Kari Anttonen aloittanut Savon Voiman kaukolämmön ja sähkötuotannon liiketoimintajohtajana
Huhtikuun alussa liiketoimintajohtajana aloittaneen Kari Anttosen mukaan asiakkaiden energiapalvelutarpeeseen vastaaminen ja hiilineutraalisuuden saavuttaminen ovat Savon Voiman tärkeimpiä tehtäviä. Kaukolämmön roolin hän näkee merkittävänä energiamurroksessa ja kaukolämpöverkot toimivat energia-alustana tulevaisuuden ratkaisuille.
Energiatekniikan diplomi-insinööri Kari Anttonen on nimitetty Savon Voiman kaukolämmön ja sähköntuotantoliiketoiminnan johtajaksi 1.4.2024 alkaen. Anttonen on toiminut Savon Voiman tuotantopäällikkönä vuodesta 2019 alkaen ja tätä ennen useissa eri asiantuntijatehtävissä vuodesta 2011 alkaen.
”Otan tehtävän vastaan erittäin motivoituneena ja koen etuoikeutta päästessäni johtamaan ja kehittämään liiketoimintaa juuri voimakkaassa energiamurroksessa. Ympärilläni on hieno tiimi, joiden kanssa meillä on erinomainen mahdollisuus vastata tuleviin haasteisiin ja uusiin kehityspolkuihin”, pohtii Anttonen.
Savon Voima on nostanut yhdeksi strategiansa kulmakiveksi asiakkaan huomioimisen yhä vahvemmin. Anttonen nostaakin yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan asiakkaiden huomioimisen Savon Voiman toiminnan kehittämisessä energiamurroksen keskellä.
”Olemme organisoituneet vuoden alusta uudella tavalla asiakkuuksien osalta ja kehittäneet toimintaamme yli liiketoimintarajojen niin, että asiakkaalle olisimme yksi Savon Voima. Asiakas on meille aidosti tärkein ja olen vakuuttunut, että työmme tällä saralla näkyy asiakkaillemme yhä parempana asiakaskokemuksena ja parempina palveluina.”
Biomassalla merkittävä rooli hiilineutraalisuuden saavuttamisessa ja huoltovarmuuden turvaamisessa
Biomassan käyttö energiantuotannossa on aiheuttanut viime vuosina keskustelua. Anttosen mukaan ilman biopolttoaineita hiilineutraalisuustavoitteita on mahdoton saavuttaa.
”Biopolttoaineilla on oleellinen rooli energiantuotannon hiilineutraalisuuden saavuttamisessa, ja uskon, että polttamista tarvitaan vielä pitkään osana energiantuotannon kokonaispalettia. Kaukolämpöverkostot toimivat erinomaisena alustana niin sanotuille sektori-integraatiolle, jossa eri toimijat hyödyntävät keskinäisiä synergioita ja kaukolämpöverkosto mahdollistaa hukkalämpöjen siirron energiaa tarvitseville asiakkaille. Mahdollinen biomassan verotus haittaisi näihin tehtäviä investointeja ja olisi hiilineutraalisuuden saavuttamisen kannalta haitallinen.”
Vaikka biomassalla tulee oleman merkittävä rooli Savon Voimalla hiilineutraaliuden savuttamisessa kaukolämmössä ja omassa sähköntuotannossa vuosikymmenen loppuun mennessä, kehitetään Savon Voimalla voimakkaasti myös vaihtoehtoisia energiantuotannon muotoja korvaamaan polttamista kaukolämmön tuotannossa. Joensuussa on jo rakenteilla merkittäviä hankkeita sektori-integraatioihin, energian varastointiin sekä sähköiseen lämmöntuotantoon liittyen. Myös muissa kaukolämpöverkoissamme edistämme samansuuntaista kehitystä sekä yhteistyöprojekteja kumppaneiden kanssa hukkalämpöjen hyödyntämiseksi. Hieno esimerkki hukkalämpöjen hyödyntämisestä on Siilinjärvellä, jossa taajaman kaukolämmöstä lähes 100 prosenttia on Yaran tehtaan hukkalämmöillä tuotettua kaukolämpöä.
Sähköntuotannon puolella Anttonen uskoo, että säätöön kykenevien tuotantomuotojen, kuten vesivoiman ja CHP-laitosten merkityksen sähköjärjestelmässä olevan vahva myös jatkossa.
”Sähköntuotannon vaihtelu ja tätä kautta markkinahintojen heilunta on tulevaisuudessa suurempaa uusiutuvan sähköntuotannon lisääntyessä. Mekin olemme osaltamme mukana viemässä näitä hankkeita eteenpäin, mutta samalla kuitenkin kehitämme säätöön kykenevää tuotantoa ja osallistumme näin sähkömarkkinoiden tasapainottamiseen.”
Lisätietoja:
Kari Anttonen
Liiketoimintajohtaja, sähköntuotanto ja kaukolämpö
kari.anttonen@savonvoima.fi