Paikallinen kaukolämpö tarjoaa vakautta myllertävien energiamarkkinoiden keskellä
Vuosi 2021 oli merkillinen energiavuosi. Vuosi jää varmasti monelle muistiin korkeista sähkön energiahinnoista ja Euroopan energiakriisistä, joista kirjoiteltiin varsinkin loppuvuoden aikana lähes viikoittain.
Vuosi 2021 toteutui totuttua kylmempänä, mikä lisäsi energiankulutusta ja sitä kautta osaltaan myös kustannuksia. Muutos oli erittäin iso, varsinkin jos verrataan tilannetta vuoden takaiseen. Vuonna 2020 alkuvuoden talvi oli hyvin leuto, sähkön markkinahinnat makasivat ennätysalhaisina ja polttoaineiden hinnat olivat maailmanlaajuisesti matalalla tasolla koronapandemian aiheuttaman taloushäiriön vuoksi.
Myllertävien energiamarkkinoiden vaikutukset meidän jokaisen elämään ovat vaihtelevat. Polttonesteiden hinnan nousu on tuntunut kukkarossa autoa tankatessa, markkinahintaan perustuva sähkölasku on voinut järkyttää suuruudellaan, tai kiinteistön lämmityskustannukset ovat huimanneet päätä. Toisaalta määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus on voinut suojata asiakasta sähkön hinnan vaihteluilta, koronan aiheuttama etä-/hybridityö on mahdollisesti vähentänyt autoilun tarvetta tai energiansäästötoimenpiteillä on aikaansaatu merkittäviä säästöjä vaikkapa asumisen energiankulutuksessa.
Palataan vielä vuoteen 2021 ja tarkastellaan vuotta erilaisten tunnuslukujen kautta. Vuoden 2021 lämmitystarveluku Kuopion korkeudella oli yhteensä 4832. Luku kuvaa siis sananmukaisesti tarvetta lämmittää, eli syntyy laskettaessa vuorokauden keskilämpötilan ja oletetun sisälämpötilan 17°C erotusten summa vuoden jokaiselta päivältä. Jos esimerkiksi vuorokauden ulkolämpötila on keskimäärin +5°C, niin tämä päivä saa lämmitystarveluvuksi tällöin 12. Lämmitystarveluvun avulla vuosien välistä energiantarvetta on siis mahdollista verrata keskenään. Vuonna 2020 vastaava lämmitystarveluku oli 3862, eli lämmitystarve oli viime vuonna yli 25 % suurempi kuin sitä edellisenä vuonna. Neljänneksen ero on todella merkittävä. Vuosi 2021 oli siis poikkeuksellisen kylmä, lähin vastaava kylmä vuosi löytyy vuodelta 2012.
Sähköenergian hinnan osalta muutokset olivat vielä rajumpia. Vuonna 2020 Pohjoismaisesta sähköpörssistä sai sähköä ostettua verottomana keskimäärin 2,8 snt/kWh hinnalla. Viime vuonna vuoden veroton keskihinta kipusi 7,2 snt/kWh ja ihan vuoden lopulla joulukuussa kuukauden keskihinta oli jo huimat 19,34 snt/kWh! Kahden peräkkäisen vuoden sähkön keskihintojen ero on siis hurjat 158 %. Ei ole minusta lainkaan yllättävää, että tällainen kustannustason muutos alkaa horjuttamaan jo uskoa energiamarkkinoihin.
Sähkön hintakehityksen taustalta löytyy useita yhteensattumia aina voimakkaasta talouskasvusta suurvaltapolitiikkaan ja tehostuviin ympäristövaatimuksiin. Joka tapauksessa sähkömarkkina on pitkälti jo koko Euroopan laajuinen ja paikallisten toimien vaikutus markkinahintaan on hyvin pieni.
Entä kaukolämmön hinnoittelun kehitys? Vuonna 2021 Savon Voiman kaikkien kaukolämpöverkkojen yhteenlaskettu kaukolämmön keskihinta laski edellisvuoteen verrattuna 1,7 %. Toki verkkokohtaisia eroja on tuosta suuntaan ja toiseen muun muassa käytettävistä polttoaineista riippuen, mutta nämäkin muutokset ovat joka tapauksessa maltillisia. Maailmassa, jossa kaikki ennustettavuus tuntuu kadonneen, paikallinen kaukolämpö pystyy tarjoamaan vakautta.
Jos siis kaukolämpölasku on tuntunut tavallista suuremmalle, niin Savon Voiman tapauksessa ero on aiheutunut puhtaasti kasvaneesta lämmitystarpeesta. Ja siihenkin on löydettävissä nyt ratkaisu. Kiinteä kaukolämmön hinnoittelu tuo täysin ennakoitavan lämmityslaskun tuleville vuosille ja lisäksi samalla on mahdollista siirtää myös kiinteistön lämmönjakelua Savon Voiman ammattilaisten vastuulle.
Sanoisin, että itse tekemällä ei aina säästä, varsinkaan kun nykyinen muuttuva markkinatilanne on entistä vaikeammin ennustettavissa. Pitkälle tulevaisuuteen esitettäviin hintaennusteisiin vaikkapa sähköenergian osalta kannattaa suhtautua varauksella.
Juha Räsänen
Liiketoimintajohtaja, sähköntuotanto ja kaukolämpö
Email: juhap.rasanen@savonvoima.fi