Savon Voiman toimialueella kaukolämpöä tuotettiin viime vuonna Suomen keskiarvoa vähemmillä päästöillä

Julkaistu 2.2.2024

Vuonna 2023 Savon Voiman kaukolämmön ominaispäästökerroin, eli päästöjen määrä suhteessa myytyyn energiayksikköön oli 74 gCO2/kWh. Koko Suomen kaukolämmön tuotannon ominaispäästökerroin vuonna 2023 oli 83 gCO2/kWh. Niin Savon Voiman kuin koko Suomen kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet voimakkaasti viime vuodet. Vuonna 2022 Savon Voiman ominaispäästökerroin oli 83 gCO2/kWh, kun taas vuonna 2018 vastaava luku oli vielä 170 gCO2/kWh.

”Kaukolämpö on aidosti ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, minkä pitkän aikavälin trendi todistaa. Kaukolämmön lähteet ovat myös kehittyneet vuosien aikana ja lähes 22 prosenttia toimittamastamme lämmöstä tulee hukkalämmöstä. Kehitämme kaukolämpöä siis jatkuvasti ympäristöystävällisemmäksi ilman, että asiakkaan tarvitsee investoida uuteen. Kaukolämpö on yhä Suomen suosituin lämmitysmuoto, ja päästöjen vähentymisen ja eri lämmönlähteiden monipuolistumisen kautta uskon, että sen suosio myös pysyy”, sanoo Savon Voiman kaukolämmön ja sähkötuotannon liiketoimintajohtajan sijainen Kari Anttonen.

Lähes 98 prosenttia lämmöstä tuotetaan paikallisilla lämmönlähteillä

Savon Voima toimitti kaukolämpöä ja höyryä vuonna 2023 1 147 gigawattituntia (2022: 1 136 GWh). Alkuvuosi oli keskimääräistä lämpimämpi, mutta normaalia kylmemmän loppuvuoden seurauksena kaukolämmön ja höyryn myynti toteutui lähes keskivertovuoden suuruisena.

Kaukolämpöä tuotettiin viime vuonna lähes 98 prosenttisesti kotimaisilla ja paikallisilla lämmönlähteillä. Venäjän sotatoimien vaikutukset näkyivät yhä toiminnassamme ja turvetta käytettiin huoltovarmuussyistä suunniteltua enemmän osuuden ollessa lämmönlähteistä 22 prosenttia. Haastavasta vuodesta huolimatta suunnitelmiemme mukaan turpeen käyttö loppuu tuotannossamme vuoteen 2027 mennessä.

Kaukolämmön tuotannon päästöjen vähentyminen vaatii jatkuvia investointeja. Vuonna 2023 merkittäviä investointeja tehtiin muun muassa Iisalmen voimalaitoksella, johon saatiin uusi polttoaineen vastaanottoasema ja näytteenottorobotti. Joensuun voimalaitokselle sen sijaan valmistui puupolttoaineen varasto- ja käsittelykenttä edesauttamaan turpeen korvaamista puupolttoaineella. Veimme eteenpäin kaukolämmön tuotannon sähköistämistä ottamalla käyttöön Joensuun voimalaitoksella sähkökattilan kaukolämmön tuotantoon ja jatkoimme suunnittelua investoitavasta lämpöpumpusta Joensuun kaukolämmön tuotantoon.

Olemme yksi Suomen suurimmista kaukolämmön tuottajista. Tarjoamme lämpöä 21 kaukolämpöverkossa, 13 kunnan alueella. Kaukolämpöverkkoa meillä on noin 627 kilometriä.

Lisätietoja:
Kari Anttonen
Savon Voima, liiketoimintajohtajan sijainen, kaukolämpö ja sähköntuotanto
kari.anttonen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin.
Lue lisää

Häiriöt,
15.5.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024

Joensuun Noljakassa kaukolämmön toimituksen katko

Joensuussa Noljakassa Kortetiellä on sattunut kaivuun yhteydessä kaukolämpöputkivaurio, josta johtuen kaukolämmön toimituksessa on katko. Vikaa korjataan ja alustavasti arvioituna vika saadaan korjattua perjantain 10.5. alkuiltapäivän aikana.
Lue lisää

Häiriöt,
10.5.2024

Säävarmaa sähköverkkoa valmistui Karttulan ja Pihkainmäen alueelle

Verkkoa on muutettu säävarmaksi verkostostrategian mukaisesti. Vanhaa verkkoa on kaapeloitu ja ilmajohdot on rakennettu teiden varsille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
6.5.2024

Keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä

Maanantaina 6.5.2024 klo 9–16 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva keskeytys lämmönjakelussa Kiuruvedellä Asematien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
3.5.2024