Kaukolämpö on valinnanvapautta

Julkaistu 28.12.2022

Energiasektori on tällä hetkellä ennennäkemättömässä myllerryksessä. Hinnat heittelevät ja huoltovarmuusasiat mietityttävät. Mikä energialähde olisi nyt juuri valintasi?

Viime vuosina edullisen sähkön myötä yleistynyt, ja osittain vastakkainasetteluksikin kirinyt keskustelu kaukolämmön vaihtamisesta lämpöpumppuihin, saa lehtitilaa ja julkisuutta. Näissä vaikeissa päätöksissä perusteena on usein tullut esille kaukolämmön vaihtoehdon puute ja lämpöpumpputoimittajan (myyjän) näkemys tulevista kustannuksista. Täysin lämpöpumppujärjestelmään vaihtanut asiakas menettää myös valinnan mahdollisuutensa pitkäksi aikaa. Asiakkaalla on kyllä mahdollista valita sähkön toimittaja, mutta sähkön myyntihinnat seuraavat pohjoismaisen sähköpörssin hintoja, joten sähkön hintaan ei juuri kilpailuttamalla pysty vaikuttamaan. Kyseisissä hankkeissa realististen takaisinmaksuaikojen ollessa yli 15 vuotta ja nykyiset sähkönhinnat huomioiden, ei takaisinmaksuaikaa saavuteta lainkaan järjestelmän elinkaaren aikana. Lämpöpumput käyttävät toimiakseen sähköä ja ovat tältä osin sähkönhinnanvaihtelusta riippuvaisia. Järjestelmä- ja laitemyyjien laskelmat ovat valitettavan usein vastuuttomia ja käytettyjen energiahintojen osalta optimoitu kotiin päin. Toki poikkeuksiakin alalta löytyy ja tämä on hyvä asia. Taloyhtiön tai muun lämpöpumppuhankintaa harkitsevan tahon olisikin erittäin tärkeää ottaa ulkopuolista näkemystä mukaan päätöksentekoon. Lämpöpumpuillekin on paikkansa – parhaimmillaan ne ovat osana energiajärjestelmän kokonaisuutta silloin, kun ne kykenevät joustamaan sähkömarkkinan heilahtelujen mukaan.

Kaukolämpö ei ole yksittäinen energialähde, vaan sitä on ajateltava eri energiavirtojen käytön mahdollistajana. Kaukolämmön tuotantoon on jo nyt useita eri vaihtoehtoja muun muassa useita polttoainejakeita, metsäteollisuuden sivuvirtoja, teollisuudenhukkalämpöjä sekä myös lämpöpumppujärjestelmiä. Näistä teemme vuosittain, kuukausittain, päivittäin ja jopa tunneittain valintaa miten energiaa tuotamme. Tekemämme päivittäiset päätökset pitävät kaukolämmön hinnan kurissa energia-alan myllerryksessä. Tältä osin kaukolämmössä on vaihtoehtoja, joista ammattilaisemme valitsevat asiakkaan puolesta edullisimman tavan tuottaa lämpöä. Toimitusvarmuudesta pidämme luonnollisesti huolta, eikä asiakkaidemme tarvitse murehtia lämmön riittävyydestä talven kylmimpinäkään hetkinä, ei edes poikkeusoloissa. Tulevaisuudessa tämä vaihtoehtojen skaala tulee entisestään kasvamaan, kun meneillään olevat hankkeet ja suunnitelmat etenevät. Myös erilaiset teollisuuden, yritysten ja yhteiskunnan sivuvirrat on mahdollista hyödyntää osaksi energiajärjestelmää. Nämä asiat asettavatkin kaukolämpöjärjestelmän avainrooliin puhuttaessa tulevaisuuden energiajärjestelmästä. Päättäjien tulisikin pitää tämä mielessä energia-alan verotusta ja säännöstelyä pohdittaessa.

Asiakkaillamme on myös vaihtoehtoja tuotteissa. Olemme vuosien saatossa lanseeranneet useita eri tuotteita, joilla asiakas voi suoraan vaikuttaa omiin lämmityskustannuksiinsa. Tuotteen vaihdolla voi olla tuhansien eurojen vuosittainen etu keskikokoiselle taloyhtiölle. Lisäksi vaihtoehtoja lämmitysjärjestelmän saneeraukseen löytyy myös meidän valikoimastamme. Lämmönjakokeskuksen voi rahoittaa osana palvelukokonaisuutta ja jopa riskin kylmistä talvista voi ulkoistaa meille.

Taloyhtiö ja omakotitalo asiakkailla on myös syytä huomioida, että parhaillaan on tarjolla ARA:n avustusta lämmönjakokeskusten saneeraukseen ja lämmitysjärjestelmän tasapainotukseen. Näillä menetelmillä voidaan myös saavuttaa merkittävää säästöä energiassa ja rahassa. Samalla tuetaan kaukolämmön siirtymää matalampiin lämpötiloihin.

Tuleva talvi tulee olemaan haasteellinen, mutta yhdessä selviämme siitä.


Hyvää uutta vuotta kaikille!

Aku Hiltunen
Tuote- ja asiakkuuspäällikkö

Email:  aku.hiltunen@savonvoima.fi

Puhelin:  +358 44 723 7157

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Penttilässä

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Penttilässä
Lue lisää

Häiriöt,
9.6.2023

Helikopterilla tehtävät sähköverkon tarkistukset jatkuvat. Tänään lennetään Pielaveden,Tervon, Karttulan ja Maaningan alueilla

Helikopterilla tehtävät sähköverkon tarkistukset jatkuvat. Tänään lennetään Pielaveden,Tervon, Karttulan ja Maaningan alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
9.6.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Tahkovuorella

Kaukolämmön jakelukeskeytys Tahkovuorella
Lue lisää

Häiriöt,
8.6.2023

Helikopterilla tehtävät sähköverkon tarkistukset ovat alkaneet. Tänään lennetään Juankosken alueella

Helikopterillatehtävät sähköverkon tarkistukset ovat alkaneet. Tänään lennetään Juankosken alueella
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
8.6.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Käpykankaalla

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Käpykankaalla
Lue lisää

Häiriöt,
7.6.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa Niinivaaran ja Sirkkalan välisellä alueella

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa Niinivaaran ja Sirkkalan välisellä alueella
Lue lisää

Häiriöt,
5.6.2023