Miten saisi energiakuluja pienemmäksi talvisin peruslämmöllä olevalla kesämökillä?

Julkaistu 1.11.2023

Jos mökillä ei ole juoksevaa vettä, voi peruslämmön tai kylmilleen jättämisen sijaan kokeilla talvisin kuivanapitolämmitystä.

Vastaamassa energianeuvoja Tommi Tuomi

Mökin talvehtiminen riippuu sekä rakennusmateriaalista että varustetasosta. Jos mökkiin tulee vesijohto tai mökki on lämpöeristetty, sisälämmön pitää olla kovimmillakin pakkasilla niin korkea, ettei jäätymisen vaaraa ole.

– Jos vapaa-ajanasunto on niin hyvin varusteltu, että siellä on vesivessa ja astianpesukone, paras ratkaisu on peruslämmöksi kutsuttu ylläpitolämmitys. Sisälämpötila säädetään noin 10 asteeseen, mikä säästää merkittävästi talvikaudella. Jotta vesijohdot ja vesikalusteet eivät jäädy, on varmistettava, ettei sisälämpötila kovimmillakaan pakkasilla putoa alle 10 asteen. Muissa tiloissa – joissa vesijohtoja tai vesikalusteita ei ole – sisälämpötila voi olla alhaisempi, kunhan se on ulkolämpötilaa korkeampi, ketoo energianeuvoja Tommi Tuomi.

Jos hirsimökkiä ei ole lämpöeristetty eikä siinä ole vesivaraajaa tai vesijohtoa, sähkölaskussa on mahdollisuus säästää tuntuvastikin ilman kosteusvaurioiden vaaraa.

Ratkaisu on nimeltään kuivanapitolämmitys

Kuivanapitolämmityksessä mökin sisälämpötilaa pidetään ainakin muutama aste ulkolämpötilaa korkeampana, mikä riittää pitämään liiallisen kosteuden poissa rakenteista. Jo yksi noin 500–600 watin lämmitin voi riittää keskikokoisen, noin 30–70 neliön suuruisen mökin kuivanapitolämmitykseen. Lämmitin laitetaan suunnilleen keskelle mökkiä.

– Kuivanapitolämmitykseenkin suosittelen mieluiten ilmalämpöpumppua. Jos ilmalämpöpumppua ei ole eikä sellaista ole mahdollista hankkia talveksi, kannattaa hankkia pieni, kannettava sähköpatteri. Näin siinäkin tapauksessa, että mökissä olisi kiinteät sähköpatterit.

Ikkunoiden alle sijoitetut kiinteät sähköpatterit ovat käteviä asumismukavuuden kannalta, mutta tyhjää mökkiä lämmitettäessä ne ovat energiatehoton ja kallis ratkaisu muun muassa suurten lämpöhäviöiden vuoksi. Lämpötilan lisäksi on huolehdittava mökin ilmanvaihdosta, ja siksi huoneiden väliset ovet on pidettävä aina talvikautena auki.

Kaikkein halvin säästöniksi edellyttää vain muutaman euron investoinnin

Kesämökin jokaiseen huoneeseen kannattaa hankkia oma lämpömittari. Se helpottaa lämpötila-asetusten hienosäätöä. Yleensä lämpömittareita on mökissä vain yksi. Lämpötila kuitenkin vaihtelee huomattavasti mökin eri huoneissa ja tiloissa.

Katso oman alueesi energianeuvoja:

Energianeuvojat maakunnissa

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024