Tiedätkö, miten sähkö kulkee? Tunnistatko erilaiset johdot?

Julkaistu 17.3.2021

Ilmajohtoja korvataan maakaapeleilla nyt myös haja-asutusalueilla. Osa verkosta tulee jatkossakin jäämään maanpinnan yläpuolelle ilmajohdoiksi. Tiedätkö, miltä ne näyttävät maastossa?

Sähkö tuotetaan voimalaitoksilla, joilta se siirretään Fingrid Oy:n ylläpitämään valtakunnalliseen kantaverkkoon. Sen jännite on 110, 220 tai 400 kilovolttia. Sähköasemalla jännite muunnetaan jakeluverkkoon sopivaksi, oman verkkoyhtiön jaettavaksi eteenpäin käyttäjille. Keskijänniteverkossa jännite on yleisimmin 20 kilovolttia. Jakelumuuntamossa jännite muunnetaan edelleen 400 volttiin jaettavaksi pienjänniteverkossa koteihin. Kodit yhdistyvät pienjänniteverkkoon liittymisjohdolla, joka tuo virran sähköpääkeskukseen, josta sähkö jaetaan edelleen erilaisten kodinkoneiden ja laitteiden tarpeisiin.

Suurjännitejohdot tunnistat eristinlautasista

Valtakunnallisessa kantaverkossa käytetään 110–400 kilovoltin suurjännitejohtoja. Lisäksi 110 kilovoltin johtoja on käytössä sähkönjakelussa myös alueellisilla verkkoyhtiöillä. Suurjännitteisillä voimajohdoilla siirretään sähköä pitkiä etäisyyksiä voimalaitoksilta lähemmäksi kulutuskeskuksia. Ne voit tunnistaa eristinketjun pituudesta ja eristinlautasten lukumäärästä.

Johdon jännite Eristinketjun pituus Eristinlautasten lukumäärä
110 kV noin 1 metri 6–8 kpl
220 kV noin 2 metriä 10–12 kpl
400 kV noin 4 metriä 18–12 kpl

Keskijännitteinen ilmajohto on etävalvottu

Keskijänniteverkko (20 kV) kulkee sähköasemien ja jakelumuuntamoiden välillä. Ilmajohtoja näet tavallisimmin teiden varsilla. Tunnistat sellaisen yleisimmin orsirakenteesta, jossa on kolme johtoa joko pienissä koukuissa tai eristimellä erotettuina pylväästä. Ilmajohto on herkkä häiriöille. Osa johdoista on korvattu kaapeloinnilla. Keskijänniteverkko on etävalvottu, joten siinä näkyvät häiriöt näkyvät verkkoyhtiön valvomossa.

Käytössä on myös musta, kierteinen 1 kV:n linja, joka sietää enemmän puiden painoa ja on vähemmän herkkä häiriöille. Tunnistat sen johdosta roikkuvasta ruskeasta kolmiosta ja keltaisesta nauhasta pylvään päässä. Se ei ole etävalvonnan piirissä.

Pienjännitelinja kulkee muuntamolta kotiin

Pienjännitejohto on yleensä musta, kierteinen, ns. AMKA-kaapeli. Se siirtää sähkön loppukäyttäjälle. Pienjännitejohto ei ole etävalvottu.

Erotatko sähkölinjan puhelinlinjasta?

Maastossa kulkee vielä puhelinkaapeleita. Ne ovat mustaa lakritsipötköä muistuttavaa johtoa. Puhelinkaapeli voi kulkea sähköjohdon kanssa samassa pylväässä, usein alimmaisena. Pelkkä puhelinlinja on yleensä sähkölinjaa matalampi. Puhelinlinjan hoito ei kuulu sähköyhtiölle.

Mitä uutta?

Haemme asentajaa kaukolämpötoimintaan

Haemme kunnossapidon moniosaajaa eteläiselle tuotantoalueellemme, pääpaikkana Suonenjoki.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
24.3.2023

Savon Voima etsii startup-kumppaneita Tahkon Ski Lift Pitch -tapahtumassa

Savon Voima aikoo avata energiankäytön dataa startup-kumppaneiden hyödynnettäväksi. Yhteistyön ainoana ehtona on, että lopputulemana on asiakkaille hyötyä tuottava palvelu tai tuote.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pielaveden Virtelantien alueella

Keskiviikkona 22.3.2023 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on lämmönjakelun keskeytys Pielaveden Virtelantien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Torstaina 16.3.2023 kello 8–20 on kaukolämpöverkoston vauriokorjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
15.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa
Lue lisää

Häiriöt,
13.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Tiistaina 7.3.2023 kello 9.00-11.00 välisenä aikana on Pieksämäellä lämmönjakelun keskeytys Ruusalantien alueella
Lue lisää

Häiriöt,
3.3.2023