Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle tukea lämpöpumppu- ja kaukolämpöakkuinvestointiin

Julkaistu 16.2.2023

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt noin 4 miljoonan euron tuen Savon Voiman hankkeeseen, joka mahdollistaa voimalaitoksen ja jokiveden hukkalämpöjen hyödyntämisen Joensuun kaukolämpöverkossa. Hukkalämpöjen hyödyntäminen edistää polttoon perustumattomien tuotantomuotojen käyttöä ja vähentää hiilidioksidipäästöjä arviolta 3 460 tonnia vuodessa. Hanke on jatkumoa Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen kehittämiselle ja tärkeä osa Savon Voiman tavoitteesta kohti hiilineutraalia energiantuotantoa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt noin 4 miljoonan euron tuen Savon Voiman Joensuun CHP-voimalaitoksen yhteyteen sijoittuvan lämpövaraston ja lämpöpumppulaitoksen investointiin. Investointi mahdollistaa voimalaitoksen hukkalämmön hyödyntämisen Joensuun kaukolämpöverkostossa talvisaikaan ja Iiksenjoen jokiveden lämmön hyödyntämisen kesäaikaan. Tuki on osa Työ- ja elinkeinoministeriön hanketukea, jota myönnettiin 14:lle Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaiselle puhtaan energian hankkeelle. Hankkeet rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).

Hanke mahdollistaa lämpöpumppulaitoksen liittämisen eri lämmönlähteisiin sekä joustavuuden voimalaitoksen ja lämpöpumppulaitoksen tuotantoon erilaisissa sähkö- ja lämpömarkkinatilanteissa. Hankkeen mahdollistama hukkalämmön hyödyntäminen vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 3 460 tonnia vuodessa ja sen rakentamisaikainen työllisyysvaikutus olisi 50 henkilötyövuotta.

”Tämä hanke on osa Joensuun voimalaitoksen kokonaisvaltaista kehitystyötä, jota olemme viime vuodet tehneet. Hankkeen myötä monipuolistamme Joensuun lämmöntuotantoa ja edistämme polttoon perustumattomia tuotantomuotoja. Hankkeella varaudutaan osaltaan myös biohiilituotannon sekä mahdollisen vedyn tuotannon hukkalämpöjen tehokkaaseen ja oikea-aikaiseen hyödyntämiseen. Edistämme myös tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä”, kertoo Savon Voiman tekninen päällikkö Timo Partanen.

Savon Voima on investoinut ja kehittänyt Joensuun toimintaa viime vuosina voimakkaasti. Joensuun voimalaitokselle on tehty biokonversio, jossa laitteistoa on uusittu biopolttoon sopivaksi. Lisäksi voimalaitosalueelle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa rakenteilla oleva biohiilitehdas sekä suunnitteluvaiheessa oleva P2X Solutionin vihreän vedyn laitos.

Lisätietoja:

Timo Partanen
Tekninen päällikkö, Savon Voima Oyj
timo.partanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024

Sähköiset maksumuistutukset käyttöön laskutuksessa

Mikäli unohdat maksaa laskusi eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen samassa sähköisessä kanavassa, johon olet alkuperäisen laskusi vastaanottanut. Sähköinen maksumuistutus on nopea sekä vaivaton tapa reagoida maksamattomaan laskuun.
Lue lisää

Ajankohtaista,
17.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Rautalammilla

Torstaina 18.4. kello 8.00–14.00 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva lämmönjakelun keskeytys Rautalammilla.
Lue lisää

Häiriöt,
17.4.2024

Etsimme Savon Voimalle tuotantopäällikköä

Tuotantopäällikkönä johdat kaukolämmön ja sähköntuotannon noin 70 ammattilaisen tuotantotiimiä ja vastaat tehokkaasta toiminnasta sekä tuotannon toimintavarmuudesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
16.4.2024