Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. – 30.4.2023: Toimitusvarmuus korkealla tasolla vaikeassa markkinassa
Tammi–huhtikuu lyhyesti
- Konsernin liikevaihto oli 99,5 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 0,6 prosenttia.
- Konsernin liikevoitto oli 36,7 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 12,3 prosenttia.
- Sähköverkon vikakeskeytysaika oli tammi–huhtikuussa 9 minuuttia asiakasta kohden ja näin ollen sähkönjakelun toimitusvarmuus oli erinomainen 99,99 prosenttia.
- Sähköä ja lämpöä tuotettiin edellisvuotta vähemmän vähäisen kulutuksen, lämpimän sään ja sähkön matalan hinnan vuoksi.
- Konsernin investoinnit olivat tarkastelujaksolla 14,7 miljoona euroa.
- Työterveyslaitos myönsi Savon Voimalle 1. tason tunnustuksen työturvallisuudestamme ja toukokuussa saavutimme 1 000 päivää ilman sairaspoissaoloon johtanutta työtapaturmaa.
- Aloitimme Varkauden kaupungin kanssa selvityksen Varkauden Aluelämpö Oy:n omistusjärjestelyvaihtoehdoista.
Sähköä ja lämpöä tuotettiin vuodentakaista vähemmän
Sähkön tukkuhinta Suomessa oli tammi–huhtikuussa 73,34 euroa megawattitunnilta, mikä on 17 prosenttia matalampi kuin vuosi sitten. Hinnat laskivat vähäisemmän kulutuksen ja kasvaneen tuotannon ansiosta. Samaan aikaan Savon Voiman sähkön tuotantomäärä oli tammi–huhtikuussa 210 gigawattituntia, mikä oli 10,3 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana edellisvuonna. Tämä johtui sähkön ja lämmön yhteistuotannon vähäisyydestä, jota tuotettiin 14,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän lämpimän sään ja matalan hinnan vuoksi.
Lämmin sää myös vaikutti suoraan kaukolämmön myyntiin: Kaukolämpöä tuotettiin kokonaisuudessaan 535 gigawattituntia, mikä on 4,0 prosenttia edellistä tarkastelujaksoa vähemmän. Voimalaitosten ja lämpökeskuksien käytettävyys on ollut alkuvuonna hyvä ja polttoaineiden kotimaisuusaste oli 98,8 prosenttia. Uusiutuvien polttoaineiden käyttö väheni hieman viime vuodesta ollen nyt 66,3 prosenttia. Tämä johtuu Ukrainan sodan aiheuttamasta kotimaisten biopolttoaineiden tarjontahaasteista ja aiottua suuremmasta turpeen käytöstä.
Sähköverkko palveli erinomaisesti
Sähköä siirrettiin 723 GWh, mikä oli 11,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Siirtomäärän väheneminen tarkastelujaksolla johtuu asiakkaiden sähkönsäästötoimista ja lämpimästä alkuvuodesta. Sähkönjakelun toimitusvarmuus oli tammi–huhtikuussa erinomainen palveluasteen oltua 99,99 prosenttia ja energiapainotettu keskimääräinen vikakeskeytysaika oli 9 minuuttia asiakasta kohden (ed. vuosi 34 min). Alkuvuoden ennaltaehkäisevät toimet lumikuormavikojen ennakoinnissa ja tehokas vianhoito auttoivat erinomaisen tuloksen saavuttamisessa. Tarkastelujakson aikana myös jatkettiin toimitusvarmuutta parantavia sähköverkkohankkeita muun muassa Sukevalla, Alapitkällä, Varkaudessa sekä Karttula-Pihkainmäki-alueella.
Energiakriisi käynnisti kiinnostuksen aurinkosähköjärjestelmiä kohtaan ja huhtikuun loppuun mennessä aurinkosähköjärjestelmiä on liitetty sähköverkkoon yhteensä 366 (118) kappaletta, kun koko viimevuonna määrä oli 976 kappaletta.
Energiamarkkinat ovat edelleen epävakaat
Sähkön markkinahinnat ovat laskeneet ja markkinoiden hintavaihtelu tasoittunut vuoteen 2022 verrattuna. Kotimaisilla polttoainemarkkinoilla on voimakasta kilpailua ja hintojen nousua erityisesti biomassajakeiden osalta. Tämä aiheuttaa nousua myös muihin polttoaineisiin ja niiden saatavuuteen. Päästöoikeuden hinta on myös pysytellyt ennätyksellisen korkealla tasolla. Lisäksi viranomaisregulaation ennakoitavuus ja pitkäjänteisyys energia-alan investoinneille näyttää heikentyneen. Esimerkkinä sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaista voittoverotusta koskeva laki, eli niin sanottu windfall-vero tulee lisäämään konsernin verotaakkaa vuonna 2023.
Savon Voima -konsernin vuoden 2023 liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ennakoidaan toteutuvan vuoden 2022 tasoisena tai hieman sitä pienempänä.
Lue Savon Voiman osavuosikatsaus kokonaisuudessaan:
Lisätietoa:
Arto Sutinen
Toimitusjohtaja, Savon Voima Oyj
arto.sutinen@savonvoima.fi