Määräaikaiset sähkötuet avuksi kohonneisiin sähkökustannuksiin

Julkaistu 24.11.2022

Sähkökustannukset ovat nousseet kohonneiden sähkön markkinahintojen takia kuluneen vuoden aikana voimakkaasti. Suomen hallitus on päättänyt tuoda kotitalouksien haettavaksi määräaikaisia tukimuotoja, joilla pyritään helpottamaan kansalaisten selviytymistä tulevasta talvesta. Lisätuet eivät koske sähkön verkkopalvelun (sähkön siirto) kustannuksia.

Määräaikainen kotitalouksien sähkövähennys 

Kotitaloudet voivat hakea sähkövähennystä, mikäli 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana vakituisessa asunnossa kulutetusta sähköenergiasta sähkönmyyntiyhtiölle maksettu määrä ylittää 2000 euroa. Vähennyksen määrä on 60 prosenttia alarajan ylittävästä summasta. Tuen enimmäismäärä on 2400 euroa. Vähennys tehdään veroilmoituksen yhteydessä ja se ei vaikuta muihin kotitalousvähennyksiin.

Määräaikainen sähkötuki pientuloisille kotitalouksille

Mikäli kotitaloudessa ei pienituloisuuden takia voida täysimääräisesti hyödyntäa sähkövähennystä, voi Kelalta hakea määräaikaista sähkötukea. Tukea voi saada 1.1.2023–30.4.2023 väliseltä ajalta ja sen edellytyksenä on, että sähkönmyyntiyhtiön laskun suuruus on yli 400 €/kk. Sähkötuen enimmäismäärä on 660 €/kk.

Sähkön määräaikainen ALV-alennus

Sähkönmyyntiyhtiöiden laskuilla arvonlisävero alenee 24 prosentista 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023.

Yleinen asumistuki ja eläkeläisten asumistuki

Asumistukiin tullaan hyväksymään vuoden 2023 aikana enemmän lämmityskuluja kuin aiemmin.

Mitä uutta?

Pohjoissavolaiset ovat säästäneet sähköä maan keskiarvoa enemmän

Savon Voima Verkon toiminta-alueella on käytetty lokakuussa 2022 9,3 prosenttia vähemmän sähköä kuin lokakuussa 2021. Koko maan vastaava luku oli 7 prosenttia. Lisäksi lähes 80 prosenttia pohjoissavolaisista seuraa omaa sähkönkulutustaan joko sähkönlaskun tai sovelluksen kautta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
25.11.2022

Vilja Schepel antaa vinkkejä ikkunoiden uusimista miettivälle

Huolellinen suunnittelu ja rakennuksen alkuperäisten ratkaisujen kunnioittaminen kannattaa muistaa. Ikkunat vaikuttavat moneen asiaan, mm. ilmanvaihtoon.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
16.11.2022

Kodin askareissa valinnat vaikuttavat energiankulutukseen

Viekö pikaohjelma enemmän sähköä kuin kevytohjema? Millä välineellä imurointi on energiatehokkainta? Tässä energiansäästövinkkejä kotitöihin. Vilkaise myös omien laitteiden käyttöohjeet.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
15.11.2022

Vastuullinen energiayhtiö huolehtii kriisissä tehtävästään ja vakaudesta

Venäjän aloittaman Ukrainan sodan takia asetetut pakotteet ovat johtaneet energian hinnannousuun erilaisten venäläisten jakeiden markkinoilta poistumisen takia.
Lue lisää

Blogi, Sähkö,
3.11.2022

Sähköpula – mistä on kyse?

Tämän syksyn aikana esille on noussut mahdollinen sähköpula ja siitä johtuvat kiertävät sähkökatkot. Kokosimme tietopaketin aiheesta. Lue, mistä sähköpulassa on kyse ja miten siihen voi varautua.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Sähkö,
31.10.2022

MottiNetistä apua sähkölämmittäjälle

Puun polttaminen auttaa sähkölämmittäjää välttämään kulutuspiikkejä ja korkeaa sähkön hintaa. Mottinetti on polttopuiden sähköinen nettikauppa. Polttopuuyrittäjä Marjokankaan Pilke tekee polttopuita kaikkialle Suomeen uudella konseptilla.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
30.10.2022