Laita lämmitys kiinni kesäksi – säädä myös ilmanvaihtokoneen asetukset kesäasentoon

Julkaistu 14.5.2019

Kesällä lämmitysjärjestelmät on syytä kytkeä pois päältä ja säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.

Kesällä lämmitysjärjestelmät on syytä kytkeä pois päältä ja säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.

Sähkölämmitteisenkin omakotitalon lämmitysjärjestelmä on aika siirtää kesälomalle. Järjestelmä tulee todellakin sammuttaa kokonaan, huolimatta siitä, että järjestelmässä olisi säädöt ja termostaatit. Näin varmistetaan, ettei järjestelmä kytkeydy päälle automaattisesti, kun todellista lämmitystarvetta ei kerran ole.

Lämmitysjärjestelmä säätyy ulko- ja/tai sisälämpötilan mukaan, eli periaatteessa kesällä sen tulisi säätyä itsekseen pois päältä, Motivan asiantuntija, Elvarin projektipäällikkö Antti Kokkonen sanoo.

– Käytännössä termostaattien säädöt voivat kuitenkin olla sellaiset, että kesälläkin joku patteri jää toisinaan vahingossa lämpimäksi.

Ilmanvaihtokin tarvitsee kesäsäädöt

Mikäli rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, tulee myös ilmanvaihtokoneen jälki- tai esilämmitys kääntää kokonaan pois päältä kesän ajaksi. Kesällä tarvitaan enemmänkin jäähdytystä, ja kytkemällä jälki- tai esilämmitykset pois päältä, huolehditaan siitä, ettei rakennukseen keräänny ylimääräistä lämpökuormaa esimerkiksi viileinä öinä, jolloin ilmanvaihtokoneen lämmitys saattaa kytkeytyä päälle, mikäli asetusarvo on liian korkea.

Ilmanvaihtokonetta voi sen sijaan hyödyntää yöaikaan jäähdyttämisessä. Kesäöinä lämpötila usein laskee ja viileää kesäyön ilmaa voi puhaltaa asuntoa jäähdyttämään, kun ohittaa lämmön talteenoton. Lämmön talteenotto ohitetaan koneen käyttöohjeessa kuvatulla tavalla, joko ohituskytkintä käyttämällä tai hankkimalla erillinen kesäkenno.

Myös kodissa mahdollisesti oleva lisälämmitysjärjestelmä kuten ilmalämpöpumppu kytketään pois päältä. Ilmalämpöpumppu otetaan pois lämmitystoiminnolta, jolla se on ollut talven ajan. Myös ilmalämpöpumppu on hyvä keino ajoittain viilentää asuntoa. Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä tulee kuitenkin muistaa välttää pumpun lämpötilan automaattiasentoa, ja kytkeä pumppu sen sijaan jäähdytyskäytölle.  Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää vain silloin, kun on itse kotona. Pumppu viilentää rakennuksen niin nopeasti, ettei sitä ole syytä jättää työpäivän ajaksi päälle, tyhjää kotia viilentämään.

Käyttöveden lämmittämiseksi riittää kesällä vähempikin

Jos lämmitysjärjestelmä on vesikiertoinen, on syytä varmistua siitä, että lämmitys on myös kytketty pois päältä, esimerkiksi säätökäyristä tai kesäsulkuja käyttämällä. Kiertovesipumppua ei kannata jättää koko kesäksi seisomaan, ettei se jumitu. Hyvä keino on pyöräyttää pumppua säännöllisesti tai säätää se pienimmälle teholle. Mikäli lämmitysverkostolle ja lämpimälle käyttövedelle on yhteinen varaaja, se on hyvä kytkeä kesäkäyttöasentoon eli varaajan alaosaa lämmittävät alavastukset pois päältä. Kesällä lämpimän käyttöveden tuottamiseksi riittää pelkän ylävastuksen päällä pito. Muutenkin varaajan lämpötilaa voi huoletta alentaa kesän ajaksi noin 65–75 asteeseen.

Laita lämmitysjärjestelmä kesälomalle:

Mitä uutta?

Savon Voiman hinta- ja sopimusehtoviestintä uudistuu 1.12.2024 alkaen

Joulukuun alusta lähtien viestimme hinta- ja sopimusehtomuutoksista ensisijaisesti sähköisesti uusien verkkopalveluehtojen mukaisesti. Pääasiallinen viestintäkanavamme on asiakkaan meille ilmoittama sähköpostiosoite.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Hinnat ja ehdot,
8.10.2024

Asiakaspalvelun aukioloajat loppuvuoden pyhäpäivinä

Joulukuussa itsenäisyyspäivän aattona torstaina 5.12. sekä uudenvuoden aattona 31.12. puhelinpalvelu sulkeutuu kello 16. Asiakaspalvelun puhelinpalvelu on suljettuna itsenäisyyspäivänä 6.12., viikon 52 (23.–29.12.) sekä uudenvuoden päivänä 1.1.2025.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
19.12.2024

Savon Voima selvittää vesihuollon yhteistyömahdollisuuksia Pieksämäen, Suonenjoen ja Leppävirran kanssa

Savon Voima käynnistää vesihuoltoon liittyviä yhteistyöselvityksiä Pieksämäen, Suonenjoen ja Leppävirran kanssa. Tavoitteena on löytää synergiaetuja, jotka tehostavat vesihuollon operatiivista toimintaa ja tuovat kustannussäästöjä kunnille. Selvitykset pohjautuvat Savon Voiman vahvaan osaamiseen kriittisen infrastruktuurin hallinnassa ja digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä.
Lue lisää

Ajankohtaista,
19.12.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa Raatekankaan ja Salpakankaan alueilla

Torstaina 19.12.2024 klo 21.00–03.00 on kaukolämpöverkoston korjauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Raatekankaan ja Salpakankaan alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
18.12.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärvellä

Torstaina 19.12.2024 klo 6.00–11.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Siilinjärvellä Toritien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
18.12.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Torstaina 19.12.2024 klo 12.00–20.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella. Keskeytys koskee kaukolämmitettyjä kiinteistöjä Valkeisenkadun, Herralantien, Rautalammintien ja Olavi Leskisen kadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
18.12.2024

21-vuotias hakekeskuslämmitys väistyi kaukolämmön tieltä Portaanpään Kristillisellä Opistolla

Lapinlahdella sijaitseva Portaanpään Kristillinen Opisto vaihtoi vanhasta hakelämmityksestä Savon Voiman kaukolämpöön, jota varten rakennettiin lähes kilometri uutta kaukolämpöverkostoa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
13.12.2024