Turvesoita metsitetään tuhkan avulla Sonkajärven Jyrkällä

Julkaistu 2.12.2022

Sonkajärven Jyrkällä metsitetään vanhoja turvesoita lämmöntuotannosta syntyvällä tuhkalla. Kiertotalousajattelun mukaisesti tuhka palautetaan lannoitteena maaperään, jossa sen sisältämät ravinteet hyödyttävät uuden metsän syntyä ja edistävät näin hiilensidontaa.

Tuhkaa syntyy jatkuvasti sähkön- ja lämmöntuotantolaitoksilla eri puolilla Suomea. Yhdessä Savon Voima ja Jyrkän Energiaturve Oy ovat löytäneet keinon hyödyntää tuhkaa kiertotalousajattelun mukaisesti vanhojen turvetuotantoalueiden metsityksessä. Jyrkän Energiaturve käyttää Savon Voiman laitoksilla syntynyttä tuhkaa parantamaan vanhojen turvesoiden maaperän laatua ja edesauttamaan näin metsän kasvua alueelle. Käytettävän tuhkan laadulle on asetettu tarkat kriteerit.

– Tämä yhteistyö on hieno käytännön kokeilu, josta saatuja oppeja voidaan toivottavasti jatkossa hyödyntää muuallakin toimialueemme. Tuhkan ravinteet palautetaan kiertotalouden mukaisesti takaisin maaperään lannoitteena, missä se edesauttaa metsän kasvua. Lannoitteeksi käytettävän tuhkan tuleekin täyttää ravinnepitoisuudelle asetetut vaatimukset, ja alittaa haitallisten aineiden pitoisuuksille asetetut raja-arvot. Tuhkan tuottajan tulee olla Ruokaviraston valvonnan piirissä, kertoo Savon Voiman ympäristöasiantuntija Kati Nuutinen.

Savon Voiman ja Jyrkän Energiaturpeen yhteistyö on monipuolista, sillä Jyrkän Energiaturve toimittaa erityisesti Iisalmen voimalaitokselle polttoainetta. Tästä syntyy lämpöä lähialueen kaukolämpöverkkoon ja sähköä sähkömarkkinoille. Yhteistyö on jatkunut jo lähes kaksikymmentä vuotta.

– Hyödynnämme molemmin puolin paikallisia energiavaroja. Me toimitamme polttoainetta lämpö- ja voimalaitoksille, ja saamme takaisin tuhkaa. Kun saamme metsitykseen käytettävän tuhkan läheltä, kuljetukseen ei kulu turhaa energiaa ja hiilijalanjälki jää pienemmäksi. Kun taas tuhka levitetään turvemaalle edistää se puuston kasvua, mikä lisää hiilensidontaa, kertoo Jyrkän Energiaturve Oy:n toimitusjohtaja Sami Vornanen.

Lämpö- ja voimalaitoksilla syntyvän tuhkan hyödyntämiseen etsitään jatkuvasti uusia ratkaisuja. Lähialueiden maaperän lannoittamisen lisäksi tuhkaa hyödynnetään tällä hetkellä muun muassa maarakentamisessa.

Lisätietoja:
Kati Nuutinen
Savon Voima, ympäristöasiantuntija
Kati.Nuutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024