Miten saisi energiakuluja pienemmäksi talvisin peruslämmöllä olevalla kesämökillä?

Julkaistu 1.11.2023

Jos mökillä ei ole juoksevaa vettä, voi peruslämmön tai kylmilleen jättämisen sijaan kokeilla talvisin kuivanapitolämmitystä.

Vastaamassa energianeuvoja Tommi Tuomi

Mökin talvehtiminen riippuu sekä rakennusmateriaalista että varustetasosta. Jos mökkiin tulee vesijohto tai mökki on lämpöeristetty, sisälämmön pitää olla kovimmillakin pakkasilla niin korkea, ettei jäätymisen vaaraa ole.

– Jos vapaa-ajanasunto on niin hyvin varusteltu, että siellä on vesivessa ja astianpesukone, paras ratkaisu on peruslämmöksi kutsuttu ylläpitolämmitys. Sisälämpötila säädetään noin 10 asteeseen, mikä säästää merkittävästi talvikaudella. Jotta vesijohdot ja vesikalusteet eivät jäädy, on varmistettava, ettei sisälämpötila kovimmillakaan pakkasilla putoa alle 10 asteen. Muissa tiloissa – joissa vesijohtoja tai vesikalusteita ei ole – sisälämpötila voi olla alhaisempi, kunhan se on ulkolämpötilaa korkeampi, ketoo energianeuvoja Tommi Tuomi.

Jos hirsimökkiä ei ole lämpöeristetty eikä siinä ole vesivaraajaa tai vesijohtoa, sähkölaskussa on mahdollisuus säästää tuntuvastikin ilman kosteusvaurioiden vaaraa.

Ratkaisu on nimeltään kuivanapitolämmitys

Kuivanapitolämmityksessä mökin sisälämpötilaa pidetään ainakin muutama aste ulkolämpötilaa korkeampana, mikä riittää pitämään liiallisen kosteuden poissa rakenteista. Jo yksi noin 500–600 watin lämmitin voi riittää keskikokoisen, noin 30–70 neliön suuruisen mökin kuivanapitolämmitykseen. Lämmitin laitetaan suunnilleen keskelle mökkiä.

– Kuivanapitolämmitykseenkin suosittelen mieluiten ilmalämpöpumppua. Jos ilmalämpöpumppua ei ole eikä sellaista ole mahdollista hankkia talveksi, kannattaa hankkia pieni, kannettava sähköpatteri. Näin siinäkin tapauksessa, että mökissä olisi kiinteät sähköpatterit.

Ikkunoiden alle sijoitetut kiinteät sähköpatterit ovat käteviä asumismukavuuden kannalta, mutta tyhjää mökkiä lämmitettäessä ne ovat energiatehoton ja kallis ratkaisu muun muassa suurten lämpöhäviöiden vuoksi. Lämpötilan lisäksi on huolehdittava mökin ilmanvaihdosta, ja siksi huoneiden väliset ovet on pidettävä aina talvikautena auki.

Kaikkein halvin säästöniksi edellyttää vain muutaman euron investoinnin

Kesämökin jokaiseen huoneeseen kannattaa hankkia oma lämpömittari. Se helpottaa lämpötila-asetusten hienosäätöä. Yleensä lämpömittareita on mökissä vain yksi. Lämpötila kuitenkin vaihtelee huomattavasti mökin eri huoneissa ja tiloissa.

Katso oman alueesi energianeuvoja:

Energianeuvojat maakunnissa

Mitä uutta?

Savon Voima investoi sähköiseen lämmöntuotantoon Keiteleelle

Savon Voima investoi Keiteleelle nykyaikaiseen sähkökattilaan, jolla varmistetaan kustannustehokas kaukolämmöntuotanto monipuolistamalla kaukolämmön energialähteitä ja vähennetään polttoon perustuvaa lämmöntuotantoa. Sähkökattilainvestoinnin kokonaiskustannusarvio on 980 000 euroa, ja sen on määrä valmistua kevään 2025 aikana.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
3.10.2024

Uusi palvelusivu avattu suuryrityksille sekä hankekehittäjille

Savon Voima Verkko avasi uuden palvelusivun, jolla tarjotaan suora asiakaspalveluyhteys suuryrityksille sekä hankekehittäjille, joilla on tarve löytää liittymään liittyviä ratkaisuja yli yhden megawatin teholuokassa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
2.10.2024

Asiakaspalvelu sulkeutuu pe 4.10. poikkeuksellisesti kello 13.30

Savon Voiman asiakaspalvelun puhelinpalvelu numerossa 017 224 400, teknisen palvelun puhelinpalvelut sekä chat-palvelu suljetaan perjantaina 4.10.2024 poikkeuksellisesti koulutuksen vuoksi jo kello 13.30.
Lue lisää

Ajankohtaista,
30.9.2024

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2024: Lämmin kesä tasoitti energiankysyntää

Konsernin liikevaihto oli 157,4 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 6,5 prosenttia.
Lue lisää

Ajankohtaista,
30.9.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Sepänkadun alueella

Maanantaina 30.9.2024 kello 7.30–14.30 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Sepänkadun alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
30.9.2024

Savon Voima Verkon saneeraus Kinnarin ja Timolan välillä etenee suunnitellusti

Tällä hetkellä alueen verkkoa on kaapeloitu yhteensä 22 kilometriä, ja hankkeen on määrä valmistua vuoden 2025 aikana, jolloin uusi verkko otetaan kokonaisuudessaan käyttöön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
25.9.2024