Sytytä valot kaamokseen – tee itse kranssi paperinarusta ja viimeistele se led-valoilla
Tänä syksynä joulukranssi tehdään paperinarusta. Romanttinen kranssi valmistuu parissa tunnissa, ja se viimeistellään led-valosarjalla. Valitse kranssin ja led-valojen väriksi sisustukseen sopivat lempivärisi. Valitse ulko- tai sisäkäyttöön sopiva valosarja sen mukaan, laitatko kranssin ulos vai sisätiloihin.
Tarvikkeet:
- kahta eriväristä paperinarua: noin 5 metriä 11 cm leveää paperinarua kranssin pohjaksi ja 7 metriä 11 cm leveää paperinarua 14 ruusua varten
- ohutta paperinarua tai -lankaa noin 3 metriä ruusujen kiinnittämiseen
- metallirengas (mallissa on halkaisijaltaan 30 cm leveä rengas)
- paperiliimaa tai liimapuikko
- sakset
- ohutta metallilankaa
- metallileikkuri
- led-valosarja
Ohje:
Leikkaa leveämmästä paperinarusta noin metrin mittaisia pätkiä. Avaa narun kierre auki ja ala sitoa kuvan mukaisesti paperinarua lenkeiksi renkaaseen. Avaamista helpottaa, kun työnnät peukalon paperinarun kierteeseen ja avaat toisella kädellä kierrettä auki. Myös narun varovainen kostutus sumuttamalla auttaa avaamista. Älä kuitenkaan sumuta narua märäksi.
Kiinnitä lenkit metallilangalla renkaaseen. Voit muotoilla lenkkejä haluamasi muotoisiksi. Tee kranssin pohja täyteen lenkkejä niin, että rengas peittyy. Leikkaa sitten ruusuja varten leveästä paperinarusta puolen metrin pätkiä ja avaa narun kierteet auki. Leikkaa avatut narunpätkät saksilla pituussuunnassa puoliksi.
Tee ruusuja taittamalla ensin narun pää sen alapuolelle kolmioksi. Ala sitten taitella narua niin, että siitä muodostuu lopulta neliö. Leikkaa ohuesta paperinarusta noin 20 cm:n mittaisia pätkiä ja tee niistä silmukka.
Pujota silmukka neliön keskellä olevan reiän läpi, ja liimaa se päällimmäiseksi taitellun leveän paperinarun päähän kiinni.
Vedä varovasti paperinarun päistä. Näet, että kukkaan taittuu keskustaksi ensimmäinen terälehti. Ota sormilla kiinni ensimmäisestä muodostuneesta terälehdestä ja ala pyörittää kukkaa varovasti pitämällä samalla kiinni kukan alaosasta. Muotoile ruusu haluamaasi muotoon. (Ruusun teko-ohje on myös videossa, johon on linkki jutun lopussa.) Liimaa sitten narun päät kiinni ruusun alaosaan tehdyn pienen taitoksen alle.
Laita kukan alaosaan liimaa ja pyöräytä ruusun aloituksessa taiteltu kolmio ohuiden paperinarujen ympärille liimaten samalla aloituskolmio ruusun pohjaan.
Solmi ruusut kiinni metallirenkaaseen umpisolmuilla samoilla ohuilla paperinaruilla, jotka kulkevat ruusun keskeltä. Jätä narun päät näkyville. Jos avaat narun päitä hieman, kranssista tulee koristeellisempi.
Kranssi viimeistellään led-valosarjalla. Pujottele valosarja renkaan ympärille ruusujen juurelle. Jos olet runsauden ja romanttisuuden ystävä, lisää kranssiin kimalleliimaa. Selkeämmästä tyylistä pitävä solmii vain muutaman ruusun valosarjalla koristeltuun metallirenkaaseen. Voit myös pelkästään kieputtaa valosarjan renkaan ympärille.
Ohje: myymälänhoitaja Mervi Lankinen, Taito Shop Kuopio
Ruusukranssin tekeminen on yksinkertaista. Katso ohjeet videosta:
Valitse jouluvalot käytön mukaan
Kaikissa uusissa valosarjoissa on nykyään kuumenemattomat led-valot. Siksi niitä on turvallista käyttää myös osana kransseja tai muita joulukoristeita. Pakkauksissa lukee yleensä selvästi, onko tuote tarkoitettu käytettäväksi sisällä vai ulkona. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Seppo Niemen mukaan käyttötarkoitus on joskus ilmoitettu myös merkillä, jossa on talon kuva ja nuoli talosta ulospäin tai talon sisälle. Ulos sijoitettavien sarjojen on oltava vähintään IP44-suojausluokan mukaisia.
– Ulkotiloihin soveltuvissa valosarjoissa on kosteussuojatut muuntajat. Lisäksi johtojen liitokset ovat usein tiiviimpiä kuin sisälle tarkoitetuissa jouluvaloissa, sanoo Niemi.
Ulkotiloihin suunnitellut valosarjat sopivat yhtä lailla sisälle. Sen sijaan sisäkäyttöön tarkoitettuja jouluvaloja ei kannata viedä ulos, sillä niitä ei ole suojattu sään vaihteluilta eikä kosteudelta. Niemen mukaan sisälle tarkoitetun valosarjan voi kuitenkin kantaa tunniksi pariksi suojaisalle terassille tai lasitetulle parvekkeelle esimerkiksi lasiastiassa osaksi sisustusta. Muista aina huolehtia, ettei valosarjaan eikä muuntajaan pääse kosteutta. Kosteus voi aiheuttaa oikosulun.
– Yleisimmät valosarjoihin liittyvät vaaratekijät johtuvat rikkoutuneesta muuntajasta. Jos muuntaja on haljennut tai murtunut tai sen sisältö helisee tai kolisee, on syytä olla käyttämättä tuotetta.
Niemi opastaa käyttämään maalaisjärkeä valosarjaostoksilla varsinkin silloin, jos pakkauksen merkinnät tai niiden puute epäilyttävät. Lapsiperheessä on hyvä varmistaa, etteivät pienet natiaiset pääse sotkeutumaan jouluvalojen pitkiin johtoihin. Jos pakkauksessa on ohje, siitä voi löytyä esimerkiksi aika, kuinka kauan valosarjaa voi polttaa. Tosin Niemen mukaan useimmat valosarjat ovat niin turvallisia, että niitä voi polttaa vaikka vuorokauden ympäri, ellei ohje toisin määrää.