Askarrellaan herkkää ja kaunista koivurisusta – katso vinkkejä risutöiden tekemiseen ja risupallon teko-ohjeet
Koivurisut ovat kotimaisia, riittoisia ja ilmaisia, jos keräämiseen saa luvan maanomistajalta. Tarja Heikkilän opeilla niistä voi tehdä paljon kaunista ja kiehtovaa.
Tarja Heikkilä on monipuolinen kädentaitaja, mutta nykyisin hänet tunnetaan parhaiten risutöistään. Risupihallaan Porvoon Ilolassa hän järjestää kursseja kaikenikäisille risutöistä kiinnostuneille. Siellä voi käydä myös tutustumassa hänen häkellyttävän monipuolisiin teoksiinsa. Lisäksi Tarja on kirjoittanut ja kustantanut risutöiden maailmaan opastavia kirjoja yksityiskohtaisine ohjeineen. Ne ovat niin kauniita, että ovat taideteoksia jo sinällään.
Ohjeiden avulla voi itsekin toteuttaa monenlaisia käyttö- ja sisustusesineitä astioista seinäkoristeisiin ja eläinhahmoihin. Uusin kirja, Lintuja koivurisuista, tulee painosta keväällä.
Supisuomalainen materiaali
Paljon sen kotimaisempaa materiaalia kuin koivurisu on hankala keksiä. Lisäksi sitä on runsaasti ja helposti saatavilla.
Jos pihakoivu on kaadettava – sydäntä särkevä tapahtuma aina – olisi ihanaa, jos sen risut saisivat risutöissä uuden elämän. Yhden täysikasvuisen koivun kaikkia risuja saa tuskin innokkainkaan käytettyä risutöiksi.
Tarjan mukaan koivurisu on hieno materiaali myös siksi, että se on välittömästi käytettävissä. Sitä ei siis tarvitse liottaa kuten pajua.
Se on helposti työstettävä. Koivurisujen ohuet latvat ovat taipuisia eivätkä katkeile.
Koivurisu on kuin luotu talvisiin harrastuksiin. Ohuet, ruskeat risut piirtävät herkkää, graafista viivaa kalpeaa talvitaivasta ja lumista maisemaa vasten. Aivan samalla tavalla ne toimivat risutöissä.
Parhaimmillaan koivurisu onkin talvella. Käyttökelpoista se on aina, kun puu on lehdetön. –
Talvella korjatut risut voi säilyttää ulkona sellaisenaan. Kesällä ne pitäisi pitää viileässä suojassa. – Pitkään säilytetyt, kuivuneet risut eivät tietenkään enää kestä käsittelemistä murtumatta, Tarja huomauttaa.
Risujen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Kysy siis maanomistajan lupa!
Pienin panoksin liikkeelle
Risutöiden tekeminen ei vaadi kummoistakaan työtilaa eikä kalliita välineitä. Talvella Tarja tekee risutöitä sisällä kotona ja levittää vain suojamuovin lattialle työskentelyn ajaksi. Sen avulla roskat on helppo kerätä työn valmistuttua pois.
Risutöiden sitomiseen tarvitaan ohutta, taipuisaa rautalankaa ja mahdollista tukirankaa varten hieman paksumpaa. Lisäksi tarvitaan vain muutamat pihdit ja oksasakset.
Toki töitä voi halutessaan koristaa helmillä, höyhenillä tai kankaanpaloilla. Niihin voi yhdistellä muuta materiaalia, tai hahmoihin voi tunnistettavuutta lisäämään kiinnittää nokkia taikka silmiä – mitä nyt sattuu mieli tekemään.
Risutöiden tekemiseen tarvitaan koivurisujen lisäksi eniten oikeastaan juuri mielikuvitusta. Ja sekin kehittyy tekemällä.
Mitä hyvänsä risusta
Risu on häkellyttävän moneen taipuva materiaali. Kuten Tarjan kodista, työtilasta ja Risupihasta heti havaitsee, siitä syntyy monenmoisia hyötykapineita, taide-esineitä ja koristeita suurista, veistoksellisista muodoista aivan pieniin koruihin ja kaikkea siltä väliltä. Risuista voi värkätä jotakin niin ”käytännöllistä” kuin luudan, mutta aivan yhtä lailla ihan epäkäytännöllistä, kuten käsilaukun.
Sulassa sovussa Tarjan olohuoneessa makoilevat leppoisa kissa ja lukuisia erilaisia lintuja, risuista nekin. Viimeksi mainittujen suuren määrän selittää valmisteilla oleva kirja. Tarja kertoo, että linnut ovat hänelle hyvin läheisiä. Lisäksi risut taipuvat hyvin lintujen muotoon.
Tarja on luonut kymmeniä tunnistettavia lintuhahmoja ja myös fantasiasiivekkäitä, jotka kuitenkin näyttävät siltä kuin nekin saattaisivat hyvinkin elää jossakin kaukaisessa viidakossa. Saattavat ne hyvin elääkin. – Joskus olen toteuttanut aivan kuvitteellisen linnun ja vasta myöhemmin löytänyt kuvan samankaltaisesta, oikeasti olemassa olevasta lajista, hän nauraa.
Tarja aloittaa mielellään uuden työn tietämättä tarkalleen, mitä siitä syntyy. Hänestä on hauska kokeilla uusia muotoja ja tekniikoita sekä yhdistellä puutarhasta löytyviä puulajeja risumateriaaliin.Risutöissä vain mielikuvitus on rajana.
Anna työn viedä
Risutyön tekeminen on meditatiivista. Tarjan mukaan sen tekemiseen pitää rauhoittua. Kiireellä ei synny kunnollista jälkeä.
Risutyötä voi tehdä musiikkia tai äänikirjaa kuunnellen tai ajatuksiinsa vajonneena. Voi sitä tehdä myös yhdessä kavereiden kanssa tai perheen kanssa saman pöydän ääressä.
Vaikka varsinkin pienen työn tekeminen on tarkkaa puuhaa, Tarja neuvoo tarkastelemaan työn jälkeä välillä hieman kauempaa, sillä läheltä nyhväämällä muoto voi kadota.
– Ja jos tulee ongelma, pistä työ joksikin aikaa lepäämään ja jatka myöhemmin uudestaan!
Aikaa risutyöhön saa kulumaan helposti tunteja huomaamatta, mutta pienen koristeen, kuten pallohelmen, saa kyllä pujoteltua nopeastikin.
Risupallon teko-ohje:
Risupallosta on hyvä aloittaa. Ensinnäkin risupallo on kaunis esine jo sellaisenaan. Sitä voi varioida helposti käyttämällä monen sävyisiä risuja. Useita palloja voi asetella kulhoon pöydälle tai solmia ketjuksi ikkunaan, oviaukkoon tai seinälle. Pienemmistä palloista saa upean, kaulassa pidettävän korun. Pallo toimii myös monen risutyön, kuten linnun, aloituksena.
- Ota aluksi sopivia risuja ja ala keriä niitä kahden sormen ympärille. Liitä uusi risu kerään aina toisin päin. Pujota uuden risun pää kerän sisään.
- Pidä työ pyöreänä.
- Kun pallon alku on riittävän suuri, ryhdy pujottelemaan. Leikkaa pujoteltavan risun pää teräväksi. Terävä pää toimii neulana. Käytä pujotteluun aivan suoria risuja.
- Pujottele terävätyvisiä risuja niin kauan, että pallo on haluamasi kokoinen ja näköinen.
- Voit käyttää palloon eri sävyisiä risuja antamaan kokonaisuuteen vaihtelevia värejä tai sitoa sen muotoonsa rautalangalla, mutta se ei ole välttämätöntä. Voit myös koristella sen vaikkapa helmillä.
Lue lisää ohjeita sivustolta www.risusta.fi
Jos innostuit, voit opiskella esimerkiksi risulinnun tai vekkuliliskon tekoa videolta