Käytä sähköisiä pihakoneita vain poutapäivinä – lue vinkit turvalliseen käyttöön

Julkaistu 9.5.2019

Verkkovirtatoimista pihatyökonetta ei kannata käyttää sateella, sillä kosteus voi muuttaa ehjänkin laitteen vaaralliseksi.

Kaikki sähkötoimiset pensasleikkurit, trimmerit, sahat ja muut ulkokäyttöön tarkoitetut keveät pienkoneet eivät ole roiskevesisuojattuja. Vesi voi sateella päästä laitteen sisään ja aiheuttaa sähköiskun. Tosin jos laite on täysin kunnossa, ei vähäinen kosteus välttämättä aiheuta vaaraa. Mutta laitteen kuntoa ei aina näe päällepäin. Jopa uusissa pienkoneissa on toisinaan kokoamis- ja valmistusvirheitä. Viisas välttää riskiä ja jättää sähkötoimisilla laitteilla tehtävän pihatyön poutapäivään. Laitteiden käyttöohjeissa säännönmukaisesti kielletään sähkölaitteella työskentely vesisateessa.

Myös muistutus käyttää maadoitettua pistorasiaa on syytä ottaa tosissaan. Uusissa asunnoissa ulkopistorasiat on kytketty vikavirtasuojakatkaisimen taakse. Vanhoissa huoneistoissa ei tätä suojaa ole, mutta turvaa saa erillisestä, pistorasiaan kytkettävästä vikavirtasuojakatkaisimesta. Se katkaisee sähköt havaitessaan johdinten välisen virtavuodon, mikä yleensä pelastaa laitteen käyttäjän hengen.

Laitteiden kotelointiluokat ja vedenpitävyys, tieto löytyy myös leipätekstistä.

Laitteen vesisuojauksen tunnistat näistä merkeistä:

Hups, johto poikki

Entä saako sähköiskun, jos vahingossa leikkaa laitteen käyttämään johtoon? Yleensä ei, vastaa tarkastaja Ahti Auvinen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista. Useimmat ulkokäyttöön tarkoitetut pienkoneet ovat suojaeristettyjä. Niissä on kaksi erillistä eristystä, eivätkä laitteen kosketeltavat metalliosat ole yhteydessä sähköverkon maadoitukseen. Periaatteessa rakenne pelastaa sähköiskulta. Sama syy säästää leikkurin vahingoilta. Useimmiten työtä voi jatkaa, kun rikkoutunut jatkojohto on korjattu tai vaihdettu – mutta korjaukseksi ei riitä eristysnauha paljastuneen kuparin ympärille.

Vikavirtasuojakatkaisinta pidetään takuuvarmana sähköiskun estäjänä, koska se toimii nopeammin kuin sulake. Auvinen tarkentaa, että käytännössä ihminen kyllä saa sähköiskun ennen kuin suoja laukeaa, mutta tärsky on niin lyhyt ja pieni, ettei siitä ole vaaraa terveelle aikuiselle.

Valitse oikeanlainen jatkojohto 

Verkkovirtakäyttöisten pihatyölaitteiden, erityisesti leikkurien, kytkentäjohto on lyhyt. Tämä johtuu turvamääräyksistä. Leikkuuterät eivät saa ylettyä katkaisemaan laitteen omaa johtoa. Tarvitaan siis jatkojohto, jonka tulee olla ulkokäyttöön tarkoitettu kumikaapeli. Se sietää kulutusta ja säätä paremmin kuin sisäkäyttöön tarkoitetut muovipäällysteiset johdot. Lisäksi jatkojohdon tulee olla maadoitettu. Se saa olla enintään 30 metriä pitkä, jos johtimien poikkipinta-ala on vähintään 1,5 neliömillimetriä. Markkinoilla on myös 2,5 neliömillin johtoa. Pitkiin vetoihin kannattaa valita paksumpi johtotyyppi. Näin minimoi jännitehäviön. Vaikka useimmat pienkoneet eivät reagoi jännitehäviöön, esimerkiksi tehokkaan ketjusahan elinkaarta alenema voi lyhentää.

Jatkojohdon pisin sallittu mitta pätee silloinkin, kun se kootaan erillisistä jatkojohdoista. Näin tehty johto ei ole yhtä turvallinen kuin yhtenäinen kaapeli. Huonolla tuurilla sade löytää tiensä jatko-osien pistotulppiin.  Pihatyöt on syytä jättää poutapäivään. Jatkojohtoja ei myöskään pidä jättää kastumaan pihalle sateeseen.

Lisää tietoa: Kodin turvallisuusopas (Tukes)

Testaa vikavirtasuoja pari kertaa vuodessa

Niin mainio turvaväline kuin vikavirtasuojakatkaisin onkin, on se muiden laitteiden lailla sähkömekaaninen komponentti, joka saattaa vanhetessaan vikautua. Siksi sen toiminta on hyvä tarkistaa pari kertaa vuodessa.

Uusissa asunnoissa vikavirtasuojakatkaisin sijaitsee huoneiston sulaketaulussa. Se näyttää automaattisulakkeen vivulta, mutta sen vierellä on testinappula. Kun nappulaa painaa, suoja laukeaa ja sähköt katoavat niistä pistorasioista, jotka on kytketty katkaisimen taakse. Asia kannattaa vielä varmistaa kytkemällä sähkölaite pistorasiaan. Jos laite ei toimi, sähköä ei tule ja suoja on kunnossa. Sähkötaululla kytkin palautetaan asentoon ”On” tai ”1”.

Erillisen vikavirtasuojakatkaisimen testaaminen käy vielä helpommin. Suojalaite kytketään seinän pistorasiaan ja käytettävä sähkölaite suojakytkimen liitäntään. Jälleen painetaan testinappulaa. Jos sähköt katkeavat, suoja toimii. Tukesin mukaan halvat vikavirtasuojakatkaisimet ovat yhtä luotettavia kuin kalliit.

Testaa sähkötaulun vikavirtasuojakytkin painamalla testinappulaa (kuvassa oranssi). Muista palauttaa kytkin 1-asentoon.

Mitä uutta?

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024

Sähköiset maksumuistutukset käyttöön laskutuksessa

Mikäli unohdat maksaa laskusi eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen samassa sähköisessä kanavassa, johon olet alkuperäisen laskusi vastaanottanut. Sähköinen maksumuistutus on nopea sekä vaivaton tapa reagoida maksamattomaan laskuun.
Lue lisää

Ajankohtaista,
17.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Rautalammilla

Torstaina 18.4. kello 8.00–14.00 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva lämmönjakelun keskeytys Rautalammilla.
Lue lisää

Häiriöt,
17.4.2024

Etsimme Savon Voimalle tuotantopäällikköä

Tuotantopäällikkönä johdat kaukolämmön ja sähköntuotannon noin 70 ammattilaisen tuotantotiimiä ja vastaat tehokkaasta toiminnasta sekä tuotannon toimintavarmuudesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
16.4.2024

Kevään sulamisvesitilanteen ennakoidaan olevan normaali – vesivoimalla keskeinen rooli tulvien hallinnassa

Menneen talven lumen määrä on ollut poikkeuksellisen suuri Savon Voiman alueella, mutta kevään edistymisen myötä on voitu ennakoida, että tulevalle keväälle ei ole luvassa lumien sulamisesta johtuvaa poikkeuksellista kevättulvaa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
11.4.2024