Sähköinen asiointi

Painekattila säästää reilusti aikaa ja energiaa – mutta millaista on kokata painekattilan kanssa?

Julkaistu 30.1.2019

Painekattila pitää pintansa keittiössä, eikä ihme, sillä se säästää niin aikaa kuin energiaakin. Ensin vain täytyy unohtaa ikivanhat mielikuvat kattoon lentäneestä tillilihasta.

Markkinoilla on useampien valmistajien painekattiloita, joista valitsimme testattavaksi Opan 5,5 litran Eco-kattilan.  Perusteellisesta käyttöohjeesta selviää kattilan käyttöperiaatteet ja erilaisten ruokien kypsennysohjeet. Käyttöohjeessa esitetyt keittoajat ovat  hämmästyttävän lyhyitä. Painekattilan juju piilee siinä, että esimerkiksi paineventtiilin ollessa asennossa 2, kattilaan muodostuu 1,2 baarin paine ja noin 120 asteen lämpö.

Testataanpa, miten kokkaus sujuu

Täytämme kattilan kuorituilla perunoilla ja vedellä siten, että vähintään 1/3 kattilan tilavuudesta on käytössä. Se on ohjeiden mukaan minimimäärä. Sitten painekansi  huolellisesti paikoilleen, paineensäätöventtiili asentoon 2 ja liesi  päälle täydelle teholle. Hetkeen ei tapahdu mitään, mutta noin 5 minuutin päästä pieni punainen varoventtiili pompsahtaa esille, kuten pitääkin.

Sitten naksuu ja kohisee vaimeasti, kunnes paineensäätöventtiilistä alkaa tulla höyryä ja viheltävää ääntä. Tässä vaiheessa pienennetään lieden virtaa.  Kun 8 minuuttia on kulunut, siirretään kattila pois kuumalta levyltä. Nyt pitäisi päästellä paineita. Käännämme venttiiliä varovasti kaukaa kurkottaen, ja kattila suhisee tulikuumaa höyryä ulos kovalla paineella. Asteittaisen paineen poiston jälkeen punainen varoventtiili vetäytyy kannen uumeniin ja hetken odottelun jälkeen avataan varovasti kansi. A’vot, siellä köllöttää kattilassa kypsät ja mureat potut!

Painekattila on tiedostavan kuluttajan valinta

Painekattilassa parasta on ajan ja energian säästö, joilla voi hyvin perustella kattilan hintavuutta. Kiireisessä perheen arjessa noin 70 prosentin ajansäästö iltaruoan teossa tuo ruokalistaan myös sellaiset herkut, jotka tähän asti ovat rajoittuneet vain viikonloppuihin pitkän keittoaikansa takia.  Energiansäästö on vähintään yhtä tärkeä käyttöperuste, sillä normaalisti pitkän kypsymisajan vaativat ruoat kypsyvät 60 prosenttia vähemmällä energialla ja nopeammin valmistuvat vähintään 30 prosenttia vähemmällä energialla. Hyviä raaka-aineita ja terveellisyyttä arvostavaa puhuttelee myös se, että hapettomassa tilassa kypsennetyn ruoan maku, väri ja ravintoaineet säilyvät perinteistä kypsennystä parempina.

Painekattilan käyttöohjeeseen kannattaa tutustua huolellisesti ja olla varovainen tulikuuman höyryn kanssa. Varsinkin täydestä kattilasta paineita ei pidä laskea liian hätäisesti.

Esimerkkejä paineellisista kypsennysajoista

Herne- tai hirvikeitto, 25 min
Lihakeitto possusta, 10-20 min
Vihanneskeitto, 6-8 min
Vihannekset, 6-8 min
Perunat, 6-8 min
Karjalan paisti, 6-8 min
Paahtopaisti, 40-50 min
Haudutettu kala ja perunat, 6-8 min

Mitä uutta?

Haemme käyttöpäällikköä Savon Voima Verkolle

Puhdas siirtymä vaatii yhä enemmän dynaamisuutta sähköverkoilta ja tässä roolissa pääset mukaan varmistamaan sähköverkkomme toimivuutta ja joustavuutta – edistämään kestävää kehitystä kanssamme!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2025

Savon Voiman kaukolämpö 50 vuotta: kestävän kehityksen rakentamista – merkittävimpiä tapahtumia vuosien varrelta

Savon Voiman kaukolämpöliiketoiminta on kasvanut ja kulkenut pitkän matkan 50 vuoden aikana, ja sen kehitys on ollut täynnä merkittäviä tapahtumia ja investointeja, jotka ovat edistäneet kestävää kehitystä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
23.4.2025

Lintulapuin varustettuja ilmajohtoja korvattiin maakaapelilla Vieremän Valkeiskylällä

Maakaapeloinnin edetessä maisema siistiytyy ja ympäristöstä tulee entistä turvallisempi myös linnuille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
17.4.2025

Fingridin Kuopion Iloharjun sähköaseman muutostyöt voivat heikentää sähkön toimitusvarmuutta Savon Voiman toimialueella kevään ja kesän aikana

Toimitusvarmuus voi heikentyä tilapäisesti Savon Voima Verkon Kuopion etelän sekä pohjoisen puolisilla alueilla kuten, Siilinjärvellä, Suonenjoella, Rautalammella, Tervossa, Konnevedellä, Vesannolla, Keiteleellä, Pielavedellä, Maaningalla ja Jäppilässä.
Lue lisää

Häiriöt,
16.4.2025

Savon Voiman Suonenjoen kaukolämmöntuotannon ennustepohjaisella optimoinnilla merkittävä parannus energiatehokkuuteen 

Toteutimme maaliskuussa Suonenjoen biolämpölaitoksella kaukolämpöverkon lämmöntuotannon ennustepohjaisen optimoinnin, jonka tavoitteena oli parantaa energiatehokkuutta ja vähentää verkkoon syötetyn veden ylimääräistä lämpökuormaa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
15.4.2025

Savon Voima Oyj:n yhtiökokoustiedote 2025

Savon Voima Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 9.4.2025 Siilinjärvellä. Emoyhtiön ja konsernin tuloslaskelma ja tase edelliseltä tilikaudelta vahvistettiin yhtiökokouksessa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.4.2025