Sähköverkon raivausalueet

Vastaamme omalla verkkoalueellamme sähköverkon kunnossapidosta ylläpitämällä verkon kuntoa ja turvallisuutta. Johtoalueiden huoltoraivauksella ja oksinnalla sekä vierimetsien ja reunavyöhykkeiden hoidolla huolehdimme sähkönjakelun varmuudesta.

Rakennamme säävarmaa sähköverkkoa vuosittain noin 1 000 kilometriä, josta kaapeloinnin osuus on noin 500 kilometriä. Huolimatta mittavista verkostosaneerauksista suurin osa sähköverkostamme sijaitsee edelleen ilmajohtoina metsissä ja puut ovatkin merkittävä vaurioiden ja sähkökatkojen aiheuttaja.

Raivausalueet kartalla

Ennakoi puunkorjuu mailtasi

Omaan selainikkunaansa aukeavasta kartasta voit käydä kurkkaamassa tehdäänkö metsässäsi huoltoraivauksia tai vierimetsänhoitoa. Näin pystyt ennakoimaan esimerkiksi polttopuuksi kelpaavan puuston korjauksen maillasi kulkevilta johtoalueilta.

Avaa kartta

Vierimetsänhoidolla kohti säävarmaa sähköverkkoa sekä hyvinvoivaa ja tuottavaa metsää

Vierimetsänhoito tarkoittaa johtoalueen vieressä olevan metsän harvennusta ja taimikonhoitoa. Tavoitteena on aikaansaada sellainen puuston rakenne, että metsä kehittyy hoitamatonta metsää paremmin kestämään siihen kohdistuvat lumen ja myrskyjen rasitukset. Hoidamme vierimetsiä vuosittain noin 500 johtokilometriä ja valitsemme kohteet alueilta, joilla vikoja on esiintynyt usein ja joille ei kohdistu lähivuosina sähköverkoston saneeraushankkeita.

Johtoalueiden kunnossapitoraivaus ja reunavyöhykehakkuut ovat jatkuvaa toimintaa

Raivaamme metsää verkkoalueemme johtoalueilta kesäisin. Raivauksessa poistamme johtoalueella kasvavan puuston. Lisäksi johtoalueen reunalta poistamme sähkölinjoille vaaralliset, kallellaan olevat puut sekä suurempien puiden linjoille kasvaneet oksat.

Suurjännitteisen 110 kilovoltin siirtojohdon johtoaukean raivausleveys vaihtelee 26–30 metrin välillä. Johtoaukean molemmilla puolilla on kymmenen metriä leveä reunavyöhyke, jonka sisälaidassa kasvavan puun pituus saa olla enintään kymmenen metriä ja ulkolaidassa enintään kaksikymmentä metriä. Reunavyöhykkeiden käsittelyllä puusto pidetään juuri oikean mittaisena niin, että se ei uhkaa sähkönjakelua.

Mitä uutta?

Savon Voima Verkko korottaa vuoden 2025 alusta verkkopalvelumaksuja keskimäärin 4,2 prosenttia

Savon Voima Verkko korottaa 1.1.2025 alkaen verkkopalvelumaksuja keskimäärin 4,2 prosenttia. Tarkka korotusprosentti riippuu asiakkaan siirtomäärästä ja verkkopalvelutuotteesta. ”Olemme neljän vuoden ajan investoineet säävarmaan verkkoon yli 175 miljoonaa ja tätä työtä on jatkettava. Kustannuspaineiden osalta jo ennalta tiukkaan tilanteeseen saimme lisäksi ilmoituksen kantaverkkomaksujen noin kahdeksan prosentin noususta. Kokonaistilanteen taustalla vaikuttaa eniten maailmalla useamman vuoden jatkunut epävarmuuden […]
Lue lisää

Ajankohtaista, Hinnat ja ehdot, Sähkö, Verkossa,
1.12.2024

Savon Voima Verkko vaihtaa sähkömittareita – Miksi niitä vaihdetaan ja mitä eroja uusissa mittareissa on verrattuna vanhoihin?

Joka puolella Suomea on parhaillaan menossa mittarien massavaihdot, joissa sähkömittareita vaihdetaan uusiin isompia määriä kerralla.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ohjeet ja vinkit, Sähkö,
5.11.2024

Savon Voima Verkko kannustaa asiakkaitaan osallistumaan mukaan sähköverkkojen joustomekanismeja selvittävään hankkeeseen

Savon Voima Verkon yritysasiakkailla sekä verkkoalueen sähköntuottajilla ja suurilla sähkönkuluttajilla on mahdollisuus osallistua sähköverkkojen joustomekanismeja ja joustojen markkinapaikkaa kehittävän hankepilotin työpajaan. 
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
22.10.2024