Sähköverkon automaattinen jälleenkytkentäaika pitenee

Julkaistu 19.1.2024

Savon Voima Verkko on aikaisemmin hyödyntänyt häiriötilanteissa lyhyttä – alle sekunnin kestävää – automaattista verkon jälleenkytkentää, jolla asiakkaiden sähköntoimitusvarmuutta on haluttu ylläpitää mahdollisimman suurena. Automaattisilla jälleenkytkennöillä pystytään poistamaan noin 70 % verkkoon muutoin tulevista pysyvistä vioista. Automaattisen jälleenkytkennän on voinut normaalisti havaita vain lyhyenä kytkeytymisäänenä sähkökaapissa ja valojen räpsähdyksenä. Osassa kodin sähkölaitteita virransyötön lyhyt katkeaminen on voinut aikaansaada esimerkiksi kellonaikojen muutoksia tai osassa sähkölaitteita myös tallennettujen asetusten nollaantumista.

Säävarman verkon rakentamisen myötä jälleenkytkentöjen määrää on saatu vähenemään merkittävästi, mikä on vähentänyt vikatilojen syntymistä. Edelleen automaattiselle jälleenkytkennälle on tarvetta etenkin haja-asutusalueilla, missä se auttaa estämään pidempiaikaisten vikojen syntyä.

Savon Voima Verkko on ollut mukana Tampereen yliopiston tutkimuksessa, jossa on selvitetty parhaita ratkaisumalleja, joilla voidaan vähentää asiakkaille aiheutuvia haittavaikutuksia. Tähän tutkimukseen pohjautuen jälleenkytkentöjen aikoja on muutettu pidemmiksi.

Jälleenkytkennän kesto on uuden mallin mukaisesti pääsääntöisesti 5 sekuntia +45 sekuntia. Jäälleenkytkennän kestoon vaikuttavat kuitenkin verkon alueelliset tekniset rajoitteet, joten aika voi vaihdella tarpeen mukaisesti. Tämä jatkettu jälleenkytkennän aika auttaa sähkölaitteita sammumaan hallitusti sekä elpymään paremmin uudelleen toimintakuntoon ilman erityisiä toimia käyttäjältä. Onnistunut elpyminen edellyttää, että sähkölaitteiden asetukset ovat muuten kunnossa ja niiden uudelleen päälle kytkeytymiselle ei ole muita teknisiä esteitä.

Erityisen herkkien sähkölaitteiden sekä automaatiojärjestelmien toiminnan varmistamiseksi suosittelemme keskeytyksettömän sähkönsyötön varajärjestelmän eli UPS-järjestelmän hankintaa. Parhaan UPS-ratkaisun hankinnassa auttaa paikallinen sähköurakoitsijasi.

Mistä automaattisessa jälleenkytkennässä on kyse?

Tilanteessa, jossa sähköverkon automatiikka havaitsee virransyötössä mahdollisen vian, tapahtuu niin sanottu jälleenkytkentä. Jälleenkytkennän (käytetään myös nimitystä takaisinkytkentä) seurauksena verkon sähköt katkaistaan, jonka jälkeen ne kytkeytyvät automaattisesti uudelleen päälle. Vian edelleen ollessa verkossa, sähköt katkaistaan uudelleen. Tämä toiminto auttaa poistamaan noin 70 % ilmajohtoverkon vioista, kuten esimerkiksi lintujen tai eläinten aiheuttamat hetkelliset häiriöt.

Nyt automaattisen jälleenkytkennän sähkökatkojen ajat ovat pääsääntöisesti 5 s + 45 s. Käytetty aika määräytyy verkon teknisten ratkaisujen perusteella. Lyhyitä sekunneista muutamiin minuutteihin kestäviä keskeytyksiä voi aiheutua myös sähköverkon vikojen paikannuskytkennöistä johtuen.

Lisätietoja:

Sami Viiliäinen
Kehityspäällikkö, Savon Voima Verkko Oy
sami.viiliainen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024