Itä-Suomen biomassa rakentaa paikallisia kumppaniverkostoja energiapuun hankintaan

Julkaistu 13.6.2023

KJ-Konetimber on solminut Itä-Suomen Biomassan kanssa toimitussopimuksen, jonka pohjalta yritys tulee vastaamaan merkittävältä osin Joensuun voimalaitoksen tämänvuotisesta bioenergian hankinnasta.

Itä-Suomen Biomassa Oy on erityisesti biomassan, mutta myös muunlaisten polttoaineiden hankintaan erikoistunut yhtiö. Yritys aloitti toimintansa heinäkuussa 2022, jolloin Savon Voiman polttoaineiden hankintatoimi siirtyi perustetulle yhtiölle. Lisäksi yhtiö tulee hankkimaan Joensuu Biocoal Oy:lle raaka-aineita, joista valmistetaan torrefioitua biomassaa Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen tontille rakennettavassa tuotantolaitoksessa.

Itä-Suomen Biomassan toiminta-alue kattaa koko itäisen Suomen ja eniten toimintaa on Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Savossa. Bioenergian hankinnassa yhtiön yhtenä merkittävänä kanavana tulee olemaan koko alueen kattava kumppaniverkosto, jossa paikalliset toimijat hankkivat energiapuuta ja jalostavat sekä toimittavat sen edelleen esimerkiksi hakkeena lämpövoimaloiden biopolttoaineeksi.

KJ-Konetimber on yksi Biomassan ensimmäisistä kumppaniyrityksistä ja heidän vastuullaan on jo tänä vuonna merkittävä osuus Joensuun voimalaitoksen tarvitsemasta hakkeesta ja sillä tullaan tekemään iso osa joensuulaisten tulevan talven kaukolämmöstä.

KJ-Konetimber on kuhmolainen yritys, jonka juuret ovat koneellisessa puunkorjuussa jo vuosikymmenten takaa. Tällä hetkellä yrityksellä on omaa kalustoa yhden hakkuukoneen ja kahden ajokoneen verran. Lisäksi he käyttävät varsinkin energiapuun hankinnassa tilanteen mukaan kahta tai kolmea aliurakoitsijaa koneineen. Pienpuun hankintaa yritys tekee tyypillisesti suoraan metsänomistajilta ja lisäksi kaikki isolla kalustolla tehtäviltä pystykohteilta jäävä energiapuu kerätään omalla kalustolla talteen.

– Tällä hetkellä energiapuun hankinnassa käytetään isojen hakkuukoneiden sijasta kooltaan pienempiä kaivinkoneita, joihin on kytketty ns. giljotiinikoura, jolla varsinainen puun katkaisu tapahtuu. Näille työmaille kaipaisimme kuitenkin vielä tehokkaampaa korjuukalustoa. Ja sellaista kun ei vielä ole kenelläkään valikoimissa, niin olemmekin mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää juuri tähän toimintaan suunniteltua konekalustoa, kertoo KJ-Konetimberin toimitusjohtaja Jukka Karppinen.

– Itä-Suomen Biomassan kanssa tehdyn sopimuksen myötä meille on yrityksessä herännyt myös muita kehityskohteita ja parhaillaan käymme neuvotteluja oman hakettimen hankintaan liittyen ja myös Joensuun alueelle sijoittuvalle terminaalille meillä olisi käyttöä.

– Metsänomistajien kiinnostus energiapuun myyntiin on selkeästi herännyt. Monelle on tullut  yllätyksenä se tieto, että aiemmin nuoren metsän hoito on pitänyt joko toteuttaa itse tai siitä on joutunut tekijätaholle maksamaan. Nyt tilanne on muuttunut houkuttelevammaksi, koska tästä metsän arvokasvun kiihtymisen edellyttämästä toimenpiteestä onkin metsänomistaja alkanut saada metsätuloja. Tätä viestiä minusta koko toimialan pitäisi nyt laajasti jakaa ja kun se vielä saataisiin leviämään myös ns. kaupunkilaismetsänomistajien keskuuteen. Isäntien kesken tieto kyllä jo kulkee, sillä niinkin on käynyt, että työmaalle on ilmestynyt naapuritilan isäntä, ja hänen kanssaan on saman tien sovittu vastaavanlainen urakka mitä juuri ollaan oltu tekemässä, toteaa Karppinen.

– Itä-Suomen Biomassa hakee aktiivisesti kumppaneita koko Itä-Suomen alueelta. Kaipaamme markkinoille lisää toimijoita, jotka olisivat halukkaita panostamaan pienpuun korjuuseen ja myös investoimaan siihen soveltuvan kaluston hankintaan. Tämänkaltaisia yrittäjiä kumppaniverkostoomme kaipaamme. KJ-Konetimberin suunnitelmat hankkia myös haketuskalustoa kuulostavat todella hyviltä, sillä haketuskapasiteetista on pulaa Itä-Suomessa. On hienoa saada kumppaniksi yritys, jolla on halua kehittää toimintaansa ja kasvattaa metsäenergiatoimitusten määriä, kertoo Itä-Suomen Biomassa Oy:n toimitusjohtaja Tommi Kauhanen.

Lisätietoa:

Tommi Kauhanen, toimitusjohtaja
Itä-Suomen Biomassa Oy
p. 050 454 7213
tommi.kauhanen@biomassa.fi

Jukka Karppinen, toimitusjohtaja
KJ-Konetimber
p. 040 016 6994
jukka.karppinen@konetimber.fi

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa

Maanantaina 10.6. kello 8–15 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmessa.
Lue lisää

Häiriöt,
7.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024