Joroisten Maaveden voimalaitoksella saneerataan vanhat reunapadot ja rakennetaan kalannousuväylä

Julkaistu 5.6.2023

Savon Voima saneeraa kesällä 2023 Joroisten Maaveden vesivoimalaitoksen kanavan reunapadot. Lisäksi vesivoimalaitoksen lähelle Vasaralankoskeen rakennetaan luonnonmukainen kalannousuväylä. Väylä mahdollistaa vaelluskalan nousun vesivoimalaitoksen ohi ja tukee vaelluskalojen elinolosuhteita alueella.

Savon Voiman Joroisten Maaveden vesivoimalaitokselle aloitetaan kesäkuun alussa kanavan reunapatojen saneeraus. Vuosina 1957–59 kaivetun kanavan reunapadot ovat painuneet ja ne saneerataan vastaamaan uusia patoturvallisuuden vaatimuksia. Saneerauksessa 1,8 kilometrin pituisen tulokanavan reunapatojen yläpintaa korotetaan ja asennetaan routaeristykset. Samalla padon harjaa levennetään 4 metriin. Töiden aikana vesivoimalaitos on normaalisti tuotannossa.

Maaveden vesivoimalaitos sijaitsee Maaveden ja Sysmäjärven välissä. Työt kestävät kesän 2023 ajan ja urakan toteuttaa Savon Kuljetus Oy. Töistä saattaa aiheutua melua lähiympäristöön. Pahoittelemme töistä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Joroisten Vasaralankoskeen kalannousuväylä

Savon Voima rakentaa Maaveden voimalaitoksen yhteyteen vuoden 2023 aikana myös luonnonmukaisen kalannousuväylän. Väylä rakennetaan Vasaralankosken vanhaan luonnonuomaan, joka sijaitsee Maaveden ja Sysmään laskevan Kiekanlahden välissä.

Nyt rakennettava kalannousuväylä koostuu luonnonmukaisesta uomasta ja Katajamäentien alittavasta noin 22 metriä pitkästä rumpuputkesta. Väylän kokonaispituus on noin 480 m ja se rakennetaan uomaan, jossa koski on alun perin sijainnut. Tavoitteena on, että uoma ranta-alueinaan säilyy mahdollisimman luonnonmukaisena. Sitä kunnostetaan tarpeen mukaan pohjaa ja luiskia kiveämällä tai sorastamalla niin, että uomasta tulee muodoiltaan ja virtausolosuhteiltaan vaihteleva.

Hanke mahdollistaa vaelluskalan nousun Maaveden vesivoimalaitoksen ohi. Lisäksi hankkeella lisätään Joroisvirran reitille vaelluskaloille lisääntymisalueita, mikä edesauttaa vaelluskalojen elinolosuhteita. Kalannousuväylä myös tukee myöhemmin rakennettavan Liunan kalatien rakentamisen hyötyjä.

Työt alkoivat suunnitelmien mukaan keväällä 2023 puuston raivaamisella. Suunnitelmien mukaan hanke toteutetaan vuoden 2023 aikana. Aikataulu tarkentuu hankkeen urakoitsijan valinnan jälkeen.

Lisätietoja:
Pasi Räsänen, vesivoiman käyttöpäällikkö
pasi.rasanen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä

Tiistaina 21.5. kello 7.30–15.00 välisenä aikana on kaukolämpöverkoston saneeraustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä. Keskeytys koskee kiinteistöjä kaduilla Aallontie, Vihurintie, Tyrskytie ja Vanatie.
Lue lisää

Häiriöt,
21.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joroisissa

Torstaina 23.5. kello 8–14 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joroisissa.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Keskiviikkona 22.5. kello 8–12 välisenä aikana on kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä. Keskeytys johtuu kaukolämpöverkoston huoltotöistä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Varpaisjärvellä

Tiistaina 21.5. klo 6.00 – 10.00 on keskeytys lämmönjakelussa Varpaisjärven koulun ympäristössä, tarkemmin alueella Koivuniementie, Koulutie, Kirjastontie, Kauppatie ja Rivitie.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024