Laita lämmitys kiinni kesäksi – säädä myös ilmanvaihtokoneen asetukset kesäasentoon
Kesällä lämmitysjärjestelmät on syytä kytkeä pois päältä ja säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.
Kesällä lämmitysjärjestelmät on syytä kytkeä pois päältä ja säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.
Sähkölämmitteisenkin omakotitalon lämmitysjärjestelmä on aika siirtää kesälomalle. Järjestelmä tulee todellakin sammuttaa kokonaan, huolimatta siitä, että järjestelmässä olisi säädöt ja termostaatit. Näin varmistetaan, ettei järjestelmä kytkeydy päälle automaattisesti, kun todellista lämmitystarvetta ei kerran ole.
Lämmitysjärjestelmä säätyy ulko- ja/tai sisälämpötilan mukaan, eli periaatteessa kesällä sen tulisi säätyä itsekseen pois päältä, Motivan asiantuntija, Elvarin projektipäällikkö Antti Kokkonen sanoo.
– Käytännössä termostaattien säädöt voivat kuitenkin olla sellaiset, että kesälläkin joku patteri jää toisinaan vahingossa lämpimäksi.
Ilmanvaihtokin tarvitsee kesäsäädöt
Mikäli rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, tulee myös ilmanvaihtokoneen jälki- tai esilämmitys kääntää kokonaan pois päältä kesän ajaksi. Kesällä tarvitaan enemmänkin jäähdytystä, ja kytkemällä jälki- tai esilämmitykset pois päältä, huolehditaan siitä, ettei rakennukseen keräänny ylimääräistä lämpökuormaa esimerkiksi viileinä öinä, jolloin ilmanvaihtokoneen lämmitys saattaa kytkeytyä päälle, mikäli asetusarvo on liian korkea.
Ilmanvaihtokonetta voi sen sijaan hyödyntää yöaikaan jäähdyttämisessä. Kesäöinä lämpötila usein laskee ja viileää kesäyön ilmaa voi puhaltaa asuntoa jäähdyttämään, kun ohittaa lämmön talteenoton. Lämmön talteenotto ohitetaan koneen käyttöohjeessa kuvatulla tavalla, joko ohituskytkintä käyttämällä tai hankkimalla erillinen kesäkenno.
Myös kodissa mahdollisesti oleva lisälämmitysjärjestelmä kuten ilmalämpöpumppu kytketään pois päältä. Ilmalämpöpumppu otetaan pois lämmitystoiminnolta, jolla se on ollut talven ajan. Myös ilmalämpöpumppu on hyvä keino ajoittain viilentää asuntoa. Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä tulee kuitenkin muistaa välttää pumpun lämpötilan automaattiasentoa, ja kytkeä pumppu sen sijaan jäähdytyskäytölle. Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää vain silloin, kun on itse kotona. Pumppu viilentää rakennuksen niin nopeasti, ettei sitä ole syytä jättää työpäivän ajaksi päälle, tyhjää kotia viilentämään.
Käyttöveden lämmittämiseksi riittää kesällä vähempikin
Jos lämmitysjärjestelmä on vesikiertoinen, on syytä varmistua siitä, että lämmitys on myös kytketty pois päältä, esimerkiksi säätökäyristä tai kesäsulkuja käyttämällä. Kiertovesipumppua ei kannata jättää koko kesäksi seisomaan, ettei se jumitu. Hyvä keino on pyöräyttää pumppua säännöllisesti tai säätää se pienimmälle teholle. Mikäli lämmitysverkostolle ja lämpimälle käyttövedelle on yhteinen varaaja, se on hyvä kytkeä kesäkäyttöasentoon eli varaajan alaosaa lämmittävät alavastukset pois päältä. Kesällä lämpimän käyttöveden tuottamiseksi riittää pelkän ylävastuksen päällä pito. Muutenkin varaajan lämpötilaa voi huoletta alentaa kesän ajaksi noin 65–75 asteeseen.
Laita lämmitysjärjestelmä kesälomalle:
- Kytke lämmitysjärjestelmä pois päältä
- Koneellisen ilmanvaihtokoneen jälki- tai esilämmitys pois päältä
- Rännien sulanapitolämmitykset pois päältä
- Lattialämmitykset pois päältä, ei kuitenkaan kosteissa tiloissa
- Ilmalämpöpumppu pois lämmitystoiminnolta
- Ennakoi viilennystarve