Sähköinen asiointi

Hyvästi sitkeille pihveille! – mureuta liha marinoimalla se tyhjiössä vakuumilaitteen avulla

Julkaistu 8.7.2020

Marinointi antaa lihalle makua ja mureutta, mutta aika ei aina riitä tuntien odotteluun. Kiireisen kotikokin pelastaa vakuumimarinointi. Vakuumilaitteen tekemän tyhjiöpaineen avulla marinointi kestää vain minuutteja ja sitkeästäkin lihanpalasta voi tulla paljon herkullisempi makuelämys.

Tyhjiöinti avaa lihan huokoset ja marinadi pääsee siksi paremmin vaikuttamaan lihaan. Pussin avaamisen ja paineen tasaantumisen jälkeen lihan syyt sulkeutuvat ja marinadi on lihan sisällä. Siksi lihasta tulee maukasta ja mureaa. Itse marinointi on hyvin yksinkertaista. Liha ja marinadi kaadetaan tyhjiöpussiin, joka tyhjiöidään vakuumilaitteen avulla ja 10–20 minuutin kuluttua liha on valmis grillattavaksi. Marinointia varten on olemassa myös vakuumilaitteeseen liitettävä lisälaite, marinointiboksi, johon mahtuu isompi määrä lihaa. Vakumointi sen kanssa on vielä helpompaa, kun ei tarvitse vahtia marinadia, joka pyrkii tyhjiöinnin aikana helposti ulos pussista laitteeseen. Pussi onkin hyvä laittaa roikkumaan kunnolla alaspäin toimenpiteen ajaksi.

Mielikuvitus on marinadeissa rajana

Vakuumilaite.

Marinadiin tarvitaan happoa, öljyä ja mausteita. Happo, esim. viini, sitrushedelmän mehu, jogurtti tai etikka mureuttaa lihan. Öljy toimii makujen pohjana, se edistää ruskistumista ja nesteiden pysymistä lihan sisällä sekä estää lihaa tarttumasta grilliin. Mausteet antavat lihalle makua. Kokeile valkosipulia, yrttejä, pippureita tai vaikka salmiakkia. Itse tehden ja omaa mielikuvitusta käyttäen voi saada aikaan upeita sekoituksia ja hienoja makuja. Suolaa on hyvä laittaa harkiten, sillä se estää muiden makujen imeytymistä. Muista pyyhkiä marinadi pois ennen grillausta. Sitä ei enää käytetä kypsän lihan voiteluun.

Inkiväärimarinadi pihveille

1 pala (n. 5 cm) tuoretta inkivääriä ohuina viipaleina
0,5 punasipulia lohkoina
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl lehtipersiljaa silputtuna
4 rkl mustaviinimarjamehua tai kuivaa punaviiniä
4 rkl soijakastiketta
4 rkl oliiviöljyä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 kg naudan ulkofileepihvejä

Sekoita marinadin ainekset esim. sauvasekoittimella ja hiero maustemarinadi lihan pintaan. Laita pussiin tai marinadiboksiin ja tyhjiöi. Marinoi tyhjiössä noin 10–20 minuuttia. Grillaa ja lisää tarvittaessa mustapippuria ja suolaa ennen tarjoilua.

Yrttimarinadi broilerileikkeille

1 dl silputtua persiljaa
1 dl silputtua basilikaa
1 dl silputtua oreganoa
1 dl silputtua timjamia
1 dl silputtua rakuunaa
1 dl hunajaa
2 dl soijakastiketta
4–5 dl rypsiöljyä
rouhittua mustapippuria ja ripaus suolaa paistamisen yhteydessä
1 rasia (720 g) broilerin ohuita fileeleikkeitä

Sekoita marinadin aineet keskenään tasaiseksi esim. sauvasekoittimella. Kuivaa fileeleikkeet talouspaperilla ja hiero mausteseos niiden pintaan. Anna maustua marinointiboxissa tyhjiössä vähintään 10 minuuttia.

Marinadi kalalle

1 dl öljyä
0,5 dl sitruunamehua tai valkoviiniä
1 dl hienonnettua basilikaa
2 valkosipulin kynttä
1 tl sitruunapippuria

Sekoita ainekset yhteen ja marinoi kalaa (siika tai lohi) noin puoli tuntia, vakuumissa riittää 5–10 minuuttia.
Mausta suolalla valmis kala.

Salmiakkimarinadi possulle

75 g turkinpippureita tai muita vahvoja salmiakkeja
0,5 dl punaviinietikkaa
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta

Hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi marinadiksi. Sivele possunpihveille ja marinoi 20–30 minuuttia, vakuumissa n. 10 minuuttia.

Cokis marinadi ribseille

2 rkl hunajaa
1 dl siirappia/fariinisokeria
1 dl öljyä
2 dl coca colaa
2 tl grillausmaustetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl chilijauhetta
2 tl mustapippuria
2 rkl soijaa
3 murskattua valkosipulin kynttä

Sekoita ainekset keskenään. Anna ribsien marinoitua puoli tuntia, vakuumissa 10 minuuttia.

Mitä uutta?

Torstaille ja perjantaille ennustetaan voimakasta puuskatuulta ja ukkosia – kohonnut riski sähkökatkoille Savon Voima Verkon alueella

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan etelästä itään liikkuva matalapaine tuo torstaista alkaen runsasta vesisadetta ja ukkosta sekä perjantaista alkaen myös voimakasta tuulta Savon Voima Verkon alueelle.
Lue lisää

Häiriöt, Verkossa,
3.7.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Torstaina 3.7.2025 on kaukolämpöverkoston lämmönjakelun keskeytys Iisalmessa. Satamakadun alueella keskeytyksen arvioitu ajoitus on kello 12.00–15.00. Savon- ja Otavankadun alueella keskeytyksen arvioitu ajoitus on kello 8.00–13.00.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
2.7.2025

Savon Voima syventää yhteistyötä Flow Invoicingin kanssa – strateginen sijoitus ja järjestelmäomistuksen siirto tukevat kasvua

Savon Voima on tehnyt strategisen sijoituksen Flow Invoicing Oy:öön ja hankkinut yhtiöstä vähemmistö- osaomistuksen. Samalla Savon Voiman kehittämä vesimittareiden etäluentaratkaisu siirtyy Flow Invoicingin omistukseen. Yhteistyö tukee Flow Invoicingin voimakasta kasvua ja mahdollistaa samalla kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden kehittämisen vesilaitoksille ja kaukolämpöyhtiöille.
Lue lisää

Ajankohtaista,
2.7.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Torstaina 3.7.2025 kello 7.30–15.30 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Joensuussa Merimiehenkadun ja Louhelankadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
1.7.2025

Kaukolämmön keskeytys Pielavedellä

Tiistaina 1.7.2025 kello 9.00–11.00 on kaukolämpöverkoston lämmönjakelun keskeytys Pielavedellä.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
30.6.2025

Savon Voima Verkon eteläiselle alueelle ennusteissa voimakasta tuulta ja sadetta – kohonnut riski sähkökatkoille

Lännestä saapuva matalapaine tuo maan etelä- ja keskiosaan voimakasta lännen ja luoteen välistä tuulta sunnuntaina. Puuskavahinkoja voi syntyä ja osassa maata esiintyy myös runsaita sateita. Matalapaine yltää ennusteiden mukaan myös Savon Voima Verkon eteläiselle alueelle, Varkauden, Joroisten ja Pieksämäen alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
27.6.2025