Luomutuotantoa ja aurinkosähköä

Julkaistu 14.3.2024

Muuruvetisen Topi Laitisen perustama Topin Maatilamyymälä on malliesimerkki ympäristötietoisuus edellä toimivasta maaseutuyrittäjyydestä, jossa on investoitu niin luomutuotantoon kuin ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin.

Pitkäaikainen Savon Voiman asiakas Topi Laitinen pyörittää yhdessä tyttäriensä Niina ja Minna Laitisen kanssa Topin Maatilamyymälää sekä Kuopion kauppahallissa toimivaa Topin Halli -kauppaa. Muuruveden kylän kupeessa sijaitseva luomuun keskittyvä maatila ja myymälä tarjoavat tuoreiden luomutuotteiden lisäksi kahvilapalveluita ja esittelyjä sekä ekologisesti tuotettua aurinkoenergiaa Savon Voima Verkon jaettavaksi.

Topi Laitisella on pitkä tausta yrittäjyydessä ja luomutuotannossa. Luomutilan ja -myymälän pyörittämisessä mies on ollut alan pioneeri, joka ei ole pienistä hätkähtänyt suhdanteiden heiluessa.

Ennen Muuruveden luomumyymälän perustamista Topi toimi Kuopiossa tunnettuna K-kauppiaana, josta hän siirtyi Muuruvedelle luomuviljelijäksi. Pirkka-brändinkin ideoijana kunnostautuneen kiireisen kauppiaan ura vaihtui luomuyrittäjyyteen ja ekologisen sekä energiaa säästävän elämäntavan lähettilääksi. Tänä vuonna Topin Maatilamyymälä on ollut toiminnassa pian 25 vuotta ja on yksi Suomen vanhimmista sekä pitkäikäisimmistä ympärivuotisista luomumyymälöistä.

Luonnon ehdoilla – luontoa sekä ihmisiä kunnioittaen

Muuruvedellä Laitinen on toiminut vuodesta 1991 lähtien ja tilan luomutoiminnot ovat olleet punaisena lankana alusta asti. Tilalla viljellään kaikki luomuna ja pääasiallinen tuotanto koostuu tilan erikoisuudesta luomu pensasmustikoista. Myymälän valikoimissa on muhkeasti lähes 2000 luomutuotetta.

– Pensasmustikkaa tilalla on tällä hetkellä noin 7000 pensaan verran ja määrä on ollut kasvamaan päin joka vuosi. Mustikassa pensaiden istutusvauhti on ollut viimeisimpinä vuosina noin 10 % vuodessa ja menekki on ollut hyvää, Laitinen toteaa.

Topin Maatilamyymälä on ollut toiminnassa pian 25 vuotta ja on yksi Suomen vanhimmista sekä pitkäikäisimmistä ympärivuotisista luomumyymälöistä. Myymälän valikoimista löytyy lähes 2000 luomutuotetta.

Kesäisin Laitinen työllistää tilan toiminnoissa ja marjojen poiminnassa niin paikallisia nuoria, eläkeläisiä kuin ulkomailta tulleita työntekijöitä. Työntekijöilleen Topi antaa suuret kiitokset erittäin hyvästä työnjäljestä, joustavuudesta sekä luottamuksesta.

– Minulla on ollut ilo saada joka vuosi erittäin hyvää ja osaavaa työvoimaa, joihin olen voinut luottaa kiireisinäkin aikoina. Pensasmustikan keruu on vaativaa hommaa, jossa pitää olla varovainen, tarkka sekä kärsivällinen. Sitä hommaa ei vielä tänäkään päivänä koneella voida tehdä, joten käsityöllä on pärjättävä, Laitinen kiittelee.

Nuoria on Laitisen mukaan tänä päivänä vaikeampi saada innostumaan maatilan töihin ja marjan keruuseen. Syyn hän arvelee johtuvan niin maaseudun väestön harvenemisesta ja ikääntymisestä kuin myös älylaitteiden tuomasta kehityksen suunnasta.

Luomuyhdistystoiminnan lipunkannattaja

Laitinen on toiminut koko luomutuottajauransa ajan aktiivisena Savo-Karjalan Luomuyhdistys Ry:n puuhamiehenä. Mies on toiminut yhdistyksen luomutilaesitteen tuottajan roolissa sekä luennoinut ja jakanut luomutietoutta jatkuvasti ympäri yhdistyksen toimialuetta.

– Meillä on ollut kova työ luomuyhdistystoiminnan kehittämisessä, mutta tänä päivänä yhdistyksemme on yksi Suomen aktiivisimmista, ja meiltä löytyy oma tilaesite sekä suuri joukko aktiivisia luomutuottajia, Laitinen kertoo.

Luonnon kunnioittamisen lisäksi Laitinen nostaa esille ihmisten välisen kunnioittamisen vaalimisen. Yhdistys- ja yritystoiminnassa mukana olleena hän näkee, että maailma on muuttunut kovemmaksi paikaksi, ja että esimerkiksi palveluasennetta ei tänä päivänä kaikki kanna mukanaan jatkuvasti. Laitinen toivoo, että esimerkiksi puheluihin pyrittäisiin vastaamaan tehokkaammin sekä asiakaspalvelurooleissa olevat soittelisivat aktiivisemmin takaisin päin, jos ei heti vastaaminen onnistu. Nykyisin on monenlaista digitaalista asiakaspalvelukokemusta ja polkua, mutta Itä-Suomessa ihmiset edelleen arvostavat ihmiskontaktia, Laitinen tuumailee.

Digitaalisen murroksen lisäksi Laitinen pohtii Suomen huoltovarmuuden tilannetta ja viljelijöiden aseman heikentymistä. Tilakoot ovat kasvaneet ja maatalousyrittäjyys on muuttunut aikaisempaa teollisempaan suuntaan. Lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita käytetään maailmassa enemmän sekä ruoan alkuperä hämärtyy kaupan ja tuotannon mullistuksessa. Ruoan turvallisuuden ja alkuperän tiedostamisen merkitys tulee varmasti nousemaan tärkeään asemaan tulevaisuudessa, mutta esimerkiksi ostovoiman heikentyminen ajaa tällä hetkellä kehitystä vastakkaiseen suuntaan, jossa kauppaketjujen halpatuotteet ovat selkeästi luomua suositumpia vaihtoehtoja.

– Nykymenolla ruoan tuotannon riskit kasvavat ja pian Suomessa ollaan samojen ongelmien keskellä kuin muualla maailmassa, jossa kasvi- ja eläintaudit voivat kaataa jopa kokonaisia tuotantoketjuja. Meillä Suomessa pitäisi katsoa huoltovarmuuden kannalta myös pientilojen perään ja tukea tuottajia, jotka ovat valmiita ylläpitämään myös perinteisiä viljelymenetelmiä. Se on ruoan laatuun satsaamista kuin myös ympäristöteko, Laitinen korostaa.

Pioneeri myös maalämmössä

Topi Laitinen on monella tavoin toiminut Suomessa energiansäästämisen pioneerina ja toteuttanut ekologisia valintoja käytännön tasolla. Muuruveden tila on ollut muun muassa maalämmössä jo yli 24 vuotta, joten ekologisen lämmitysenergian sarallakin Topi on ollut alueellamme ennakkoluuloton edelläkävijä.

Laitisen asuintalon maalämpöjärjestelmä on asennettu jo yli 24 vuotta sitten. Järeä laitteisto lämmittää Laitisen tilalla yli 200 vuotta vanhan päärakennuksen ja lämpökanaalin päässä olevan pehtoorin talon. Lisäksi vanhasta kivinavetasta remontoidun myymälän lämmittämisestä vastaa tänä päivänä toinen maalämpöjärjestelmä, joka sekin on ollut käytössä jo vuodesta 2011.

– Maalämmön valitsin päälämmitysmuodoksi vanhan ympäristöä ja kukkaroa kuormittavan öljylämmitysjärjestelmän tilalle, mutta vanhaa toimivaa öljykattilaa ei poistettu täysin käytöstä. Siitä on ollut apua tukevana lämmitysratkaisuna erityisesti kovien pakkasten aikana, Topi Laitinen kertoo.

Energiaa auringosta

Viimeisimpänä investointina Laitiset ovat toteuttaneet suurehkon aurinkovoimalan, josta energiaa saadaan kesäisin yllin kyllin omaan käyttöön sekä riittävän kokoisen liittymän myötä jaetuksi myös Savon Voiman Verkkoon.

Aurinkosähköön Laitinen siirtyi kahdessa vaiheessa ja aluksi noin neljä vuotta sitten tilan päärakennukseen hankittiin 64 paneelin aurinkosähköjärjestelmä. Sitä seurasi suuremman pellolle kasatun aurinkovoimalan kokonaisuus. Tällä hetkellä paneeleita tilalla on 180 kpl, joten tila on jo suhteellisen suuri aurinkosähköntuottaja.

– Aurinkoenergia kulkee hienosti luomutuotannon rinnalla, ja tukee meidän pyrkimyksiämme olla mahdollisimman omavarainen sekä ympäristöä säästävä luomumaatila, Laitinen sanoo.

Topi Laitisen tilalla on yhteensä 180 paneelin aurinkovoimala.

Laitisen aurinkosähköjärjestelmän laitteistot tukisivat vielä suurempaa kapasiteettia, jossa kentän kokoa voisi kasvattaa edelleen jopa 60 paneelilla, mutta tällä hetkellä laitteiston tuotto on riittänyt hyvin Laitiselle, ja koon kasvattaminen ei ole ollut vielä ajankohtaista.

– Kyllähän tämä on mittava investointi ollut, mutta tilalla on sähkön suhteen tehty aikaisemminkin energiainvestointeja. Aikoinaan tilan liittymän koko on ollut 3 x 35 ampeeria, jota kaupan perustamisen myötä piti kasvattaa 3 x 50 ampeeriin. Nyt aurinkopaneelien myötä liittymää piti vielä kasvattaa 3 x 100 ampeerin kokoluokkaan, joten aletaan olla ihan kunnon kaapelin päässä, Laitinen kertoo.

Aurinkovoimalan verkkoon kytkemisen kanssa Topilla kävi tuuria, koska vanha sähköliittymä kaipasi päivittämistä suuremmaksi. Tämä tarkoitti myös tilalle tulevan liittymäkaapelin vahvistamista. Tuuria tässä yhteydessä oli siinä, että samaan ajankohtaan Muuruvedellä oli verkonrakentamisen projekti, jolloin tilalle tulevat kaapeloinnit saatiin samalla kerralla kuntoon.

– Tässä yhteydessä voi sanoa, että hommassa oli kyllä tuhansien eurojen edestä tuuria mukana, koska kaivuutyötä ei tarvinnut tehdä moneen kertaan, Topi kiittelee.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Tulevaisuuden suunnitelmia Topilta kysyttäessä mies kertoo tavoitteekseen olla sitkeästi mukana luomubisneksessä. Tavoite nyt yli kahdeksankymppisellä ja 52 vuotta yrittäjänä toimineella miehellä on yltää 100-vuotiaaksi.

– 1990-luvulla minut meinasi kuolo korjata infarktin kautta, mutta silloisen virolaisen sydänkirurgin Martinin ansiosta täällä ollaan edelleen. Takuuta 100 vuodelle lääkäri ei kuitenkaan uskaltanut antaa leikkauksen jälkeen, Laitinen letkauttaa.

Myymälän ja tilan pyörittämisen Laitinen sanoo pitävän hänet virkeänä ja edelleen marjasesonkina miehen työpanostukset ovat huimat. Kuljetuksista vastaavana Topi muun muassa kiertää toimittamassa tilan tuoreet luomupensasmustikat lukuisiin Pohjois-Savon kauppoihin marjasesonkina.

– Kyllä siinä pyörät pyörivät ja moni onkin ihmetellyt, miten olen hommasta vuorokaudessa selvinnyt, mutta minulla on kierrokseen kehittynyt hyvä systeemi. Ei siinä kyllä tarvitse vastaanottajan päässä paljoa mennä aikataulut pieleen, että koko kierros alkaa venymään. Itselleni on erityisen tärkeää, että kun tuotteiden kasvatukseen on satsattu ne pitää saada virheettöminä myös asiakkaille, perustelee Laitinen.

Energian tuotannon lisäksi Topi on laajentanut toimintaa edelleen lohkomalla tilaltaan rantamaisemissa olevia tontteja myytäväksi mahdollisille uusille tai vanhoille kyläläisille.

– Eläkkeellähän minä olen ollut jo yli 30 vuotta, mutta pois töistä en osaa olla edelleenkään, Topi kiteyttää.

Verkon varrelta -juttusarjassa nostamme parrasvaloihin mielenkiintoisia henkilöitä ja asiakastarinoita yksityis- ja yritysasiakkaidemme joukosta. Jutuissa tuomme esille asiakkaidemme ajatuksia energian käytöstä ja siitä, millaista on olla verkkopalvelu- tai kaukolämpöasiakkaana.

Mitä uutta?

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024

Sähköiset maksumuistutukset käyttöön laskutuksessa

Mikäli unohdat maksaa laskusi eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen samassa sähköisessä kanavassa, johon olet alkuperäisen laskusi vastaanottanut. Sähköinen maksumuistutus on nopea sekä vaivaton tapa reagoida maksamattomaan laskuun.
Lue lisää

Ajankohtaista,
17.4.2024

Etsimme Savon Voimalle tuotantopäällikköä

Tuotantopäällikkönä johdat kaukolämmön ja sähköntuotannon noin 70 ammattilaisen tuotantotiimiä ja vastaat tehokkaasta toiminnasta sekä tuotannon toimintavarmuudesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
16.4.2024