Savon Voima mukana järvitaimenen mätirasiaistutuksissa Kuvansinjoella
Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen ystävät ry valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä aiotaan lähivuosina toteuttaa joessa olevien koskien kunnostuksia, mutta jo ennen tätä poikas- ja mätirasiaistutuksin pyritään käynnistämään kalakantojen elvytys.
Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen. Siellä on tarkoitus toteuttaa joessa olevien kolmen kosken kalataloudellisia kunnostuksia, joilla pyritään parantamaan kalojen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia kyseisellä alueella. Sähkökalastuksen perusteella Kuvansinjoki on hyvin potentiaalinen kohde kunnostushankkeelle, sillä merkkejä niin järvilohen kuin taimenenkin esiintymisestä sieltä on saatu.
Parhaillaan yhdistys ja paikalliset toimijat kilpailuttavat ja valitsevat kohteelle suunnittelijan ja suunnitelman valmistuttua haetaan töiden aloittamiseksi aluehallintovirastosta vesitalouslupaa. Kun lupa- ja rahoitusasiat ovat kunnossa, voidaan kunnostustyöt aloittaa. Arvion mukaan kunnostukset voitaisiin toteuttaa aikahaarukassa vuosina 2024–2026.
Poikasistutuksia alueelle pyritään tekemään koko ajan myös ennen kunnostustöitä, jolloin kalakantojen elvytys saadaan heti käyntiin. Alueelle istutetaan järvilohta, järvitaimenta ja myös harjuksen osalta kohde voisi olla otollinen.
Poikasistutusten lisäksi Saimaan Lohikalojen Ystävät ry. toteutti Kuvansinjokeen maaliskuun lopussa järvitaimenen mätirasiaistutuksia. Niillä pyritään järvitaimenen luonnonlisääntymisen käynnistämiseen luomalla istutuspaikkaan leimautunut taimenkanta, joka aikanaan palaa samalle alueelle lisääntymään omaehtoisesti.
Mätirasiaistutukset toteutetaan aina kevättalvella, jolloin mäti on kehittynyt silmäpisteasteelle. Istutuksissa käytetään biohajoavia rasioita, jotka hyvin sijoittettuina eivät ajaudu virran vietäväksi ja ne myös ehkäisevät mätijyvien tukehtumista joen pohjasakkaan. Biohajoavia rasioita ei myöskään tarvitse kerätä pois, eikä riskinä ole muovisten rasioiden katoaminen ja jääminen ympäristöön. Näin uudelle taimenkannalle pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvä alku niille luontaisessa jokiympäristössä.
Lisätietoja
Pekka Huupponen
Puheenjohtaja, Saimaan lohikalojen ystävät ry
p. 050 341 2437