Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Julkaistu 14.5.2024

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.

Rakennusliike Lapti Oy:n Siilinjärven Vuorelaan toteuttamassa uudessa kerrostaloyhtiö Vuorelan Välkkeessä on mielenkiintoinen kokonaislämmitysratkaisu, jonka Savon Voima toimittaa taloyhtiölle palvelusopimusmallilla. Ensisijainen lämmitysmuoto on maalämpö, jonka lisäksi käyttöveden sekä yleisten tilojen lämmittämiseen kiinteistössä käytetään Savon Voiman Vuorelan lämpölaitoksella tuotettua kaukolämpöä.

Edulliset investointi- ja käyttökustannukset sekä pienet riskit

Järjestelmässä taloyhtiön lämmittämiseen tarkoitettu, ja taloyhtiön omaan lämmönjakohuoneeseen asennettu maalämpöjärjestelmä kuuluu Savon Voimalle, joka myös operoi järjestelmän käyttöä sekä vastaa kaikista järjestelmän huolto- ja ylläpitokuluista. Taloyhtiölle itselleen ei tässä sopimusmallissa jää lainkaan riskiä järjestelmän omistamiseen liittyen ja samalla investointimäärä käyttöönotossa on huomattavasti pienempi kuin mitä vastaavan järjestelmän hankkiminen suoraan taloyhtiölle itselleen.

– Maalämpöjärjestelmän käyttöön liittyvässä Savon Voiman tarjoamassa sopimusmallissa lämmityksen seuraavan vuoden asiakaskustannukset kiinnitetään kunkin vuoden lopussa vaikuttaviin sähkön futuurihintoihin eli sähköpörssin hintaennusteisiin. Tätä läpinäkyvästi hinnoiteltua lämpöä asiakas maksaa samalla hinnalla läpi vuoden. Savon Voima kykenee ohjaamaan maalämpöjärjestelmää asiakkaan tarpeiden sekä sähkön spot-hinnan vaihtelujen mukaan, kertoo Savon Voiman tuotepäällikkö Juha Kurikka.

Nerokkaan järjestelmästä tekee sen tarjoama mahdollisuus ohjata lämmitystä kaukolämmölle, mikäli maalämmön käyttöön tarvittava sähkön spot-hinta nousee kaukolämmön tuotantokustannuksia kalliimmaksi. Näin järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden löytää niin lämmöntuottajaa kuin käyttäjääkin hyödyntävä kustannustehokas toimintatapa.

Moderni hybridilämmitysjärjestelmä

Savon Voiman tuotepäällikkö Juha Kurikka (vas.) tarkastamassa Vuorelan Välkkeen hybridilämmitysjärjestelmää yhdessä Laptin talotekniikan liiketoimintapäällikkö Tapio Räihälän sekä myyntipäällikkö Jean Mattssonin kanssa.

Vuorelan Välkkeen ratkaisusta käytetään nimitystä hybridilämmitysjärjestelmä, jossa niin maalämmön kuin kaukolämmönkin parhaat puolet on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Kohteen huoneistoissa lämmönjako on toteutettu lattialämmityksellä, mikä mahdollistaa hyvän hyötysuhteen maalämpöjärjestelmälle. Kun suurin osa tarvittavasta lämmöstä voidaan tehdä matalalla lämpötilatasolla, saadaan maalämpöpumpuille erittäin hyvä hyötysuhde. Toisaalta kohteen käyttövesi sekä yleisten tilojen patterit lämpiävät tehokkaammin korkealämpöisen kaukolämmön avulla.

Yhdistelmän etuna on tarkoituksenmukaisen energiamäärän käyttö kunkin lämmitystarpeen täyttämiseksi sekä huoneistojen lämmityksen optimointi suhteessa vaihtelevaan energian markkinahintaan. Esimerkin mukainen järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden tarjota energiaa mahdollisimman läpinäkyvästi ja samalla asiakas pääsee hyötymään Savon Voiman osaamisesta reagoida energiamarkkinoiden muutoksiin.

– Välkkeen esimerkki on Laptille pilottikohde, jossa on otettu huomioon asumisen kannalta oleelliset seikat, kuten edulliset asumiskustannukset, hyvä ennustettavuus sekä käytön helppous yhdistettynä pieniin taloyhtiölle kohdentuviin riskeihin. Lämmitysjärjestelmän osalta Savon Voiman kanssa tehty hybridijärjestelmä tarjoaa skaalautuvuutta, muunneltavuutta sekä kilpailukykyisiä kustannuksia. Järjestelmän skaalautuvuudesta kertoo hyvin se, että viereen on rakentumassa toinen kohde, joka tulee saamaan lämmityksensä tästä Välkkeen hybridilämmitysjärjelmästä, Rakennusliike Laptin talotekniikan liiketoimintapäällikkö Tapio Räihälä summaa.

Huoletonta asumista Kuopion kupeessa

Asunto Oy Vuorelan Välkkeen pilottihenkisestä modernista taloyhtiöstä on edelleen mahdollista hankkia muuttovalmiita asuntoja, joissa kaikista löytyy muun muassa omat lasitetut parvekkeet tai terassit. 6-kerroksinen rannan läheisyydessä omalla tontilla seisova taloyhtiö on varustettu hissillä sekä toimivilla yleisillä tiloilla.

Kohteen sijainti Siilinjärven Vuorelassa Siilinsalmen rannan läheisyydessä on poikkeuksellinen. Muun muassa Vuorelan kylän keskustan palvelut sekä Kunnonpaikan virkistyspalvelut ovat kivenheiton päässä, ja matkaa Kuopion keskustaan kertyy ainoastaan noin kymmenen kilometriä.

– Välkkeen asunnot ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta ja uskommekin kohteen olevan pian myyty. Nyt kannattaakin olla nopea ja olla meihin yhteydessä sekä saapua katsastamaan kohde omin silmin asuntonäyttöihimme, Laptin myyntipäällikkö Jean Mattsson muistuttaa.


Lisätietoja:

Savon Voima Oy
Juha Kurikka, tuotepäällikkö
juha.kurikka@savonvoima.fi
p. +358 44 723 7234

Rakennusliike Lapti Oy
Jean Mattsson, myyntipäällikkö
jean.mattsson@lapti.fi
p. +358 400 599 117

Mitä uutta?

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Lapinlahden Hyvä Eväs pitää grillin kuumana läpi kesän

Lapinlahdella 5-tien varressa maamerkiksi muodostunut grilli Hyvä Eväs on toiminut Salonsalmen levähdysalueella vuodesta 2005 saakka.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Sähkö,
1.5.2024

Tule vaikuttamaan tulevaisuuden sähköverkon kehittämiseen – anna palautetta kehittämissuunnitelmaan

Avasimme sivuston, jonka kautta asiakkaat pääsevät tutustumaan sähköverkon kehityssuunnitelmaan. Tule mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden verkon kehittämiseen ja anna palautetta 2.6.2024 mennessä!
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
30.4.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat vapun ja helatorstain aikaan

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna 9.–10.5. Myös puhelinpalvelussa on poikkeusaikataulu.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
30.4.2024

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024