Teetkö itse omat polttopuut metsäpalstalta? Tässä vinkkejä klapien tekoon

Julkaistu 2.1.2019

Mikä on oikea aika kaataa polttopuut? Mistä löytyisi polttopuupalsta?

Metsässä puut karsitaan ja katkotaan kuljetuksen kannalta sopivaan mittaan. Jos siirto tapahtuu traktorin metsäperävaunulla, ohuemmat rangat voivat olla pituudeltaan 4−5 metriä. Puut pinotaan ajouran viereen kourakasoihin. Kasan alle ei kannata jättää havuja, sillä ne tulevat helposti kuormaimella mukaan. Käsivoimin metsästä tuotavat puut voivat olla esimerkiksi kolmemetrisiä, jos paino ei ole kantajalle liian suuri.

Pitkien rankojen kuljettaminen turvallisesti henkilöauton perävaunulla on hankalaa. Puut eivät saa peittää takavaloja eikä kuorma saa sivusuunnassa ulottua perävaunun laitojen yli. Takalaidan saa ylittää enintään kahdella metrillä, mutta jo metrin ylitys on merkittävä punaisella tai punakeltaisella merkkilipulla. Kuorman kunnollinen sitominen onkin tärkeää, samoin perävaunun oikean painopisteen ja kantavuuden huomiointi.

Jos puut on mahdollista katkoa jo ennen kuljetusta, matka taittuu turvallisemmin, kun klapit on laitojen sisäpuolella peitettynä verkolla tai kuormapeitteellä. Ja ylimääräiset roskat, sahanpurut ja moottorisahan pärinä jäävät metsään. Polttopuiden katkominen onnistuu hyvin moottorisahalla, ja sopiva sahapukki syntyy vaikka muutamasta laudasta. Moottorisahalla katkottujen puiden halkominen käy kirveelläkin yllättävän nopeasti.

Oikeanlaiset varusteet suojaavat polttopuuntekijää

Polttopuiden tekijä pärjää halutessaan pienillä varusteilla. Moottorisaha kannattaa olla hyvälaatuinen, mutta keveimmästä painoluokasta. Kalliimpi ostohinta tulee takaisin vuosien myötä. Rankojen karsinassa yhden käden vesuri toimii hyvin. Näiden lisäksi puun tekijä tarvitsee metsätöihin sopivat suojavaatteet ja metsurin kypärän. Saappaissa ja housuissa on hyvä olla sahan teräketjun pysäyttävät viiltosuojat. Tällaisen perusvarustuksen hankintahinta on tuhannen euron luokkaa.

Tarjolla on toki paljon työtä helpottavia ja nopeuttavia laitteita. Puutavarakärryllä varustettu mönkijä on varmasti hyödyllinen ja automaattiklapikone osaa katkoa sekä halkoa puut tekijän seuratessa vierestä. Koneellistamisen myötä kustannukset nousevat nopeasti ja taloudellisuus pitää ajatella uudelta pohjalta.

Mikä on oikea aika kaataa polttopuita?

Polttopuuntekemisessä oikea ajoitus helpottaa työtä. Kasvavan puun kosteus on 40−60 prosenttia ja se vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Pienimmillään nestemäärä on heinä−elokuussa, eli silloin kaadetussa puussa on vähemmän kuivatettavaa. Kuivuminen taas on tehokkainta keväällä ja alkukesästä, silloin klapit tulisi olla halottuina tuulisessa paikassa auringonpaisteessa. Kuivatusvaiheessa säilytys mahdollisimman ilmavasti, myös puiden alla pitää ilman vaihtua. Ulkokuivatuksessa on mahdollista päästä lähelle 20 prosentin kosteutta, mutta parhaimmillaan klapit ovat vielä joitakin päiviä lämpimässä säilytettyinä ennen polttoa. Jos polttopuita kaadetaan kesällä, voi lehtipuut jättää karsimatta muutaman viikon ajaksi. Kun runko on katkaistu ja irti maasta, poistuu kosteutta tehokkaasti kuivuvien lehtien kautta. Tätä menetelmää kutsutaan rasiin kaatamiseksi, ja sillä saadaan puun kosteus lyhyessä ajassa 30−40 prosenttiin. Klapit jatkavat kuivumistaan vuosia, joten varastossakin on hyvä olla riittävä ilmanvaihto. Useita vuosia kuivuneen klapin kosteus voi olla jopa alle 15 %.

Mistä löytyisi polttopuupalsta?

Polttopuuntekeminen on hyvä harrastus, jossa kunto kohenee ja mieli virkistyy.  Bonuksena tulee vielä säästöä energiakuluihin, kun talvipakkasilla voi sytyttää takassa omatekemät klapit.

Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa, useat siis tekevät polttopuunsa omasta metsästä.  Kaikilla kiinnostuneilla ei kuitenkaan omaa metsää ole, sopivat palstat on silloin etsittävä muualta. Yksinkertaisin tapa on katsella ympärilleen, ja sitten mieluisan työmaan löydettyään selvittää omistaja ja kysyä lupa. Kunnilla ja kaupungeillakin on usein tarjolla sopivia palstoja. Monesti metsän omistajalle on hyötyä polttopuiden keräämisestä, joten sopimukseen voi päästä ilman rahaakin. Lihasvoimin koottavat puut olisi hyvä löytyä ajoteiden varsilta tai sitten sopia kuljetuksesta sopivaa kalustoa omistavan isännän kanssa.

Millainen puu joutaa polttopuuksi?

Metsistä korjataan muuhun jalostukseen kelpaamaton puuaines yhä useammin teollisuuden energiakäyttöön. Harvennusalueilla tehdään kuitenkin myös ennakkoraivauksia, jolloin kuitupuuta pienemmät puut kaadetaan maahan. Tällainen harvennusalue on ehkä kaikkein parasta polttopuiden kokoamisen kannalta. Rangat on helppo karsia vaikka vesurilla, ja omat polttoainekustannukset pysyvät minimissä. Teiden varsille, peltojen reunoille ja taimikoihin kasvaa nopeasti lehtipuita, jotka on joka tapauksessa raivattava pois.  Selkeiden alueiden raivaus ei vaadi metsänhoidollista ammattitaitoa, joten metsänomistajan on helppo luvata urakka tuntemattomallekin tekijälle. Kokemuksen karttuessa metsässä voi tehdä myös harvennushakkuita, kunhan siihen saa omistajalta luvan. Kovin isoja alueita ei kuitenkaan kannata harrasteena ottaa. Ensiharvennuksessa poistettavan puun määrä hehtaarilta voi olla jopa 70 kiintokuutiometriä, josta tulisi n. 175 kuution klapikasa.

Polttopuiksi kelpaavat myös lahovikaiset ja pystyyn kuivuneet havupuut. Lämpöarvo ei ole yhtä hyvä kuin tuoreena kaadetussa koivuklapissa, minkä huomaa jo puiden painosta. Pinokuutiometri kuivaa koivuklapia vastaa energiasisällöltään 1700 kWh sähköä.

Mitä uutta?

Savon Voima mukaan uuteen aurinkovoimayhtiöön – yritys aikoo rakentaa Suomeen kymmeniä uusia aurinkopuistoja 

Neljän suomalaisen energiayhtiön perustama uusi aurinkovoimayhtiö Suomen Aurinkovoima Oy on aloittanut toimintansa. Yhtiö vastaa Suomen kasvavaan uusiutuvan energian tarpeeseen rakentamalla merkittävästi lisää aurinkovoimaa vuoteen 2030 mennessä.
Lue lisää

Ajankohtaista,
5.2.2025

SiiPe liikuttaa nuoria

Savon Voiman ja SiiPen yhteistyön myötä SiiPe on toteuttanut mm. pesiskouluja ja tarjonnut savolaisille nuorille lukuisia mahdollisuuksia tutustua pesäpallon saloihin. Savon Voima on Siilinjärveläisen pesäpalloseura SiiPe yksi pääyhteistyökumppaneista kausina 2024 ja 2025. 
Lue lisää

Ajankohtaista, Kumppanuus,
5.2.2025

Savon Voima Verkko on ottanut käyttöön asiakasviestit huoltoraivauksista

Savon Voima Verkko on ottanut käyttöön automaattiset asiakasviestit, jotka tiedottavat asiakkaitamme heidän alueellaan tehtävistä sähköverkon huoltoraivauksista. Tieto alueella suoritettavasta raivauksesta lähetetään asiakkaille sähköpostilla sekä tekstiviestillä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
3.2.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Perjantaina 31.1.2025 kello 08.00–12.00 on kaukolämpöverkoston korjaustöistä johtuva jakelukeskeytys kaukolämmön toimituksessa Joensuussa Eteläkadun, Länsikadun, Louhelankadun, Merimiehenkadun ja Sepänkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
31.1.2025

Sähkömittareiden vaihtoon vetoavia remonttihuijauksia liikkeellä

Alueellamme liikkuu tahoja, jotka tarjoavat tarpeettomia sähkökeskuksien remontteja tai muita sähköihin liittyviä remontteja vedoten uusien sähkömittareiden vaihtoon. Mittarien vaihto ei edellytä sähkökeskuksen tai -järjestelmän remontteja.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
29.1.2025

Savon Voiman kaukolämmön päästöt laskivat jälleen

Päästöjen vähentymisen taustalla ovat pitkäjänteiset mittavat investoinnit sekä uusiutuviin polttoaineisiin ja energiatehokkuuteen panostaminen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
29.1.2025