Säteilylämmitin jatkaa terassin käyttöaikaa – näin onnistut lämmittimen valinnassa
Parhaat laitteet antavat täyden lämmön hetkessä ja säästävät sähköä. Hintahaitari ulottuu alle sadasta tuhansiin euroihin.
Terassilämmitin, säteilylämmitin, halogeenilämmitin, infrapunalämmitin vai kvartsilämmitin?
Terassilämmittimiä ovat kaikki terassin tai parvekkeen lisälämmönlähteet toimintatapaan katsomatta. Säteilylämmittimet yleensä kohdistavat lämpösäteilynsä haluttuun suuntaan. Halogeenilämmittimet taas tuottavat sekä lämpöä että näkyvää valoa, osa infrapunavaloakin. Myös osa aidoista infrapunalämmittimistä hohtaa silminnähden punaista. Kvartsilämmittimet ovat toimintaperiaatteeltaan infrapunalämmittimiä. Niistä kehittyneimmät eivät hohda valoa, koska lampun tilalla on keraaminen lämmityselementti.
Terassilämmittimet voidaan myös jakaa kahteen kategoriaan niiden tuottaman lämpösäteilyn aallonpituuden mukaan. Tavallisen sähkövastuksen tuottama lämpösäteily on valtaosin pitkäaaltoista. Pitkäaaltoinen säteily lämmittää yhtälailla ilmaa kuin tilassa olevia kalusteita, pintoja ja ihmisiä. Kun parvekkeelle pyörähtää tuulenvire, lämmin ilma karkaa. Infrapunalämmittimien kanssa näin ei käy, sillä niiden säteilyn aallonpituus on lyhyt. Lyhytaaltoinen säteily ei lämmitä ilmaa, vaan vain esineitä ja ihmisiä.
Infrapunalaitteet sähköpiheimpiä
Erityisesti kvartsilämmittimillä on monia mainioita ominaisuuksia. Infrapunasäteilyn ansiosta ne saavat aikaan lämmöntunteen nopeasti, jopa sekunneissa käynnistämisestä. Keraamisten lämpöelementtien pintalämpötila on tavanomaista lamppua alhaisempi, mikä tuo turvallisuutta.
Terassilämmittimien tehot vaihtelevat muutamasta sadasta watista yli kymmeneen kilowattiin. Tavalliselle kotiparvekkeelle tai terassille riittää hyvin yksi 1 500 watin laite tai kaksi pienempää. Normaali kymmenen ampeerin sulake kestää tämän kuorman. Tehon ohella kannattaa tarkistaa, miten laajan alan laite lämmittää, sillä vahvasti suuntaava lämmitin ei välttämättä yksin riitä ison ruokailuryhmän ylle.
Näin onnistut valinnassa
- Arvioi, miten tehokkaan lämmittimen tarvitset.
- Päätä, olisiko kaksi pientä parempi kuin yksi iso.
- Selvitä lämmittimen säteilykuvion laajuus.
- Puntaroi, millainen lämmitin näyttää hyvältä.
- Tarkista, että asunnon sulakkeen koko riittää.
- Taloyhtiössä tarkista asennuksen luvantarve.
- Palkkaa sähkömies asentamaan lämmitin, jollei se ole itseasennettava pistotulpallinen malli.