Määräaikaiset sähkötuet avuksi kohonneisiin sähkökustannuksiin

Julkaistu 24.11.2022

Sähkökustannukset ovat nousseet kohonneiden sähkön markkinahintojen takia kuluneen vuoden aikana voimakkaasti. Suomen hallitus on päättänyt tuoda kotitalouksien haettavaksi määräaikaisia tukimuotoja, joilla pyritään helpottamaan kansalaisten selviytymistä tulevasta talvesta. Lisätuet eivät koske sähkön verkkopalvelun (sähkön siirto) kustannuksia.

Määräaikainen kotitalouksien sähkövähennys 

Kotitaloudet voivat hakea sähkövähennystä, mikäli 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana vakituisessa asunnossa kulutetusta sähköenergiasta sähkönmyyntiyhtiölle maksettu määrä ylittää 2000 euroa. Vähennyksen määrä on 60 prosenttia alarajan ylittävästä summasta. Tuen enimmäismäärä on 2400 euroa. Vähennys tehdään veroilmoituksen yhteydessä ja se ei vaikuta muihin kotitalousvähennyksiin.

Määräaikainen sähkötuki pientuloisille kotitalouksille

Mikäli kotitaloudessa ei pienituloisuuden takia voida täysimääräisesti hyödyntäa sähkövähennystä, voi Kelalta hakea määräaikaista sähkötukea. Tukea voi saada 1.1.2023–30.4.2023 väliseltä ajalta ja sen edellytyksenä on, että sähkönmyyntiyhtiön laskun suuruus on yli 400 €/kk. Sähkötuen enimmäismäärä on 660 €/kk.

Sähkön määräaikainen ALV-alennus

Sähkönmyyntiyhtiöiden laskuilla arvonlisävero alenee 24 prosentista 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023.

Yleinen asumistuki ja eläkeläisten asumistuki

Asumistukiin tullaan hyväksymään vuoden 2023 aikana enemmän lämmityskuluja kuin aiemmin.

Mitä uutta?

Suunnittele lisäeristäminen hyvin ja rakennuksen ehdoilla

Yläpohjan eristäminen on järkevä tapa pienentää energiakuluja. Hyvä suunnittelu on tärkeää. Aina kannattaa tutustua oman rakennuksen toimintaan ja rakenteisiin kunnolla ja tehdä päätökset niiden mukaan.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
20.9.2023

Sähköasemasaneerauksesta johtuvat jakeluverkon poikkeusjärjestelyt lisäävät sähkökatkoherkkyyttä Pielaveden ja Kiuruveden alueilla lokakuun puolelle

Savon Voiman sähköasemasaneerauksesta johtuvat jakeluverkon poikkeusjärjestelyt lisäävät sähkökatkoherkkyyttä Pielaveden ja Kiuruveden alueilla lokakuun puolelle. Rakentamisen yhteydessä sähköä ohjataan varasyöttöjen varaan, mikä lisää sähkökatkoherkkyyttä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
19.9.2023

Väppi-sovellusta kehitetään asiakasnäkökulmasta

Savon Voiman, Väreen sekä Kuopion Energian yhdessä asiakkailleen tarjoama Väppi-energiasovellus on jatkuvasti kehittyvä asiakasrajapinta.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
15.9.2023

Savon Voima Verkon alueella jälleen luvassa aurinkopaneeleiden huippuvuosi  

Toukokuussa 2023 saavutettiin Savon Voima Verkon alueella aurinkosähköjärjestelmien verkkoon liittämisen kaikkien aikojen ennätyskuukausi. Yli 90 prosenttia järjestelmistä tulee yhä yksityishenkilöiden käyttöön. Suosiosta huolimatta verkkoon liitettyjen järjestelmien nimellisteho on pysynyt viime vuodet tasaisena.  
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
11.9.2023

Hukkalämmön talteenotto on energiaviisautta

Kaukolämpöjärjestelmien teknologiset mahdollisuudet tarjoavat ratkaisuja hukkalämpöjen hyödyntämiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
28.8.2023

Sähköasemasaneerauksesta johtuvat jakeluverkon poikkeusjärjestelyt lisäävät sähkökatkoherkkyyttä Pielaveden kunnan alueella elo–syyskuussa

Aseman saneerauksessa sähköverkko Pielaveden kunnan alueella asetetaan 14.8. alkaen varasyöttöjen varaan, mikä lisää sähkökatkoherkkyyttä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
1.8.2023