Miten saisi energiakuluja pienemmäksi talvisin peruslämmöllä olevalla kesämökillä?

Julkaistu 1.11.2023

Jos mökillä ei ole juoksevaa vettä, voi peruslämmön tai kylmilleen jättämisen sijaan kokeilla talvisin kuivanapitolämmitystä.

Vastaamassa energianeuvoja Tommi Tuomi

Mökin talvehtiminen riippuu sekä rakennusmateriaalista että varustetasosta. Jos mökkiin tulee vesijohto tai mökki on lämpöeristetty, sisälämmön pitää olla kovimmillakin pakkasilla niin korkea, ettei jäätymisen vaaraa ole.

– Jos vapaa-ajanasunto on niin hyvin varusteltu, että siellä on vesivessa ja astianpesukone, paras ratkaisu on peruslämmöksi kutsuttu ylläpitolämmitys. Sisälämpötila säädetään noin 10 asteeseen, mikä säästää merkittävästi talvikaudella. Jotta vesijohdot ja vesikalusteet eivät jäädy, on varmistettava, ettei sisälämpötila kovimmillakaan pakkasilla putoa alle 10 asteen. Muissa tiloissa – joissa vesijohtoja tai vesikalusteita ei ole – sisälämpötila voi olla alhaisempi, kunhan se on ulkolämpötilaa korkeampi, ketoo energianeuvoja Tommi Tuomi.

Jos hirsimökkiä ei ole lämpöeristetty eikä siinä ole vesivaraajaa tai vesijohtoa, sähkölaskussa on mahdollisuus säästää tuntuvastikin ilman kosteusvaurioiden vaaraa.

Ratkaisu on nimeltään kuivanapitolämmitys

Kuivanapitolämmityksessä mökin sisälämpötilaa pidetään ainakin muutama aste ulkolämpötilaa korkeampana, mikä riittää pitämään liiallisen kosteuden poissa rakenteista. Jo yksi noin 500–600 watin lämmitin voi riittää keskikokoisen, noin 30–70 neliön suuruisen mökin kuivanapitolämmitykseen. Lämmitin laitetaan suunnilleen keskelle mökkiä.

– Kuivanapitolämmitykseenkin suosittelen mieluiten ilmalämpöpumppua. Jos ilmalämpöpumppua ei ole eikä sellaista ole mahdollista hankkia talveksi, kannattaa hankkia pieni, kannettava sähköpatteri. Näin siinäkin tapauksessa, että mökissä olisi kiinteät sähköpatterit.

Ikkunoiden alle sijoitetut kiinteät sähköpatterit ovat käteviä asumismukavuuden kannalta, mutta tyhjää mökkiä lämmitettäessä ne ovat energiatehoton ja kallis ratkaisu muun muassa suurten lämpöhäviöiden vuoksi. Lämpötilan lisäksi on huolehdittava mökin ilmanvaihdosta, ja siksi huoneiden väliset ovet on pidettävä aina talvikautena auki.

Kaikkein halvin säästöniksi edellyttää vain muutaman euron investoinnin

Kesämökin jokaiseen huoneeseen kannattaa hankkia oma lämpömittari. Se helpottaa lämpötila-asetusten hienosäätöä. Yleensä lämpömittareita on mökissä vain yksi. Lämpötila kuitenkin vaihtelee huomattavasti mökin eri huoneissa ja tiloissa.

Katso oman alueesi energianeuvoja:

Energianeuvojat maakunnissa

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Tiistaina 25.6.2024 kello 08.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa. Keskeytys koskee kiinteistöjä Päiviönkadun, Riistakadun, Rantakadun, Haukiniemenkadun, Iivolankadun, Kirkkopuistonkadun ja Louhenkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
20.6.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 24.6.2024 kello 10–16 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
19.6.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Pieksämäellä kaukolämmön toimituksessa äkillinen katko

Pieksämäellä on sattunut kaukolämpöverkostoon putkirikko, mistä johtuen Pieksämäellä on tällä hetkellä äkillinen kaukolämmön jakelukatko.
Lue lisää

Häiriöt,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024