siirtoyhteyden vikaantuminen tai näiden yhdistelmä.
- Yksi kotitalouksien sähkönkäytön kulutushuipuista ajoittuu jouluun. Siksi suosittelemme ainakin sähkösaunan ja kinkunpaiston eri aikaan ajoittamista.
Miten saan tietoa mahdollisista sähkökatkoista?
- Pakkasjaksolla sähkönkulutuksen kehittymistä valtakunnantasolla voidaan ennakoida jo edellisinä päivinä. Näistä annamme ennakkovaroituksia omissa kanavissamme samalla tavalla kuin olemme varoittaneet uhkaavista myrskytilanteista.
- Tilanteen kiristyessä järjestettyjen katkojen todennäköisyys kasvaa ja tämän hetken arvion mukaan pystymme edellisenä iltana varoittamaan seuraavan aamun mahdollisista rajoitustoimista. Samalla vielä kehotamme asiakkaitamme välttämään kaikin mahdollisin keinoin sähkönkäyttöään ilmoitettuina ajankohtina. Tämä varoitus lähetetään tekstiviestinä kaikille asiakkaille, joiden puhelinnumero on tiedossamme. Väppi-palvelusta voit kohdassa Vikailmoitus tarkistaa ja tarvittaessa muuttaa puhelinnumerosi. Ohje Väpin häiriövahdin tilaamiseen löytyy täältä.
- Jos sähkönkäyttö jatkaa kasvuaan ja päädytään tehorajoituksiin, tiedotamme katkoista niin nopeasti kuin mahdollista nettisivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissa. Katkon piiriin kuuluville asiakkaille lähetämme myös katkosta tekstiviesti-ilmoituksen. Nämä sähköpulaan liittyvät keskeytykset näkyvät myös sähkökatkokartalla keltaisina alueina ja tarkenteena niissä on maininta sähköpulatilanteeseen liittyvästä katkosta.
- Tehopula voi yllättää myös silloin, jos jokin kriittinen sähköjärjestelmän osa vioittuu. Näissä tapauksissa Fingrid ohjaa välittömästi sähköjä pois päältä laajoilta alueilta. Näistä ei pystytä lähettämään ennakkotietoja asiakkaille, eivätkä ne näy karttapalvelussa.
Voinko tehdä itse jotain, jolla voidaan sähköpulasta johtuvia sähkökatkoja välttää?
- Jokainen suomalainen voi vaikuttaa tilanteeseen vähentämällä omaa energian käyttöään. Sähkönkäytön säästö ja suurempitehoisten laitteiden käytön ajoittaminen pois ruuhkatunneilta ovat tähän paras lääke. Sähkökiukaan, lieden, sähköauton latauksen ja veden sekä kodin lämmitysjärjestelmän ajoittamisella huipputuntien ulkopuolelle on eniten merkitystä. Sähkönkulutuksen huipputunteja pystyt seuraavaan muun muassa Väppi-sovelluksen kautta tai Fingridin verkosivuilta tai Tuntihinta-sovelluksesta. Lue lisää energiansäästämisestä verkkosivuiltamme tai Astetta alemmas -kampanjan sivuilta.
Saako katkoista korvausta?
- Sähkömarkkinalain perusteella asiakkaalla on oikeus vahingonkorvauksiin, jos sähkönjakelussa on virhe. Sähköpulatilanteeseen perustuvissa sähkökatkoissa kyse ei ole sähkönjakelussa olevasta virheestä, koska sähkökatko johtuu paikallisen sähköverkkoyhtiön vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolisesta syystä.
Voiko katkot rikkoa sähkölaitteitani?
- Suomessa myytävien sähkölaitteiden on lähtökohtaisesti kestettävä sähköjen päälle- ja poiskytkeytymiset, joten mahdolliset katkotilanteet eivät ole laiterikkojen syynä.
Mistä löydän lisätietoa?
- Lisätietoa kokonaistilanteesta ja katkojen toteuttamisesta löydät Savon Voiman kanavien lisäksi Fingridin verkkosivuilta, josta löydät myäs karttaseurannan Suomen sähköjärjestelmän tilasta.
- Lisätietoja energiansäästämisestä löydät esimerkiksi Suomen valtionhallinnon energiansäästökampanjan Astetta alemmas -sivuilta.
Tallenne Savon Voiman sähköpulawebinaarista
- Yrityksille pidetyn sähköpulawebinaarimme tallenteen voit katsoa täältä.
Kaukolämpöasiakkaiden ei kannata avata kuumavesihanoja sähkökatkojen aikana
Sähkökatkot ovat aina mahdollisia ja tänä talvena niitä voi esiintyä aiempaa enemmän myös taajamissa, sillä valtakunnallisen sähköpulatilanteen uhka on huomattavasti kasvanut. Kriittisissä tilanteissa sähköverkkoyhtiöt ohjeistetaan kuormien pienentämiseksi järjestämään kiertäviä, noin kahden tunnin sähkökatkoja, ja ne kohdistuvat niin taajama- kuin haja-asutusalueille.
Vaikka kaukolämpöverkossa onkin lämpöä myös sähkökatkon aikana, ei kiinteistön omat kiertovesipumput ja muut laitteet toimi. Tällöin lämpö ei siirry talon lämmönjakokeskukselta huoneiden pattereihin tai lattioihin. Kahden tunnin aikana huonetilat eivät kuitenkaan vielä merkittävästi ehdi jäähtyä.
Lämmin käyttövesi puolestaan ei tarvitse sähköllä toimivia pumppuja ja siksi vesi- ja suihkuhanoista voi tulla vettä myös sähkökatkojen aikana. Tässä piilee vaara siihen, että katkon aikana ja heti sen jälkeen hanoista tai suihkusta voi tulla jopa kiehuvaa vettä.
Kovimmilla pakkasilla, joihin myös nämä mahdolliset kiertävät sähkökatkot ajoittuvat, kiinteistöön tuleva kaukolämpövesi voi olla jopa yli sata-asteista. Jos käyttöveden lämmönsäätöventtiili on sähkökatkon alkaessa jäänyt asentoon, jossa talon verkostoon ohjataan pelkästään lämmönvaihtimelta tulevaa kuumaa vettä, sitä alkaa hetken kuluttua tulla myös hanasta.
Tästä syystä kehotamme, että kaukolämpökodeissa ei sähkökatkon aikana käytetä lämmitä vettä lainkaan. Heti katkon jälkeen muistetaan avata hanat kylmältä puolelta ja lisätään lämpöä portaittain.