Kaukolämpö on valinnanvapautta

Julkaistu 28.12.2022

Energiasektori on tällä hetkellä ennennäkemättömässä myllerryksessä. Hinnat heittelevät ja huoltovarmuusasiat mietityttävät. Mikä energialähde olisi nyt juuri valintasi?

Viime vuosina edullisen sähkön myötä yleistynyt, ja osittain vastakkainasetteluksikin kirinyt keskustelu kaukolämmön vaihtamisesta lämpöpumppuihin, saa lehtitilaa ja julkisuutta. Näissä vaikeissa päätöksissä perusteena on usein tullut esille kaukolämmön vaihtoehdon puute ja lämpöpumpputoimittajan (myyjän) näkemys tulevista kustannuksista. Täysin lämpöpumppujärjestelmään vaihtanut asiakas menettää myös valinnan mahdollisuutensa pitkäksi aikaa. Asiakkaalla on kyllä mahdollista valita sähkön toimittaja, mutta sähkön myyntihinnat seuraavat pohjoismaisen sähköpörssin hintoja, joten sähkön hintaan ei juuri kilpailuttamalla pysty vaikuttamaan. Kyseisissä hankkeissa realististen takaisinmaksuaikojen ollessa yli 15 vuotta ja nykyiset sähkönhinnat huomioiden, ei takaisinmaksuaikaa saavuteta lainkaan järjestelmän elinkaaren aikana. Lämpöpumput käyttävät toimiakseen sähköä ja ovat tältä osin sähkönhinnanvaihtelusta riippuvaisia. Järjestelmä- ja laitemyyjien laskelmat ovat valitettavan usein vastuuttomia ja käytettyjen energiahintojen osalta optimoitu kotiin päin. Toki poikkeuksiakin alalta löytyy ja tämä on hyvä asia. Taloyhtiön tai muun lämpöpumppuhankintaa harkitsevan tahon olisikin erittäin tärkeää ottaa ulkopuolista näkemystä mukaan päätöksentekoon. Lämpöpumpuillekin on paikkansa – parhaimmillaan ne ovat osana energiajärjestelmän kokonaisuutta silloin, kun ne kykenevät joustamaan sähkömarkkinan heilahtelujen mukaan.

Kaukolämpö ei ole yksittäinen energialähde, vaan sitä on ajateltava eri energiavirtojen käytön mahdollistajana. Kaukolämmön tuotantoon on jo nyt useita eri vaihtoehtoja muun muassa useita polttoainejakeita, metsäteollisuuden sivuvirtoja, teollisuudenhukkalämpöjä sekä myös lämpöpumppujärjestelmiä. Näistä teemme vuosittain, kuukausittain, päivittäin ja jopa tunneittain valintaa miten energiaa tuotamme. Tekemämme päivittäiset päätökset pitävät kaukolämmön hinnan kurissa energia-alan myllerryksessä. Tältä osin kaukolämmössä on vaihtoehtoja, joista ammattilaisemme valitsevat asiakkaan puolesta edullisimman tavan tuottaa lämpöä. Toimitusvarmuudesta pidämme luonnollisesti huolta, eikä asiakkaidemme tarvitse murehtia lämmön riittävyydestä talven kylmimpinäkään hetkinä, ei edes poikkeusoloissa. Tulevaisuudessa tämä vaihtoehtojen skaala tulee entisestään kasvamaan, kun meneillään olevat hankkeet ja suunnitelmat etenevät. Myös erilaiset teollisuuden, yritysten ja yhteiskunnan sivuvirrat on mahdollista hyödyntää osaksi energiajärjestelmää. Nämä asiat asettavatkin kaukolämpöjärjestelmän avainrooliin puhuttaessa tulevaisuuden energiajärjestelmästä. Päättäjien tulisikin pitää tämä mielessä energia-alan verotusta ja säännöstelyä pohdittaessa.

Asiakkaillamme on myös vaihtoehtoja tuotteissa. Olemme vuosien saatossa lanseeranneet useita eri tuotteita, joilla asiakas voi suoraan vaikuttaa omiin lämmityskustannuksiinsa. Tuotteen vaihdolla voi olla tuhansien eurojen vuosittainen etu keskikokoiselle taloyhtiölle. Lisäksi vaihtoehtoja lämmitysjärjestelmän saneeraukseen löytyy myös meidän valikoimastamme. Lämmönjakokeskuksen voi rahoittaa osana palvelukokonaisuutta ja jopa riskin kylmistä talvista voi ulkoistaa meille.

Taloyhtiö ja omakotitalo asiakkailla on myös syytä huomioida, että parhaillaan on tarjolla ARA:n avustusta lämmönjakokeskusten saneeraukseen ja lämmitysjärjestelmän tasapainotukseen. Näillä menetelmillä voidaan myös saavuttaa merkittävää säästöä energiassa ja rahassa. Samalla tuetaan kaukolämmön siirtymää matalampiin lämpötiloihin.

Tuleva talvi tulee olemaan haasteellinen, mutta yhdessä selviämme siitä.


Hyvää uutta vuotta kaikille!

Aku Hiltunen
Tuote- ja asiakkuuspäällikkö

Email:  aku.hiltunen@savonvoima.fi

Puhelin:  +358 44 723 7157

Mitä uutta?

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024