Turvesoita metsitetään tuhkan avulla Sonkajärven Jyrkällä

Julkaistu 2.12.2022

Sonkajärven Jyrkällä metsitetään vanhoja turvesoita lämmöntuotannosta syntyvällä tuhkalla. Kiertotalousajattelun mukaisesti tuhka palautetaan lannoitteena maaperään, jossa sen sisältämät ravinteet hyödyttävät uuden metsän syntyä ja edistävät näin hiilensidontaa.

Tuhkaa syntyy jatkuvasti sähkön- ja lämmöntuotantolaitoksilla eri puolilla Suomea. Yhdessä Savon Voima ja Jyrkän Energiaturve Oy ovat löytäneet keinon hyödyntää tuhkaa kiertotalousajattelun mukaisesti vanhojen turvetuotantoalueiden metsityksessä. Jyrkän Energiaturve käyttää Savon Voiman laitoksilla syntynyttä tuhkaa parantamaan vanhojen turvesoiden maaperän laatua ja edesauttamaan näin metsän kasvua alueelle. Käytettävän tuhkan laadulle on asetettu tarkat kriteerit.

– Tämä yhteistyö on hieno käytännön kokeilu, josta saatuja oppeja voidaan toivottavasti jatkossa hyödyntää muuallakin toimialueemme. Tuhkan ravinteet palautetaan kiertotalouden mukaisesti takaisin maaperään lannoitteena, missä se edesauttaa metsän kasvua. Lannoitteeksi käytettävän tuhkan tuleekin täyttää ravinnepitoisuudelle asetetut vaatimukset, ja alittaa haitallisten aineiden pitoisuuksille asetetut raja-arvot. Tuhkan tuottajan tulee olla Ruokaviraston valvonnan piirissä, kertoo Savon Voiman ympäristöasiantuntija Kati Nuutinen.

Savon Voiman ja Jyrkän Energiaturpeen yhteistyö on monipuolista, sillä Jyrkän Energiaturve toimittaa erityisesti Iisalmen voimalaitokselle polttoainetta. Tästä syntyy lämpöä lähialueen kaukolämpöverkkoon ja sähköä sähkömarkkinoille. Yhteistyö on jatkunut jo lähes kaksikymmentä vuotta.

– Hyödynnämme molemmin puolin paikallisia energiavaroja. Me toimitamme polttoainetta lämpö- ja voimalaitoksille, ja saamme takaisin tuhkaa. Kun saamme metsitykseen käytettävän tuhkan läheltä, kuljetukseen ei kulu turhaa energiaa ja hiilijalanjälki jää pienemmäksi. Kun taas tuhka levitetään turvemaalle edistää se puuston kasvua, mikä lisää hiilensidontaa, kertoo Jyrkän Energiaturve Oy:n toimitusjohtaja Sami Vornanen.

Lämpö- ja voimalaitoksilla syntyvän tuhkan hyödyntämiseen etsitään jatkuvasti uusia ratkaisuja. Lähialueiden maaperän lannoittamisen lisäksi tuhkaa hyödynnetään tällä hetkellä muun muassa maarakentamisessa.

Lisätietoja:
Kati Nuutinen
Savon Voima, ympäristöasiantuntija
Kati.Nuutinen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Tiistaina 25.6.2024 kello 08.00–18.00 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa. Keskeytys koskee kiinteistöjä Päiviönkadun, Riistakadun, Rantakadun, Haukiniemenkadun, Iivolankadun, Kirkkopuistonkadun ja Louhenkadun alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
20.6.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 24.6.2024 kello 10–16 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
19.6.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Pieksämäellä kaukolämmön toimituksessa äkillinen katko

Pieksämäellä on sattunut kaukolämpöverkostoon putkirikko, mistä johtuen Pieksämäellä on tällä hetkellä äkillinen kaukolämmön jakelukatko.
Lue lisää

Häiriöt,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024