Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle tukea lämpöpumppu- ja kaukolämpöakkuinvestointiin

Julkaistu 16.2.2023

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt noin 4 miljoonan euron tuen Savon Voiman hankkeeseen, joka mahdollistaa voimalaitoksen ja jokiveden hukkalämpöjen hyödyntämisen Joensuun kaukolämpöverkossa. Hukkalämpöjen hyödyntäminen edistää polttoon perustumattomien tuotantomuotojen käyttöä ja vähentää hiilidioksidipäästöjä arviolta 3 460 tonnia vuodessa. Hanke on jatkumoa Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen kehittämiselle ja tärkeä osa Savon Voiman tavoitteesta kohti hiilineutraalia energiantuotantoa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt noin 4 miljoonan euron tuen Savon Voiman Joensuun CHP-voimalaitoksen yhteyteen sijoittuvan lämpövaraston ja lämpöpumppulaitoksen investointiin. Investointi mahdollistaa voimalaitoksen hukkalämmön hyödyntämisen Joensuun kaukolämpöverkostossa talvisaikaan ja Iiksenjoen jokiveden lämmön hyödyntämisen kesäaikaan. Tuki on osa Työ- ja elinkeinoministeriön hanketukea, jota myönnettiin 14:lle Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaiselle puhtaan energian hankkeelle. Hankkeet rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).

Hanke mahdollistaa lämpöpumppulaitoksen liittämisen eri lämmönlähteisiin sekä joustavuuden voimalaitoksen ja lämpöpumppulaitoksen tuotantoon erilaisissa sähkö- ja lämpömarkkinatilanteissa. Hankkeen mahdollistama hukkalämmön hyödyntäminen vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 3 460 tonnia vuodessa ja sen rakentamisaikainen työllisyysvaikutus olisi 50 henkilötyövuotta.

”Tämä hanke on osa Joensuun voimalaitoksen kokonaisvaltaista kehitystyötä, jota olemme viime vuodet tehneet. Hankkeen myötä monipuolistamme Joensuun lämmöntuotantoa ja edistämme polttoon perustumattomia tuotantomuotoja. Hankkeella varaudutaan osaltaan myös biohiilituotannon sekä mahdollisen vedyn tuotannon hukkalämpöjen tehokkaaseen ja oikea-aikaiseen hyödyntämiseen. Edistämme myös tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä”, kertoo Savon Voiman tekninen päällikkö Timo Partanen.

Savon Voima on investoinut ja kehittänyt Joensuun toimintaa viime vuosina voimakkaasti. Joensuun voimalaitokselle on tehty biokonversio, jossa laitteistoa on uusittu biopolttoon sopivaksi. Lisäksi voimalaitosalueelle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa rakenteilla oleva biohiilitehdas sekä suunnitteluvaiheessa oleva P2X Solutionin vihreän vedyn laitos.

Lisätietoja:

Timo Partanen
Tekninen päällikkö, Savon Voima Oyj
timo.partanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Haemme asentajaa kaukolämpötoimintaan

Haemme kunnossapidon moniosaajaa eteläiselle tuotantoalueellemme, pääpaikkana Suonenjoki.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
24.3.2023

Savon Voima etsii startup-kumppaneita Tahkon Ski Lift Pitch -tapahtumassa

Savon Voima aikoo avata energiankäytön dataa startup-kumppaneiden hyödynnettäväksi. Yhteistyön ainoana ehtona on, että lopputulemana on asiakkaille hyötyä tuottava palvelu tai tuote.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pielaveden Virtelantien alueella

Keskiviikkona 22.3.2023 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on lämmönjakelun keskeytys Pielaveden Virtelantien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Torstaina 16.3.2023 kello 8–20 on kaukolämpöverkoston vauriokorjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
15.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa
Lue lisää

Häiriöt,
13.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Tiistaina 7.3.2023 kello 9.00-11.00 välisenä aikana on Pieksämäellä lämmönjakelun keskeytys Ruusalantien alueella
Lue lisää

Häiriöt,
3.3.2023