Kiinnostaako nopea laajakaistayhteys?

Julkaistu 20.4.2022

Operaattorit alkavat tarjota Savon Voiman valokuituyhteyksiä asiakkailleen.

Savon Voima on viimeisen kymmenen vuoden ajan investoinut merkittävästi säävarman sähköverkon rakentamiseen. Verkonrakennuksen yhteydessä samoihin kaapeliojiin ja joissain paikoissa myös ilmajohtoyhteyksiin on sijoitettu valokuitukaapeli. Sen ensisijainen tarkoitus on ollut tukea meidän älykkään sähköverkon tietoliikenneratkaisuja ja sitä hyödynnetään myös kaukolämmön ja sähköntuotannon tiedonsiirtotarpeisiin.  

Tiedonsiirtokapasitteettia näissä yhteyksissä on yli oman tarpeemme. Tälle on nyt löytymässä käyttöä, kun pyrimme kevään aikana sopimaan kuituoperaattoreiden kanssa tämän ylimääräisen kapasiteetin vuokraamisesta. Sopimuksen mukaan operaattorit voisivat tarjota näitä valokuituyhteyksiä niistä alueella kiinnostuneille asiakkaille.

Teemme jatkossa yhteistyötä operaattoreiden kanssa osallistumalla valokuituhankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Heidän roolina on kytkeä omat runkoverkot suunnitteluvaiheessa sovituista liityntäpisteistä Savon Voiman valokuituverkkoon. He myös markkinoivat uusilla säävarman sähköverkon rakentamisalueilla asiakkaille kiinteän laajakaistan palveluja. 

– Valokuituverkko kattaa tällä hetkellä koko Savon Voiman sähköverkon keskeisimmät taajama-alueet eli sellaiset paikat, joissa sähköverkkoa on hiljattain kaapeloitu ja saneerattu. Seuraavaksi rakennamme valokuitua taajamien välisille runkojohdoille. Sähköverkon kaapelointien edistyessä myös valokuituverkko laajenee taajamien reuna-alueille ja edelleen kauemmaksi taajamista, kertoo johtava asiantuntija Janne Pollari Savon Voimalta. 

Yhteisrakentamiskohteissa on valokuiturunkoverkon lisäksi tarkoitus rakentaa tilaajakaapeli asiakkaalle asti sähköverkon pienjännitekaapeloinnin yhteydessä. Asiakkaan kiinteistöön ulottuvan valokuidun rakentamisesta vastaa operaattori. 

Savon Voiman keskeinen tehtävä on tarjota edellytykset sujuvaan arkeen nyt ja tulevaisuudessa. Siksi haluamme olla tukemassa alueemme elinvoimaisuutta mahdollistamalla nykyaikaiset ja nopeat laajakaistayhteydet verkkoalueemme asiakkaille. Nyt solmitun yhteistyösopimuksen myötä voidaan rakentaa valokuitua kustannustehokkaasti kaikkialle sinne, missä sähköverkkoa saneerataan. Tavoitteena on liittää tulevien vuosien aikana jopa 10 000 kiinteistöä huippunopeaan valokuituverkkoon.

Mitä uutta?

Pohjoissavolaiset ovat säästäneet sähköä maan keskiarvoa enemmän

Savon Voima Verkon toiminta-alueella on käytetty lokakuussa 2022 9,3 prosenttia vähemmän sähköä kuin lokakuussa 2021. Koko maan vastaava luku oli 7 prosenttia. Lisäksi lähes 80 prosenttia pohjoissavolaisista seuraa omaa sähkönkulutustaan joko sähkönlaskun tai sovelluksen kautta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
25.11.2022

Määräaikaiset sähkötuet avuksi kohonneisiin sähkökustannuksiin

Sähkökustannukset ovat nousseet kohonneiden sähkön markkinahintojen takia kuluneen vuoden aikana voimakkaasti. Suomen hallitus on päättänyt tuoda kotitalouksien haettavaksi määräaikaisia tukimuotoja, joilla pyritään helpottamaan kansalaisten selviytymistä tulevasta talvesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
24.11.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Naarajärvellä

Maanantaina 28.11.2022 klo. 09.00 - 12.00 on Pieksämäen Naarajärvellä kaukolämpöverkon korjaustöistä johtuva keskeytys lämmönjakelussa.
Lue lisää

Häiriöt,
24.11.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella Rautalammintiellä

Torstaina 24.11. kello 8–12 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
22.11.2022

Väppi-palvelussa on tänään huoltokatko kello 14.00 alkaen.

Väppi-palvelussa on tänään huoltokatko kello 14.00 alkaen.
Lue lisää

Häiriöt,
17.11.2022

Keskeytys kaukolämmön jakelussa Iisalmen Makkaralahdessa

Maanantaina 21.11. kello 8–14 on kaukolämpöverkoston vauriokorjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Iisalmessa Makkaralahden alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
17.11.2022