Pohjoissavolaiset ovat säästäneet sähköä maan keskiarvoa enemmän

Julkaistu 25.11.2022

Savon Voima Verkon toiminta-alueella on käytetty lokakuussa 2022 9,3 prosenttia vähemmän sähköä kuin lokakuussa 2021. Koko maan vastaava luku oli 7 prosenttia. Lisäksi lähes 80 prosenttia pohjoissavolaisista seuraa omaa sähkönkulutustaan joko sähkölaskun tai sovelluksen kautta.

Pohjoissavolaiset ovat ottaneet tänä syksynä sähkön säästön tosissaan. Savon Voima Verkon toiminta-alueen asiakkaat ovat käyttäneet sähköä 9,3 prosenttia vähemmän tämän vuoden lokakuussa verrattuna vuodentakaiseen. Sään mahdollinen vaikutus on huomioitu luvussa. Fingridin julkaisema vastaava luku koko maan osalta on 7 prosenttia.

–  On erittäin hienoa, että alueemme asiakkaat ovat reagoineet sähkönkulutuksen säästötoiveisiin ja valmistautuminen sähköpulaan otetaan tosissaan. Kiitos kaikille asiakkaillemme, jotka olette lähteneet mukaan tähän yhteiseen asiaan, sanoo Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Lauri Siltanen.

Julkisuudessa Fingrid on arvioinut, että sähkönkäytön huipputilanteessa 10 prosentin säästö sähkössä vastaa jo lähes Olkiluoto 3:n tuotantotehoa. Siltasen mukaan arvio on hyvä luku antamaan suuntaa tavoitellulle säästölle.

– 10 prosenttia vähemmän sähkönkulutusta auttaa paljon tiukassa tilanteessa. Olemme verkkoalueellamme hyvin lähellä tuota lukua ja siksi olen toiveikas, että tulemme kantamaan osuutemme tässä kriisissä. Nyt onkin tärkeää jatkaa hyvin alkaneita säästötoimenpiteitä talven yli ja kiriä vielä vähintään se puuttuva 0,7 prosenttia.

Lähes 80 prosenttia seuraa jo sähkönkulutustaan

Mahdollisuus vielä suurempaan sähkön säästöön on hyvä, sillä Savon Voiman teettämän kyselytutkimuksen* mukaan 78 prosenttia pohjoissavolaisista seuraa jo nyt sähkönkulutustaan säännöllisesti tai silloin tällöin. Erityisen aktiivisia seuraamaan sähkönkulutusta ovat 65–75-vuotiaat, joista 87 prosenttia seuraa sähkönkulutustaan. Kulutuksen seurantaan käytetään yleisimmin sähkölaskua, jota seuraa 64 prosenttia sähkönkulutusta seuraavista. Myös erilaiset sovellukset, kuten Savon Voiman asiakkaille tarjottava Väppi, ovat suosittuja ja 60 prosenttia vastaajista käyttää niitä sähkönkulutuksen seurantaan.

Omaa kulutusta voi seurata myös mittareilla. Savon Voima on toimittanut toiminta-alueensa kirjastoihin energiankulutusmittareita ja pintalämpömittareita asiakkaiden lainattavaksi. Jo vuosia sitten alkanutta yhteistyötä on laajennettu tänä syksynä ja nyt mittareita löytyy lähes kaikista toiminta-alueen kirjastoista. Mittarit ovat olleet viime aikoina hyvin suosittuja.

–  Meidän tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme konkreettisia välineitä ja palveluita sähkön säästöön, koska oman sähkönkulutuksen seuranta ja ymmärtäminen, ovat ensimmäinen askel säästämiseen. Mittareiden suosio yhdessä tutkimuksen lukujen kanssa valaa uskoa siihen, että tekemillämme toimenpiteillä ja viestinnällä sähköpulasta on ollut merkitystä, Siltanen summaa.

*Savon Voima teetätti loka-marraskuussa 2022 Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin energiankäyttöä sekä siihen liittyviä asenteita ja ajatuksia. Kyselyn toteutti Pohjoisranta BWC ja data kerättiin Bilendin M3 Research -verkkopaneelissa. Tulokset ovat alueellisesti edustavia.  

Lisätietoja:
Lauri Siltanen
toimitusjohtaja, Savon Voima Verkko
lauri.siltanen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024