Tee itse maukas ja terveellinen välipala – omat välipalapatukat antavat oikeanlaista energiaa
Itse tehdyillä välipalapatukoilla saa mukavaa vaihtelua vaikkapa retkieväisiin tai koululaisen välipalaksi. Sovella reseptejä oman maun mukaan.
Pienellä vaivalla saat tehtyä itse omat patukkasi vaikka välipalaksi energiaa antamaan. Näin täytät paremmin omaa energiantarvettasi ja tiedät varmasti, mitä syöt. Sovella reseptejä oman makusi mukaan. Perusmassaksi käyvät kaura- ja muut hiutaleet tai taateli ja pähkinät. Siemenet, kuivatut hedelmät ja marjat tuovat täyteläisyyttä. Paista uunissa tai sekoittele raakana. Tehosekoitin tai monitoimikone on hyvänä apuna.
Kokeile! Tekeminen on hauskaa, ja valmiit luomukset on helppo ottaa evääksi vaikka salille tai lenkille tai napsia välipalana jääkaapista. Näillä jaksat kevääseen.
Välipalapatukat
(6 isoa tai 12 pienempää)
Valmistusaineet:
- ½ dl rypsi- tai avokadoöljyä
- ½ dl appelsiini- tai omenatuoremehua
- 1 dl siirappia tai hunajaa
- 4 dl Pikakaura+Kuitu-hiutaleita
- (tai tattari-, neljän viljan- tai
- ruishiutaleita)
- 1 dl kuivattuja papaija- ja
- mangosuikaleita
- 1 dl rusinoita
- 1 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
- 1 dl kuivattuja mustikoita, puolukoita tai karpaloita
- 1 dl saksanpähkinä- tai mantelirouhetta
Valmistusohje:
Kuumenna isohkossa kattilassa öljy, mehu ja siirappi (tai hunaja) kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää muut aineet joukkoon sekoittaen paksuksi tahnaksi.
Aseta leivinpaperi suorakaiteen muotoisen uunivuoan pohjalle ja reunoille. Voitele öljyllä. Painele taikina tiiviisti matalaksi levyksi paperin päälle vuokaan.
Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20–25 minuuttia riippuen vuoan koosta eli reunojen paksuudesta. Leikkaa jäähtyneenä pitkiksi patukoiksi.
Resepti: Myllyn Paras Oy
Proteiinipallot
Valmistusaineet:
- ½ pkt (à 250 g) kuivattua taatelia
- n. 2 rkl vettä
- 2 annospussia (à 34 g) Valio Profeel
- -proteiinivälipalajauhetta
- Pinnalle pakastekuivattua vadelmaa, pähkinärouhetta, kookoshiutaleita, kaakaonibsejä.
Valmistusohje:
Paloittele taateli tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää vettä muutamassa erässä. Lisää lopuksi välipalajauhe. Käytä konetta, kunnes massa on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista.
Pyörittele massasta 12 palloa. Kierittele halutessasi rouheissa tai hiutaleissa.
Nauti makeisten tapaan kahvin kanssa tai herkkuhetkinä.
Proteiinipallot säilyvät huoneenlämmössä muutaman päivän, jääkaapissa useamman viikon ja pakastimessa muutaman kuukauden.
Vinkki: Kokeile ohjeessa myös heraproteiinijauhetta. Resepti: Valio
Katrin kommentti:
”Nämä ovat oikein oivia välipalavaihtoehtoja ja tuovat mukavaa vaihtelua vaikkapa pyöräretken eväisiin. Öljyt, siemenet ja pähkinät antavat meille hyvän annoksen tarvitsemiamme pehmeitä rasvoja. Hiutaleet, leseet sekä kuivatut hedelmät ja marjat puolestaan turvaavat kuidun saantiamme. Sen avulla jaksamme pitkään, sillä kuidun ansiosta välipalan energia vapautuu hitaammin. Proteiini puolestaan pitää ikävää nälkää pidempään loitolla. Menee kokeiluun!”